Foto: Shutterstock

Šobrīd arvien vairāk novērtējam un arī dodamies dabā, un, ja mājās ir arī četrkājainais draugs, kurš labprāt dotos piedzīvojumā līdzi, ir svarīgi atrast galamērķi, kur laipni gaidīts būs arī mājas mīlulis. Ja brīvdienu ceļš aizvedis uz Latgali, zini – Daugavpils ir suņiem draudzīga pilsēta. Šajā rakstā Daugavpils Tūrisma informācijas centrs apkopojis vairākas atpūtas vietas, kur gan vietējie, gan pilsētas viesi būs gaidīti kopā ar viņu četrkājainajiem draugiem.

Daugavpils cietoksnis

Iespējams, viens no ikoniskākajiem apskates punktiem Latvijā – bet vai arī tavs suns tur ir bijis? Daugavpils cietoksnis (19. gadsimta piemineklis) ietver gandrīz 150 hektāru lielu teritoriju. Tajā līdz mūsdienām ir saglabājušās 80 vēsturiskās ēkas, tās, savukārt, savieno ar 10 ielām, kurām doti to vēsturiskie nosaukumi. Šo vietu jau iecienījuši daudzi suņu saimnieki – pastaigā pa cietokšņa ielām ik dienu dodas vairāki desmiti draudzīgo ķepaiņu.

Dambja promenāde gar Daugavas upes krastu

Pavisam netālu, Daugavpils cietokšņa apkaimē, kopā ar suni var doties pastaigā pa jauno dambja promenādi gar Daugavas upes krastu. Promenādes kopējais garums ir gandrīz viens kilometrs.

Lielā Stropu ezera promenāde

Maršruts piemērots garāku pastaigu mīļotājiem. Promenāde ir 3 kilometrus gara, tā atrodas priežu mežā un savieno 2 lielas smilšu pludmales. Jāpiebilst, ka promenāde ir izstaigājama arī diennakts tumšajā laikā, kad tā tiek izgaismota. Ja saimnieks ir paguris, kāds no promenādes soliņiem tā vien vilinās piesēst un izbaudīt lielisko skatu uz Stropu ezeru. Bet varbūt pastaiga šķitīs pārāk īsa un iedvesmos doties vēl tālāk? Stropu mežā pie Stropu estrādes ir iestaigātas vairākas taciņas, kas piemērotas pastaigām ar suni, kur var vērot putnus un skriet līdzi nezināmiem piedzīvojumiem.

Esplanādes atpūtas parks

Šis parks var lepoties ar to, ka tā teritorijā ir izveidots veloparks aktīvās atpūtas piekritējiem, kā arī šeit atrodas bērnu rotaļu laukums, Mūzikas skvērs un labiekārtotas pastaigu takas. Esplanādes atpūtas parkā ir izveidots arī speciāls suņu pastaigas laukums. Te var kārtīgi izskrieties, trenēties, lecot pāri barjerai vai lienot cauri trubai, draudzēties ar citiem suņiem un lieliski pavadīt laiku.

Dubrovina parks

Lai gan Dubrovina parkā nav īpaši suņiem ierādītas teritorijas, tā ir iemīļota četrkājaino draugu pastaigas vieta. Šo parku ierīkoja 1882. gadā pēc toreizēja pilsētas mēra Pāvela Dubrovina iniciatīvas. Parkā tika iestādīti Latvijā reti sastopami koki un krūmi. Parkam dots Pāvela Dubrovina vārds un tajā uzstādīts piemineklis Dubrovinam un viņa sunim – aptuveni divus metrus augstā bronzas figūra uzstādīta speciāli izveidotā laukumā netālu no strūklakas. Jau kopš 19. gadsimta beigām šis parks ir iecienīta daugavpiliešu pulcēšanās, atpūtas un publisko pasākumu vieta. Vasarā parkā skan koncerti, bet svētkos, satumstot vakaram, Dubrovina parks uzplaukst brīnumainos gaismas objektos.

Bruģu ielas promenāde

Vēl viena pastaigu vieta Daugavpilī ir promenāde, kas atrodas Daugavas labajā krastā Bruģu ielā. Tā būs lieliska vieta nesteidzīgai rudens pastaigai ar suni. Uz sienas Bruģu ielas promenādē ir izveidoti zīmējumi ar Gajoka rajona vēsturisko motīvu skatiem.

Centrālais parks

Lai kārtīgi izvingrinātu kājas un degunu, Centrālais parks būs tieši laikā! Šajā vietā mīlulim būs gana daudz īpašu smaržu, ar kurām sevi nodarbināt. Parkā līdzās krāsainām lapām var apskatīt Soliņu aleju un Mīlestības koku.

Kopīgs brauciens ar velosipēdu

Tas nav tik viegli – vienlaicīgi braukt ar riteni un turēt suni pavadā, tāpēc nedaudz patrenējieties pirms došanās garākā izbraucienā. Citiem suņiem vairāk patīk sēdēt grozā, nevis skriet līdzi, tāpēc pirms tam ir jāizvērtē suņa fiziskā sagatavotība, jāsāk lēnām un pamazām. Tiklīdz abi būsiet tam iesildījušies un labi sagatavojušies, būs viens vareni labs brauciens! Doties velo braucienā pa Daugavpils ielām var pa reģionālo velomaršrutu Nr. 35 "Daugavas loki", kas dod iespēju iepazīt dabas un kultūrvēsturiskās vērtības. Braucot šā maršruta posmu Daugavpils pilsētas teritorijā, ir iespēja apskatīt pilsētas vēsturisko centru, parkus, skvērus, vides un mākslas objektus. Velosipēdistu ceļš ved uz Stropiem, kur atrodas Lielā Stropu ezera Zilā karoga pludmales un promenāde.

Atgādinām, ka pastaigājoties pa sabiedriskām vietām, suns jāved pavadā. Bez pavadas suns var skraidīt tikai nožogotajos, suņiem domātajos parkos un treniņu zonās. Vairāk iedvesmas smelies vietnē ''Visit Daugavpils''.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!