Talsu novadā amizantais vilcieniņš atzīts par veiksmīgāko tūrisma piedāvājumu šajā gadā, pulcinot ekskursantus no dažādām Latvijas vietām.

Igurds Baņķis piedāvā ekskursiju sākt divās dažādās vietās, ņemot vērā dalībnieku vēlmes. Ja vispirms gribas ielūkoties meistardarbnīcā "Zeļļi" un atskatīties dziļāk mūsu tautas vēsturē, jāsāk ar Valdemārpili. Ja pēc ikdienas steigassākumā gribas ievilkt krūtīs dzidru lauku gaisu un pamielot acis pie rūpīgi koptas ainavas ar zālīti, kur var spēlēt golfu, jādodas trīs kilometrus tālāk uz amatnieku sētu "Kauliņi". 

Ekskursantiem ir liela brīvība – gribēt abas ekskursijas puses vai tikai daļu no tām. Ciemiņi "Kauliņos" var pat negribēt nekādu ekskursiju, tikai sabraukt kopā uz svinībām, jo sevišķi, kāzām un piedzīvot neaizmirstamus brīžus. To, ka jaunlaulātie braucienus Igurda Baņķa uzmeistarotajā koka droškā vai kopš aizvadītās vasaras arī Ārlavas bānītī neaizmirst, apliecina gan sirsnīgas jauno ģimeņu pastkartes, gan viņu atkārtota ciemošanās "Kauliņos".

Pavisam netālu no "Kauliņiem" atrodas Ārlavas baznīca, kuras siluets izteiksmīgi iezīmējas ainavā. Daļa laulības saites sien tur un pēc ceremonijas ierodas uz kāzu izbraucieniem un citām atrakcijām Baņķu ģimenes sētā. Jau drīzumā tikšot izbūvēta īpaša vieta, lai laulības varētu slēgt arī tur, brīvā dabā. Igurda Baņķa tuvos plānos ir arī tējas paviljons ar iespēju saskandināt dzirkstoša svētku dzēriena glāzes.

Igurds Baņķis, kam plecu pie pleca vienmēr ir sieva Guna, tēlaini runājot, enerģijā kūsā kā vulkāns, kas nenorimst ne mirkli, bet kas tikai laiku pa laikam izjauc ierasto rutīnu ar spējiem "izvirdumiem". Proti, ar to, ka sākotnēji nedrošās, varbūt pat nejaušās idejas ir gluži vai negaidīti kļuvušas par īstenību. Tā, piemēram, kad bija uzbūvēts bānītis un nebija sliežu, pa kurām tam ripot, neesot bijušas pat īsti cerības, kā pie tādām tikt. Sliedes, metāls, milzīga nauda! Tagad sliedes ir. Kādā bijušajā kūdras ieguves vietā tās bija kļuvušas par nederīgiem lūžņiem…

Nederīgs? Igurds Baņķis, šķiet, tādu vārdu nemaz nepazīst. Tā arī ir viena no viņa spilgtām personības iezīmēm – ļoti uzmanīga un cieņas pilna attieksme pret veco, bijušo, pagājušo, laikmeta liecībām, vēsturi, leģendārām personībām, pret senču zemi, kuru tagad min mūsu kājas.


To var just ne tikai "Kauliņos", kur uzcelta "Ārlavas stacija" ar stacijas priekšnieka istabu un atdzimis šaursliežu bānītis, kādi pagājušajā gadsimtā ripot ripoja pa Latviju, tostarp no Talsiem gar Ārlavu uz Roju. Varbūt vēl vairāk to var just Valdemārpilī, kur Igurds Baņķis no laika zoba vai svešzemes investoriem, cieši sažņaudzot savu un savas ģimenes jostu, paglābis vēsturisku namu mazpilsētas galvenajā ielā.

Nams Lielajā ielā 27, lai cik nolaists bijis, slēpj sevi nozīmīgu mūsu tautas pagātnes lappusi. Ārlavas pagastā dzimis viena no mūsu vēsturiski nozīmīgākajām personībām – Krišjānis Valdemārs. Tuvojoties viņa simtgadei 1924. gadā, tika nolemts uz Ārlavas lauksaimniecības biedrības zemes uzcelt Krišjāņa Valdemāra piemiņas māju ar viņam veltītu muzeju un zāli, bibliotēku un citām telpām. Namu iesvētīja gan tikai 1938. gadā, un īpašu veltījumu Valdemāram tur nebija, tomēr vēsture dzīvo, tā laika sienu gleznojumi ir saglabājušies un gaida restauratorus.

Tagad namā nu jau septiņpadsmit gadus Igurds Baņķis vada meistardarbnīcu "Zeļļi" – audzina un skolo galdniecības un kokgriešanas gudrībās puišus teju vai no visas Latvijas. Arī šī ir ekskursijas daļa, kurā interesenti var uzzināt gan to, kā top dažādi koka izstrādājumi, gan to, kā top paši amata zeļļi. Gadu gaitā Igurda Baņķa galdnieku skolā, palīdzīgu roku pieliekot arī "Kauliņu" koka konstrukciju (ūdensdzirnavu, drošku, bānīša u. c.) radīšanā, izauguši desmitiem amata meistaru. 

Igurds Baņķis ir pārliecināts, ka dzīvo un strādā enerģētiski ļoti spēcīgā vietā. Šo patiesību viņš nes tālāk dažādos veidos, arī uzņemot ekskursantus, kuru vidū aizrautīgais vīrs īpaši priecājas par ģimenēm ar bērniem. Jo, kā smejies, tieši bērnos ir mūsu nākotne.
Vairāk informācijas par Ārlavas bānīti un citiem amatnieku sētas "Kauliņi" piedāvājumiem (velomaršrutiem, telšu vietu, suvenīriem u. c.) pieejams šeit. 

Balsot par "Veiksmīgākajiem jaunajiem tūrisma produktiem" var TAVA mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!