Foto: Jolanta Butāne
Dzirdot vārdu savienojumu "Krusta kalns", ļoti iespējams, iedomājies par populāro apskates vietu Šauļos, kur, braucot ar automašīnu, var nonākt ātrāk nekā no Rīgas līdz Liepājai vai Daugavpilij. Izrādās, ka tepat Latvijā ir šī objekta "mazais brālis"! Lai to apskatītu, būs jādodas Ķeguma virzienā.

Kā portālam "Tūrisma Gids" pastāstīja Jolanta Butāne, kura Ķeguma Krusta kalnā viesojusies jūnija sākumā, salīdzinot ar vairākām citām apskates vietām Latvijā, šī svētvieta ir viegli atrodama. Navigācijas lietotnēs ierakstot "Ķeguma Krusta kalns", aizbrauksiet līdz Ķeguma kapiem, kur būs lasāma norāde uz Krusta kalnu. Ejot pa kāpnītēm uz augšu, būsi nonācis galamērķi.

"Pirms dažiem gadiem bijām Krusta kalnā Lietuvā, un jāatzīst, ka mūsu pašmāju versija salīdzinoši ir kā tāds mazs, pieticīgs puduriņš," pārdomās par redzēto dalās Jolanta. "Tomēr tas rada tikpat lielu, ja ne pat lielāku miera un garīguma sajūtu." Viņa norāda, ka, salīdzinot ar lielo pūli Lietuvā, cilvēku šeit nav gandrīz vispār.

  • Vairāk par Krusta kalnu Šauļos lasi šeit.

Pirmais krusts šeit uzstādīts 1997. gada 20. jūnijā, tas tapis pēc Intas Brokānes ierosinājuma, vēstīts Ķeguma novada mājaslapā. "Uzstādītais priedes koka krusts ir sešus metrus augsts. Šis krusts savu vietu radis Ķeguma kapsētas austrumu malā," vēsta skaidrojums.

Tāpat norādīts, ka "dziednieki šo vietu uzskata par senču svētvietu ar īpašu enerģētisku starojumu, jo visi pakalni ir pārklāti akmeņiem, un zinātāji stāsta, ka pašā augstākajā kalnā tie ir izvietoti tādā kā kāsī. Zinātnieki šajā apvidū konstatējuši neparastu enerģiju."

Jolanta skaidro, ka apmeklējuma būtība šajā objektā ir sekojoša – jebkurš garāmgājējs var iegriezties svētvietā un, ja vēlas, atstāt kādu krustiņu vai ikonu. Tomēr Krusta kalnā nav atrodamas tikai svētlietas. Tur acīm paveras visdažādākās lietas, kas cilvēkam varētu būt bijušas līdzi, piemēram, atslēgu piekariņi vai Latvijas karoga lentītes. "Tas rada nedaudz eklektisku sajūtu," tā Jolanta. Tieši šī iemesla dēļ viņa ikvienam, kurš turp plāno aizbraukt, jau iepriekš iesaka sagatavoties un paņemt līdzi kādu svētlietu vai mīļlietiņu, no kuras nebūtu žēl šķirties vismaz līdz nākamajai reizei, kad dosies to apskatīt.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!