Sestdien, 25.oktobrī, visā Latvijā notiks "Leģendu nakts", kad durvis vērs Latvijas pilis un muižas, ļaujot iepazīt leģendu un teiku noslēpumus un jaunatklājumus, izbaudīt kultūras un citus labumus īpašā gaisotnē. Leģendu naktī piedalīsies 23 Latvijas pilis un muižas.

Rudens leģendas Jaunpils pils

Klīst leģendas, ka rudens ir bagāts vīrs, dabas gleznotājs. Senajiem latviešiem tas bijis ne tikai ražas ievākšanas laiks, bet arī īstais precību laiks! Cits rudeni dēvē par tumsas nesēju, citam tas ir atmiņu un pārdomu laiks, mistikas un veļu laiks. Leģendu naktī Jaunpils pilī varēs iepazīt, izjust un uzzināt šīs ar rudeni saistītās leģendas.

No plkst. 18.00 notiks rudens velšu andele un mandele, kur ikviens ir aicināts ņemt līdzi dārzeņus svaigā un konservētā veidā, ievārījumus, kā arī augļu un dārzeņu kūkas un citus izstrādājumus un mainīt pret ko citu, kas pašam nav. Piemēram, ja ir daudz bietes, bet nav burkānu, jāņem bietes, jābrauc uz Jaunpili un jāmainās, aicina organizatori. Ja nav, ko mainīt, vārēšot arī iepirkties.

Vai zinājāt, ka rudens bijis īstais precību laiks? Par to vēsta arī latviešu tautas dziesmas, kuras būs apskatāmas izstādē "Rudens - latviešu dainās".

Rudens ir dižens mākslinieks, kas atnāk un pārkrāso dabu citās krāsās. Jaunpilī varēs iedvesmoties no tā, lai zīmētu un radītu pats radošajās darbnīcās Jaunpils bibliotēkā.

Kavēties atmiņu stāstos būs iespējams Jaunpils muzeja izstāžu zālē, kur plkst. 19.00 sāksies muzikāla dzejas tikšanās "Depozīts" ar gleznotāju un dzejnieku Ojāru Ulmani. Muzikālo pavadījumu sniegs Zigurds Turss. Izstāžu zālē būs apskatāma arī Ulmaņa gleznu izstāde "Ainavas". Ojārs Ulmanis daudziem zināms kā skolotājs, orientēšanās sporta treneris, ģeogrāfs, filozofs, fotogrāfs un nu jau arī kā gleznotājs un dzejnieks. Daudzpusīga personība, cilvēks, kurš prot "vest līdzi" ideju un domu ceļojumā.

Pasākuma apmeklētāji bez maksas varēs apskatīt Jaunpils muzeju un bruņinieku pagrabiņu.
Izjust rudens drēgnumu varēs pils pagrabos, bet par samaksu varēs izšaut ar loku un izkalt savu veiksmes monētu.

Gardus ēdienus un siltus dzērienus līdz plkst.21.00 varēs baudīt Jaunpils pils krodziņā.
Plkst. 22.00 pils Lielajā zālē sāksies Rudens balle. Vairāk informācijas: www.jaunpilspils.lv

Teikas un mistika Dundagas pilī

Foto: Publicitātes foto

Sestdien Dundagas pilī varēs sastapt teiku tēlus un stāstus jaunā veidolā, sola pasākuma organizatori. 

Apmeklētāji varēšot iesaistīties arī smalkas un ne tik smalkas darbnīcās, baudīt vīnu, uzkodas un mūziku.

Pilī būs arī medību trofeju izstāde, ko papildinās mednieku stāsti un anekdotes. To sākums plkst. 20.00.

Ziņkārīgos izklaidēs un nedaudz biedēs zīlnieka mistika.

Savukārt plkst. 21.00 sāksies muzikāli poētiska teātra spēle "Būt Šekspīram". Romantiķiem paredzētas arī pastaigas pa pils parku un Kalnadārzu lāpu gaismā.

Vairāk informācijas: www.dundaga.lv

Jelgavas novada muižās gan mistiski pasākumi, gan leģendāras tikšanās

Foto: Publicitātes foto

"Leģendu nakts" pasākumos aktīvi plāno iesaistīties arī vairākas Jelgavas novada pilis un muižas.

Staļeģenes muižas parkā no plkst. 14.00 līdz 16.00 paredzēts stāstījums par muižas vēsturi, baronu laikiem, kā arī uzvedums "1957. gads Staļģenē" - bērnu dramatiskā pulciņa izrāde.
Staļģenes muižas bijušajā kalpu mājā Izglītības, Kultūras un Sporta centrā ,,Līdumi" viesus aicinās baudīt pirms 57 gadiem aktuālu maltīti skolas kopgaldā.

Savukārt Lielvircavas muižā no plkst. 17.00 līdz 19.00 darbosies 19. gadsimta Mūzikas salons un būs apskatāmi tā laika Kurzemes guberņas tērpi. Mākslas cienītājiem paredzēta foto izstāde "Platones pagasts no putna lidojuma"

Lielplatones muižā no plkst. 18.00 līdz 20.00 varēs noskatīties pašdarbnieku uzvedumu "Kalpu dzīve muižā" un iesaistīties radošajās darbnīcā, pagatavojot "Sapņu ķērāju" un kartītes. Muižā darbosies arī pasaku un teiku istaba, bet ziņkārīgie varēšot ielūkoties muižas bēniņos. Pēc tam sekošot lāpu gājiens ar Balto dāmu pa Muižas leģendu takām. Bērniem varētu patikt vizināšanās zirgu pajūgā, kas Lielplatones muižā paredzēta no plkst. 16.00.

Vilces muižā būs kulturālas leģendas – plkst. 18.00 Vilces Tautas namā varēs baudīt koncertu "Dziesmotie ražas svētki" ar skaistākajām latviešu kora dziesmām, piedalīsiess Vilces jauktais koris, Latvijas Universitātes kamerkoris "DeCoro", Latvijas zvērinātu advokātu kolēģijas jauktais koris. Īpašais viesis koncertā būs leģendārais Dziesmu svētku goda virsdiriģents - maestro Gido Kokars.

Koncertam plkst. 20.00 sekos Jura Podnieka studijas dokumentālā filma" Brāļi Kokari", bet plkst. 20.30 Vilces muižā būs jautājumu un atbilžu vakars ar mūzikas leģendu "Maestro Gido Kokars un daiļās dāmas".

Arī Zaļenieku muiža iesaistīsies "Leģendu naktī" un rādīs, cik tur dzīve zaļa. No plkst. 18.00 līdz 21.00 būs apskatāma jauno restauratoru palīgu darbu izstāde. Pils parkā tiks meklētas nāru ugunis, bet tie, kam interesē spoku stāsti un leģendas, varēs doties ekskursijā no muižas pagrabiem līdz bēniņiem. Pēc tam varēs ieklausīties liegās saksofona skaņās pils zālē un atvadoties baudīt "gardo kumosu Adelaides gaumē".

Krāslavas muižā lāpu gājiens un leģendas par grāfiem

Foto: Publicitātes foto

No plkst.19. 00 Krāslavas pils dārzā notiks leģendu un tējas vakars ar draugiem. "Klausīsimies, stāstīsim un ilustrēsim muižas leģendas. Garšosim tējas pie ugunskura, varēs pasildīties arī pie kamīna jaunajās Krāslavas Tūrisma un informācijas centra (TIC) un kulinārā mantojuma centra telpās. Ja ieradīsies grāfa ķēkša, vārīsim īpašo grāfa Plātera zupu," stāsta Inta Lipšāne, Krāslavas novada TIC speciāliste.

Pēcāk paredzēts doties arī lāpu gājienā un atrast vēl kādas citas aizraujošas nodarbes rudenīgam sestdienas vakaram. "Ja arī jums ir ko pastāstīt par Plāteru laikiem, vai ir zināma kāda sen aizmirsta rotaļa, ko varat iemācīt citiem, ģērbieties silti, ņemiet līdzi lāpas un esiet mīļi gaidīti," aicina Lipšāne.

Šlokenbekas muižā pasākums 'Ticība.Cerība.Mīlestība'

Foto: Publicitātes foto

Šlokenbekā viss sāksies plkst.19.00 ar komēdiju "Tā precas vecpuiši" (par ieejas biļetēm jāinteresējas muižā). 

No plkst. 20.00 paredzēta muižas leģendas iedzīvināšana ar mīlas dzeju, balādēm un dziesmām Guntas Meņģeles izpildījumā. Būšot arī mīlas dejas burvība .

Brīvmākslinieks Edmunds Puķe gleznos sanākušo portretus, bet bērni varēs iesaistīties radošajās darbībās un sejiņu apgleznošanā. 

Mīlestības un nākotnes pareģojumi būšot iespējami maģiskajā pagrabā, bet plkst. 23.00 Leģendu nakts noslēgums uz mīlestības tiltiņa. 

Ikviens ir aicināts ņemt līdi svecīti, lai iedegtu lielāko Leģendu nakts Mīlestības sirdi muižas pagalmā – ticībai, cerībai, mīlestībai. 

Ieeja pasākumā bezmaksas. Pasākums notiek sadarbībā ar Kultūras koledžas audzēkņiem.

Ungurmuižas muižkundzes pērlīšu kolekcija

Ungurmuiža no plkst. 18.00 līdz 24.00 aicina aplūkot Kungu māju, Tējas namiņu, šovasar atjaunoto bērnu namiņu jeb "Mazo Unguriņu". Leģendu naktī varēs vairāk uzzināt par Ungurmuižas pēdējo saimnieci - Liliju fon Kampenhauzenu (1876 – 1942), dzimušu fon Lēvisu of Menāru. 

Apskatei tiks atvērts jauns eksponāts – Lilijas fon Kampenhauzenas stikla pērlīšu kolekcija. Ungurmuižas pēdējā īpašnieka brīvkunga Baltazara Armīna fon Kampenhauzena sieva Lilija pērlītes dāvinājusi savai krustmeitai, muižas vagara meitai, kura, savukārt tās atdāvinājusi sava brāļa dēla sievai. Nu smalkās pērlītes atgriezušās Ungurmuižā. 

Ungurmuižas restorāns būšot atvērts līdz pusnaktij. Gardēžiem jaunā rudens un ziemas sezonas ēdienkarte no vietējiem produktiem varētu iet pie sirds.

Ar pilnu "Leģendu nakts" programmu var iepazīties Latvijas piļu un muižu asociācijas mājaslapā www.pilis.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!