Foto: Bauskas TIC arhīvs
Viens no skaistākajiem un ainaviskākajiem dabas parkiem Zemgalē ir dabas parks "Bauska". Īstā vieta, kur brīvdienās doties nesteidzīgā pastaigā vai laivu braucienā, lai lūkotu majestātiskas un Latvijai neraksturīgas klinšainas ainavas.

Bauskas dabas parka teritorija Zemgalē plešas no Bauskas līdz Mežotnei, un, kā liecina informācija Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) mājaslapā, dabas parks 2004. gadā izveidots, lai apvienotu vairākus vērtīgus dabas pieminekļus un saglabātu neskartu Mēmeles, Mūsas un Lielupes posmu, kā arī izcilo un neparasto Lielupes kultūrainavu, ar ko šis dabas parks ir īpašs.

Šī ir vieta, kur var redzēt Latvijai šķietami neraksturīgu skatu – klintis, ko laika gaitā izgrauzusi Lielupe. Kaļķiežu jeb dolomīta atsegumi ir dabas parka izteiksmīgākā un nozīmīgākā ainaviskā vērtība, un tie ir aizsargājams biotops ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas Savienības mērogā.

Viens no iespaidīgākajiem un majestātiskākajiem dolomīta atsegumiem Zemgalē, kas atrodas dabas parkā, ir piecus metrus augstais Jumpravmuižas atsegums, kurš vijas 710 metru garumā Lielupes labajā krastā. Šis dolomīta atsegums ir pats nozīmīgākais Lielupes krastā, skaidro DAP. Turklāt atsegumu sadala grava, tādēļ te sezonāli vērojama ūdenskritumu kaskāde pusotra metra augstumā.

Bauskas tūrisma informācijas centra speciālisti iesaka dabas parka teritoriju baudīt, braucot ar laivu, jo tad var gan redzēt dolomīta atsegumus Bauskā un pie Jumpravmuižas, gan baudīt skatus uz Zemgales līdzenumu un apskates objektiem: Bauskas pili, Igo mūzikas un mākslas centru "Ceplis", Jumpravmuižas parku, Mežotnes pils parku. Šobrīd pieejams arī tiltiņš pie Mežotnes, un, pārejot tam pāri, otrajā krastā ir Mežotnes pilskalns un kultūrtelpa "Mežotnes baznīca".

Kopumā gandrīz 900 hektārus lielajā teritorijā ir, ko redzēt – dabas parkā atrodas viens pilsētbūvniecības piemineklis, astoņi arheoloģijas pieminekļi, 13 arhitektūras pieminekļi un trīs mākslas pieminekļi, norādīts dabas parka "Bauska" dabas aizsardzības plānā. Dabas parka teritorijā atrodas visu Latvijas aizvēstures posmu pieminekļi, kas īpaši blīvi koncentrēti šādās vietās: Bauskas pilskalns, Jumpravmuiža – Ziedoņi, Mežotne – Mežotnes pilskalns.

Par citiem dabas parkiem Latvijā, kuros vērsts paviesoties vismaz reizi mūžā, lasi "Klintis upes malā, alas un senas svētvietas – skaistākie dabas parki Latvijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!