Vasaras vidus ir piemērotākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu. Pat ja saule nespīd tik bieži kā gribētos, var izstaigāt pilsētas skaisto centru, gan apskatot kādu interesantu objektu un vēsturiski celtni, gan ieejot muzejā, apmeklējot nesen atklāto tirdzniecības centru "Korso" un ieturot brīnišķīgu maltīti restorānā. Bet, ja saulīte beidzot lutina – dodieties uz pludmali, kur arī atklāti jauni apskates objekti. Lūk, neliels maršruts, kas noderēs, ja brīvdienās dosieties uz Dzintariem un Majoriem.

Foto: DELFI

Sāciet pastaigu no Dzintaru dzelzceļa stacijas. Tagadējā padomju laiku stacijas ēka būvēta 1980. gadā, bet iepriekš te bijušas arī Jūrmalai raksturīgākas pieturvietas. Šeit stacija bijusi jau "Torņkalns-Tukums" dzelzceļa līnijas atklāšanas laikā pirms 130 gadiem. Tolaik tā par godu caratētiņa Aleksandra II meitas Marijas precībām ar Edinburgas hercogu dēvēta par Edinburgu, bet tikai 1929. gadā ieguva Dzintaru nosaukumu. Kā vēsta ceļvedis "Another Travel Guide Jūrmala", 1964. gadā, likvidējot dzelzceļa pieturu "Avoti", Dzintari pavietoti nedaudz tuvāk Rīgai.

Tālāk dodieties pastaigā pa Dzintaru mežaparku un uzkāpiet 35 metrus augstajā tornī, lai paraudzītos uz Jūrmalu un pludmali no augšas, bet, aizejot līdz Dzintaru prospektam, kas ved paralēli pludmalei, un paejoties nedaudz pa labi, nonāksiet pie lepnās Kristapa Morberga vasarnīcas, kas pat tagad izceļas uz daudzo smalko ēku fona.

Jau 19. un 20. gadsimta mijā šeit villas sāka celt turīgi ļaudis. Arī pirmais latviešu izcelsmes arhitekts Jānis Baumanis un turīgais uzņēmējs Kristaps Morbergs izvēlējies šo skaisto un mierīgo apkārtni, lai līdzās smalkām vācu un krievu augstmaņu un uzņēmēju mājām uzceltu arī savējās. Ja Baumaņa māja nodegusi, tad Kristapa Morberga Latvijas Universitātei novēlētais nams gan izremontēts un sakopts gaida apmeklētājus. Vairāk informācijas par to atradīsiet šeit.

Ja šajā brīdī kājas no staigāšanas jau piekusušas, pie Dzintaru koncertzāles var iznomāt arī velosipēdus un tālāk Jūrmalu apskatīt vellapēda mugurā.

Tad dodieties uz pludmali. Tur pie Turaidas ielas šogad izstādītas pilsētas dabas un leģendu iedvesmotas skulptūras, ko veidojuši mākslinieki Roberts Diners, Mārtiņš Daksis un Andris Loss. Bronzā, misiņā, tēraudā, kokā un dzintarā veidotās skulptūras izstādītas liedagā un būs skatāmas līdz 10. septembrim. Izstādes veidotāji vasaras gaitā organizēs arī bezmaksas radošās darbnīcas ar paraugdemonstrējumiem. Tās notiks Dzintaru pludmalē līdzās izstādei 28. jūlijā un 11. augustā no pulksten 15 līdz 18, 26. augustā no pulksten 17 līdz 21. Ikviens apmeklētājs varēs piedalīties mākslas darbu tapšanā: veidot cieto smilšu skulptūras, noņemt jūras gultnes smilšu rakstu nospiedumus, izmantojot īpašu tehniku, kad smilšu raksts tiek saglabāts cietā materiālā, kā arī vērot metālliešanas paraugdemonstrējumus.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Tālāk pa koka pastaigu celiņu vai pludmales smiltiņām varat doties līdz Jāņa Pliekšāna ielai, kur vērts ieiet skaistajā Raiņa un Aspazijas vasarnīcā, kurā var sajust gan pagājušā gadsimta inteliģences elpu, kāda te valdījusi rakstnieku dzīves laikā, gan apskatīt jūrmalnieciskos namiņus, iepazīt moderno ekspozīciju un bieži vien apmeklēt arī pa kādam pasākumam, diskusijai vai koncertam. Vairāk par šo un citiem Jūrmalas muzejiem lasiet šeit.

Turpat blakus ir arī Jomas iela, kur šovasar atklātas vairākas jaunas atpūtas un izklaides vietas. Piemēram, tirdzniecības centrs galerija "Korso" un koncepta veikals-kafejnīca "Bold Concept Store".

Ja esat atbraukuši ar visu ģimeni, vērts aiziet arī uz Jūrmalas pilsētas muzeju, kur vecākiem patiks jaunatklātā marīnistu izstāde, bet bērniem – atraktīvā izstāde "Bērns kūrortā".

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Tā atsauks atmiņā arī vecāku un vecvecāku bērnu dienas pludmalē, kas noteikti raisīs arī interesantus stāstus, ko pastāstīt mazajiem ķipariem, radot izpratni par aizgājušajiem laikiem. Interesanta ir arī ekspozīcija par kūrorta vēsturi. Muzeja apmeklējums ir bez maksas. Vairāk lasiet šeit.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Šķērsojot Lienes ielu, var aiziet līdz kuģīšu pieturai, kur upes kuģītis var izvizināt neilgā ekskursijā pa Lielupi. Ar tā kursēšanas grafiku var iepazīties šeit.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Vakaram ieplānojiet kādu koncertu un nesteidzīgu atpūtu Dzintaru koncertzāles restorānā "Maestro", malkojot kafiju ar kādu gardu kūku, vai pretējā ielas pusē esošajā restorānā "Jūra" ieturot gardu maltīti. Jūlijā un augusta siltajos vakaros koncertu programma paredzēta ļoti dažāda un plaša. Vairāk lasiet šeit.

Savukārt pasākumus, ko Jūrmalā vasarā apmeklēt bez maksas, atradīsiet šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas domi un Tūrisma informācijas centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!