Lai cik gardu jelgavnieki sola iepazīšanos ar pilsētu, tā nozīmē daudz vairāk nekā vēdera priekus vien.

Tūrisma attīstības valsts aģentūras organizētā konkursa "Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts" vērtēšanas komisija ieradās ceturtajā lielākajā Latvijas pilsētā Jelgavā ar 65 tūkstošiem iedzīvotāju brīdī, kad viena akcija ("Atklāj pašmāju garšas noslēpumus") bija beigusies, bet otra – konkursam pieteiktā "Garšas tūre Jelgavā" - pēc vasaras pauzes vēl nebija atsākusies. Tomēr skaidrs, ka vērtētāji nav gluži parasti akcijas interesenti, un Sv. Trīsvienības baznīcas tornī, kur saimnieko "Jelgavas reģionālais tūrisma centrs", tikām uzņemti pēc visiem tūres noteikumiem.

Simpātiska centra darbiniece vispirms izstāstīja, kāda ir akcijas būtība. Tad saņēmam akcijas bukletu, kur ir ne tikai karte ar īpaši izstrādātu garšas tūres maršrutu, bet vēl arī trīs īpašie akcijas "lodziņi", lai zinātu, kur pastaigas laikā jāapstājas un jāpakavējas ilgāk – jānobauda Jelgavas īpašie ēdieni ģimenes restorānā "Hercogs", bistro "Silva" un krodziņā "Istaba". Mostoties bažām, ka tik daudz vienā reizē apēst nevarēs, darbiniece nomierina, ka pirmajā vietā paredzēts nobaudīt pamatēdienu, "Silvā" būs saldais, bet krodziņā – tikai dzēriens "Jelgavas Bellīni". 

Garšas tūre plānota tā, ka visas trīs ēdināšanas iestādes var apmeklēt vienā dienā un saņemt speciālus zīmodziņus akcijas bukletā, bet to varot izdarīt arī nedēļas laikā. Iekļaujoties šajā termiņā un sakrājot visus trīs zīmodziņus, pilsētas iedzīvotājs vai ciemiņš saņem jauku dāvaniņu – Jelgavas uzņēmuma "Keramika LV" izgatavoto fondī trauciņu ar Jelgavas simboliku.

Kaut gan Sv. Trīsvienības baznīcas tornī, kas ir iekļauts tūres maršrutā, konkursa vērtētāji jau bijuši, uzaicinājums uzbraukt augšstāvā tiek uzņemts ar interesi. Skats, kas paveras uz Pasta salu, kārtējo reizi liek pārliecināties, ka moto "Jelgava - pilsēta izaugsmei" nav izraudzīts nejauši. Pasta salā spraigi norit būvdarbi, un jau drīz Jelgavā būs par vienu jauku atpūtas un izklaides vietu vairāk. Ledus un smilšu skulptūru festivāliem vai Piena, maizes un medus svētkiem – visam kam un vēl vairāk būs, kur augt un uzņemt ciemiņus.

Atgriezušies apakšstāvā, nosūtījām elektroniskās pastkartītes ar Jelgavas skatiņu kādam draugam vai kolēģim (jauka atrakcija!) un sparīgi devāmies Mītavas tilta virzienā. Arī tas ar tēlnieka Kārļa Īles studenta Jēkaba Ceriņa skulptūru pakājē pamazām iedzīvojas un kļūst par neatņemamu pilsētas daļu. 

Garšas tūres maršrutā iekļautas 15 vietas, to vidū – Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejs, Jelgavas pils un Kurzemes hercogu kapenes. Apdoms bijis tāds, lai pilsētas viesi, dodoties pastaigā pa pilsētu, gūtu pēc iespējas vairāk. Tostarp - priekšstatu par Jelgavas vēsturi un tās bagātībām. 

Arī Jelgavas īpašie ēdieni – pamatēdiens "Hercoga bura", deserts "Saldā Šarlote" un kokteilis "Jelgavas Bellīni" – nav radušies tikai tāpat vien, lai būtu, ko ierakstīt restorāna, bistro vai krodziņa ēdienu un dzērienu kartē. Ēdieni radīti tā, lai tūristiem un arīdzan pašu ļaudīm būtu kur paraudzīties vēsturē un atklāt ne vienu vien cieņas un apbrīnas vērtu lappusi. 

Receptes izstrādājuši Jelgavas amatu vidusskolas mācībspēki un audzēkņi, iedvesmojoties no Kurzemes un Zemgales hercogistes ēšanas tradīcijām un mūsdienu izpildījumā saglabājot uzticību tām. Pamatēdiens "Hercoga bura" ar tiešu atsauci nosaukumā uz drosmīgā pasaules kuģotāja Hercoga Jēkaba laikiem tiek gatavots no krāsnī ceptas īpaši marinētas cūkgaļas, kuru pasniedz ar karamelizētiem skābētiem kāpostiem, dažādiem ceptiem dārzeņiem un saknēm, brūkleņu biezeni un mārrutkiem. Citiem vārdiem sakot, ēdiens ir diezgan smags, bet tieši tāpēc to piedāvā ziemas periodā, jo akcija "Garšas tūre Jelgavā" notiek, sākot ar Starptautisko ledus skulptūru festivālu februārī līdz pilsētas svētkiem maijā. 

Arī "Šarlotes skūpsts" ir saistīts ar brašo Tobago salas un Gambijas kolonistu hercogu Jēkabu. Runa ir par viņa laulāto draudzeni un deviņu bērnu māti.

Jelgavnieki stāsta, ka garšas tūres gatavošanā daudz bijis domāts par to, lai ēdienos būtu izmantoti mūsu pašu veselīgie produkti, piemēram, smiltsērkšķis, kas pievienots gan cūkgaļas marinādei, gan izmantots saldēdiena mērcei.

Ilgi nedevies rokā sabalansēts garšu salikums kokteilī "Jelgavas Bellīni", bet beigu beigās šefpavārs Andris Rūmītis un bārmenis Arnis Bikšus pārkoduši arī šo riekstu un nu, pēc daudzu degustētāju atsauksmēm, dzēriens garšo kā īsts Bellīni. Pagaršojiet un spriediet paši! 

Vairāk informācijas:  www.visit.jelgava.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!