Miķelis dainās saukts par labu un bagātu vīru, arī par maizes tēvu, un viņa diena tiek svinēta visbagātākajā gadalaikā. Arī mūsdienās vai ikkatrā pilsētā tiek svinēti ražas svētki un notiek tirgus diena.

Lūk, dažas idejas, kurp doties papriecāties par šā gada ražu un iegādāties dažādus labumus, lai ziemu varētu vadīt mierīgi un omulīgi.

Meža ražas svētki Tērvetē

Foto: F64

Rudens ražas svētki Brīvdabas muzejā

Foto: DELFI
Foto: DELFI

Miķeļdienas svinības un tirdziņš ‘Ar gardu muti Valmiermuižā’

Foto: Shutterstock
Godinot rudens saulgriežus, 24. septembrī Valmiermuižas pils parkā no pulksten 11 līdz 15 tiks atzīmētas Miķeļdienas svinības. Tā kā šis ir laiks, kad visiem lielajiem darbiem jābūt padarītiem un laukiem novāktiem, Valmiermuižā jauno ražu savedīs tuvas un tālas apkaimes tirgotāji. Sanākušie varēs iepazīt tradīcijas, izmēģināt savas spējas dažādās amatu prasmēs un doties izjādēs zirgu mugurā.

Miķelis tiek daudzināts kā alus devējs, tāpēc Valmiermuižas alus darītavas meistari būs sarūpējuši vairākus jaunbrūvējumus, ar ko cienāt svinību dalībniekus.

Mājražotāju un amatnieku labumu tirdziņš "Ar gardu muti Valmiermuižā"

Miķeļos tradicionāli ar lielām svinībām un brangu mielastu tiek atzīmēta lielo darbu noslēgšana, galdā tiek celti visi labumi, kas vasarā izloloti. Arī Valmiermuižā sabrauks tuvi un tāli tirgotāji, vedot līdzi savu vasaras pūru. Šajā reizē bagātīgā klāstā būšot dārzeņi, sieri, gaļa, zivis un citi gardumi, ar ko mieloties. Amatnieki būs saveduši māla traukus, kalumus, koka darinājumus, lina galdautus un pinumus.

Būs arī dažnedažādas krāšņumlietas – rotas, dabīga kosmētika, jostas, sveces un citi amatnieku meistarstiķi. Kā ierasts, ar saviem gardumiem tirdziņa apmeklētājus priecēs kāds Latvijā zināms šefpavārs, sanākušajiem stāstot, kas tad īsti ir patiesās Latvijas garšas. Šoreiz Valmiermuižā viesosies šefpavārs Valters Zirdziņš, kurš rādīs, ko var pagatavot no rāceņiem.

Latvisko Miķeļdienas tradīciju izzināšana

Sendienās Miķeļdienas svinības atzīmētas īpaši kupli, jo pēc gara darba posma tā bijusi kā zīme par mierīgāka laika sākumu. Kā šo gadskārtu pareizi nosvinēt, mācīs folkloras kopa "Putni", kas uz Valmiermuižu brauks viesos no Lēdurgas, pūrā vedot tradicionālās dziesmas un rotaļas. Sanākušie varēs piedalīties dažādās tradīciju darbnīcās – iededzināt kokā latvju rakstu zīmes un zīmējumus; vērt krellēs kaltētus ābolus un ogas, lai pēcāk našķotos drēgnos ziemas vakaros; no bišu vaska veidot turziņas, kurās uzglabāt pārtikas produktus; cept maizi rokām darinātā māla krāsnī; izmēģināt prasmes senā akmens alus brūvēšanā un no dažādām dabas veltēm veidot cilvēku figūriņas. Būs arī zirgu izjādes kopā ar Valmiermuižas staļļa saimi.

"Valmiermuižas alus" jaunbrūvējumu un īpašu Miķeļdienas gardumu baudīšana

Miķeļi svinami dabas un lauku veltēm visbagātākajā gadalaikā, un tie ir pielīdzināmi arī ražas svētkiem. Valmiermuižas alus darītava būs sarūpējusi veselus trīs jaunumus, ko būs iespējams nobaudīt visas dienas garumā. Galdā tiks celts īpaši gadskārtai veltītais Miķeļdienas alus, tumīgais un garšā izteiksmīgi smalkais proves porteris No 7 un aromātā spēcīgais Kokmuižas alus. Arī Valmiermuižas alus virtuve būs sarūpējusi dažādus Miķeļdienas gardumus.

Ieeja pasākumos bez maksas.

Miķeļdienas lielais gadatirgus Rīgā

Miķeļdienas tirgus Ventspilī

Foto: DELFI

Sestdien, 24. septembrī, ražas svētki ar lustīgu andelēšanos tiks svinēti arī Ventspilī. No pulksten 8 līdz 15 Ventspils tirgus laukumā Pils ielā 12 rudens ražu un citus gardumus piedāvās zemnieki.

Paredzēta plaša tirdzniecība ar zemnieku saimniecībā ražotu piena produkciju, svaigu gaļu, kūpinājumiem, zivīm, zivju kulināriju, konditorejas izstrādājumiem, meža ogām sēnēm, pašaudzētu lauksaimniecības produkciju: augļiem un dārzeņiem. Vasaras un rudens sezonas rūpniecības precēm. Būšot arī plaša izvēle mājražotāju darinājumiem un medus produkcijai.

Miķeļdienas ražas svētki Cēsīs

Foto: Cēsu TIC

24. septembrī Cēsu pils dārzā, Pils laukumā 3, notiks Miķeļdienas ražas svētki ar amatnieku tirdziņu un priekšnesumiem.

Programma:

Pils dārzā
10.00 - 16.00 Amatnieku un gardumu tirdziņš;
11.00 - 15.00 Miķeļdienas lustes.

Vecajā tirgus paviljonā
20.00 Miķeļdienas balle kopā ar pūtēju orķestri "Cēsis", deju kolektīvu "Zelta virpulis" un balles deju klubu "Reveranss".

Miķeļdienas andelēšanās Krustpilī

Svētdien, 25. septembrī, no pulksten 10 līdz 15 Krustpils saliņā norisināsies Miķeļdienas gadatirgus. Miķeļdienas tirgus andele ir tradicionāls Jēkabpils pilsētas rudens ražas svētku pasākums, kur apmeklētājiem līdz ar iepirkšanos tirdziņā ir iespēja baudīt arī kultūras programmu. No pulksten 11 tajā jēkabpiliešus īpaši priecēs ne tikai pašmāju amatierkolektīvi, bet arī ciemiņi – Igauņu ģimene no Gaigalavas, grupa "Kontrakts". Uzstāsies arī Krustpils kultūras nama folkloras kopa "Rati" un ar jautrām dejām priecēs deju kolektīvi.

Tāpat no pulksten 11 līdz 13 bērniem un interesentiem būs iespēja piedalīties radošajā darbnīcā "Pie Zīļuka". Uz darbnīcu vēlams ierasties ar jau salasītām zīlēm un kastaņiem.

Savukārt no pulksten 13 līdz 15 Krustpils saliņā Miķeļdienas gadatirgus ietvaros būs iespēja apmeklēt interaktīvu lekciju "Rudens saulgrieži – Miķeļi un apjumības". Lekciju vadīs folkloriste, filoloģe, Liepājas Universitātes lektore, Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta pētniece Mg. philol. Gita Girņus.

Gadatirgus laikā darbosies piepūšamās atrakcijas un velokarti bērniem, notiks izjādes ar ponijiem. Notiks arī tradicionālais konkurss "Varenākais ķirbis", veiksmīgākajiem audzētājiem – balvas.
Pasākums bez ieejas maksas.

Stādu gadatirgus Jūrmalā

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 24. septembrī, Bulduru Dārzkopības vidusskolā jau no paša rīta pulcēsies Latvijas stādaudzētāji un dārzkopji uz 12. Rudens stādu parādi.

Rudens stādu parāde notiek sezonas ražas laikā, iekrāsojot dārzkopības sezonas noslēgumu. Pasākuma laikā stādu audzētavas no visas Latvijas plašā klāstā piedāvās augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus. Neskatoties uz to, ka rudens iezīmē arī miera periodu dabā, rudens stādu parādi iecienījuši dārza mīļi un profesionāļi no Latvijas un tuvākajām kaimiņu valstīm. Īpaša uzmanība parādē tiek veltīta augļu kokiem, jo tieši šis ir īstais brīdis, kad stādīt kailsakņus.

Stādu audzētāju biedrības organizētās Stādu parādes ir vienīgie nozares pasākumi, kur apmeklētājiem garantē, ka piedāvājumā ir tikai Latvijā audzēti stādi.

Vairāk par pasākumu lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!