Foto: Dabas aizsardzības pārvaldes foto

Krustkalnu rezervāts ir viens no četriem dabas rezervātiem Latvijā, un tas atrodas Mārcienas pagasta Madonas novadā. Rezervātā sastopami gan aizsargājami augi un dzīvnieki, gan nelieli ezeri un gleznainas ainavas. Par rezervāta 45. gadadienu un apmeklējuma iespējām šosezon "Tūrisma Gids" noskaidroja Dabas aizsardzības pārvaldē.

Krustkalnu dabas rezervāts dibināts 1977. gadā, lai saglabātu šeit izveidojušos īpatnējos dabas kompleksus, ko veido Madonas – Trepes vaļņa reljefs. Te augstas pauguru virsotnes mijas ar dziļām ieplakām, kurās izveidojušies nelieli ezeri un purvi, kā arī daudzi avoti. Rezervāta platība ir 2978 hektāri, un tā teritorijas lielāko platību aizņem meži.

Foto: Dabas aizsardzības pārvaldes foto

Dabas aizsardzības pārvalde norāda, ka dažādie augšanas apstākļi nodrošina dzīves vidi daudzām bieži sastopamām un vairākām retām augu sugām, piemēram, šaurlapu lakacim, meža silpurenei, melnajai dedestiņai. Īpatnējie apstākļi upju un ezeru krastos un purvainās vietās nodrošina dzīves vidi tādām sugām kā Sibīrijas mēlziede, dižā aslape, Lēzeļa lipare un rūsganā melncere. Arī pļavu flora ir daudzveidīga – rezervātā sastopama smaržzāle, vizulis, gaiļbiksīte, dzirkstelīte, lipīgā sveķene, vīgrieze, Ziemeļu madara, pļavas vilkmēle, un citi augi.

Foto: Dabas aizsardzības pārvaldes foto

Krustkalnu dabas rezervātā kopumā konstatētas aptuveni 152 putnu un 40 zīdītājdzīvnieku sugas. Te ir samērā lielas baltmugurdzeņa, trīspirkstu dzeņa un mežirbju populācijas, visai bagāta arī nakts plēsīgo putnu fauna – meža pūce, urālpūce, apodziņš, ausainā pūce. Tāpat arī ūdri, āpši, jenotsuņi, lapsas, meža caunas un zebiekstes rezervātā ir sastopami pastāvīgi.

Jāuzsver, ka rezervātus dibina vietās, kur saglabājušās cilvēku maz ietekmētas ekosistēmas un retas, izzūdošas sugas. Šo vērtību saglabāšanai Krustkalnu dabas rezervāta apmeklējums iespējams vien Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieka pavadībā. Par parka apmeklējuma iespējām interesentiem jāvienojas Madonas Tūrisma informācijas centrā. Ekskursijas rezervāta teritorijā tiek organizētas laika posmā no 1. maija līdz 31. oktobrim.

Tikmēr apmeklētājiem jebkurā laikā ir pieejams Krustkalnu dabas rezervāta skatu tornis. Tā augstums ir 27 metri, un tas atrodas pie valsts vietējā autoceļa P876 Ļaudona – Mārciena.

Foto: Dabas aizsardzības pārvaldes foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!