Karstajā laikā laivošana ir viens no atbilstošākajiem aktīvās atpūtas veidiem. Tie, kas ir iecienījuši laivošanu, būs jau braukuši maršrutus Gaujā, Salacā, Irbē un Abavā. Bet Latvijā ir daudz vairāk upju, kas ir piemērotas laivošanai. Tāpēc laiks atklāt mazās upītes.

Latvijas populārāko upju lielais četrinieks ir bijis un visdrīzāk paliks nemainīgs: Irbe, Abava, Gauja, Salaca. Ceļotāju kopas Redzēt Debesis pārstāvis Rolfs Jansons populārās upes salīdzina ar Eiropas iecienītākajiem galamērķiem - Parīzi, Venēciju, Barselonu vai Romu: "Tu ieraugi to, ko jau zināji, ka ieraudzīsi. Tu esi tur iekšā un tur ir viss – gan gaidītais skaistums, gan ļaužu pūļi, gan tūrisma industrija. Dodies uz turieni ar mērķi atpūsties, bet bez cerības ieraudzīt ko jaunu."

Rolfs Jansons atzīst, ka ne viņu vien urda vecais labais jauno apvāršņu meklētāja nemiers, jo galu galā Latvijā ir daudzi simti upju, kurās ir gan brasli, gan smilšakmens un dolomītu atsegumi, gan dižozoli, gan mangrovēm līdzīgie melnalkšņu sakņu vijumi, gan piejūras kāpas. Atliek tikai izvēlēties jaunu maršrutu un doties to izpētīt.

Laivošanas prieks

"Ķemeru nacionālajā parka ir divas mazas upītes, kas ir absolūtas pērles laivotājiem," stāsta parka pārstāve Agnese Balandiņa. "Vēršupītē drīkst laivot tikai rudenī, jo tā ved cauri tādiem nacionālā parka biotopiem, kas daudzās citās Eiropas valstīs vairs nav atrodami. Savukārt Vecslocene ir laivojama no pavasara līdz rudenim, un ūdens tajā arī ir pietiekami daudz. Tā ved pa interesantu purva labirintu, kas senos laikos izmantots kā Slokas – Tukuma ūdensceļš."

Atpūtniekiem būs interesanti atklāt jaunus maršrutus Kurzemē, kur šogad projekta Riverways ietveros no daudzgadīgiem koku sanesumiem un citām drazām ir attīrītas mazās upītes. Ir īstais brīdis, lai atklātu tādas mazo upju pērles kā Durbi posmā no Upsēdes tilta līdz satekai ar Tebru vai Tebru no Apriķiem līdz satekai ar Durbi. Drīzumā brīvi laivojama būs Rīva posmā no Rīvciema līdz Rīvas krogam, arī Vārtāja posmā no Virgas tilta līdz Mazkalētu tiltam. Arī Liepājas Cietokšņa kanāls ir attīrīts un izmantojams kā ideāls maršruts vienas dienas izbraucienam, īpaši iesācējiem.

Latvijā vērojama strauji augoša tendence, kad cilvēki izvēlas laivot vienu dienu, kam šādi mazo upju maršruti ir visvairāk piemēroti. Pie šīm upēm attīstās arī infrastruktūra. Piemēram, Rīvas maršruta galapunktā ir jauka vieta, kur paēst siltas vakariņas. Tāpat Pāvilostā, kur Tebra un Durbe jau ir satecējušas Sakas upē, ir pieejami gan viesu nami, gan tādas atpūtas iespējas kā burāšana un sērfošana, vizināšanās ar autentiskām koka laivām un zivju kūpināšana. Tas viss rada daudzveidīgu, pievilcīgu un konkurētspējīgu pakalpojumu klāstu ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu ceļotājiem, lielāku ienākumu vietējiem iedzīvotājiem un pašvaldībai kopumā.

Vidzemē līdzās iecienītajiem Gaujas un Salacas maršrutiem brīnišķīgs būs līkumotais brauciens pa Pededzi, kuras krastos atrodas slavenās ozolu audzes, vai Braslu ar smilšakmens atsegumiem, kas būs īsts baudījums estētiem. Abuls būs laba izvēle miestiņa baudītājiem posmā no Brenguļiem līdz ietekai Gaujā.

Piedzīvojumu meklētājiem Jeņču laivu saimnieks Juris Zaķis iesaka pamēģināt nolaivot Misu. Te gan šajā laikā jārēķinās ar sagāzumiem, kuri pavasarī parasti ir zem ūdens, bet tagad ir kā barjeršķēršļi, kuru pārvarēšanai nepieciešama neliela attapība un varēšana.

Laivo un reģistrējies

Maršrutu un iespēju daudz. Atliek tik izvēlēties un rezervēt laivu. Neaizmirsi arī reģistrēt savu braucienu akcijas Upes oga mājas lapā www.upesoga.lv, kas aicina laivot Latvijā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!