Foto: Kadrs no video

No 15. augusta līdz 30. septembrim Rīgas hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuvē tiks samazināts ūdenslīmenis, kas nozīmē, ka līdz Sv. Meinarda salai un Ikšķiles baznīcas drupām varēs aiziet sausām kājām, informē Ikšķiles novada tūrisma informācijas centrs, atsaucoties uz VSIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" vēstuli.

Braucot uz šo apskates objektu, gan jārēķinās ar pamatīgiem ceļu remontdarbiem pie Rīgas HES.

Sv. Meinarda sala ir unikāla, jo šī ir vieta, kur vēsturiski Latvijā sākusies kristietība. No kristietības pirmsākumiem un pirmās baznīcas ir saglabājušās drupas Daugavas vidū.

Pirms vairāk nekā 800 gadiem Baltijā nepazina akmens celtniecību, tādēļ bīskaps Meinards uzaicināja meistarus no Gotlandes, un tie uzcēla pirmo mūra celtni Baltijā – ar lielu nocietinājumu apjoztu baznīcu. To nopostīja tikai 17. gadsimtā krievu-zviedru karā, pēc tam atkārtoti Lielā Ziemeļu kara un Pirmā pasaules kara laikā.

Mūsdienās saglabājušās tās drupas, kas pēc Rīgas HES vajadzībām paaugstinātā Daugavas ūdens līmeņa, tagad atrodas uz salas, bet, kad vasarā ūdens līmenis tiek pazemināts, atkal iespējams aiziet līdz salai kājām pa ceļu, kura malās saglabājušies bijušās koku alejas celmi, un iztēloties, kā te izskatījies senatnē.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Mūsdienās salā ir uzstādīts 10 metru augsts metāla krusts (mākslinieks Egils Samovičs) un akmens altāris (tēlnieks Jānis Karlovs). Konservācijas nolūkos 2002. gadā drupām uzlikts metāla jumts. Svētā Meinarda salā ir iespējams organizēt laulību un kristību ceremonijas, teikts "Latvia.Travel".

Lūk, neliels video, kas parāda, kā ikdienā izskatās Sv. Meinarda sala Daugavā.

Un te foto galerija no iepriekšējiem gadiem, kad ūdenslīmenis Rīgas HES pazemināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!