Foto: Shutterstock



Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicina Latvijas iedzīvotājus boikotēt Ēģiptes kūrortus un nedoties tūrisma braucienos uz šo valsti, kamēr netiek panākta taisnīga tiesa žurnālistam Pīteram Grestem. Tā asociācijas izplatītajā paziņojumā aicina LŽA valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne.


Latvijas Žurnālistu asociācija aicina nekavējoties pārskatīt Kairas tiesas spriedumu, ar kuru uz septiņiem gadiem cietumā notiesāts latviešu izcelsmes TV kanāla All Jazera žurnālists, Latvijas un Austrālijas pilsonis Pīters Greste un viņa kolēģi Mohameds Fadels Fami un Bahers Mohameds (uz 7 un 10 gadiem cietumā).

Pīteru Gresti notiesāja par Ēģipti nomelnojošu ziņu izplatīšanu. Grestem nebija iespējas sevi tiesā aizstāvēt, nebija iespējas izmantoto juristu palīdzību.

Rožukalne norādījusi, ka Pīters Greste ir pieredzējis un cienījams žurnālists, viņa darbi ir saņēmuši starptautiskās žurnālistu sabiedrības augstākos novērtējumus. Pīters Greste vienmēr ievērojis žurnālistu profesionālo ētiku un nav to pārkāpis.

Latvijas Žurnālistu asociācija aicina Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, citas valsts augstākās amatpersonas enerģiski izmantot savas iespējas un ietekmi starptautiskajās struktūrās, panākot sprieduma pārskatīšanu.

Asociācija uzsver, ka Pītera Grestes un viņu kolēģu notiesāšana Ēgiptē ir šokējošs notikums, kas nedrīkst palikt bez ievērības, jo tas iezīmē biedējošu praksi izmantot tiesu varu, lai vērstos pret profesionāliem žurnālistiem, kas strādā dažādu valstu iekšējo vai ārējo konfliktu zonās. Tādējādi rupji un bez pamatojuma tiek ierobežota informācijas pieejamība, kas ir daļa no vispārējām cilvēktiesībām.

Latvijas iedzīvotāji aicināti paust savu protestu pret notiekošo, neizvēloties Ēģiptes kūrortus kā savu ceļojumu galamērķi. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!