Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI
Gaujas Nacionālajā parkā atrodas daudzi dabas objekti, kurus vērts apskatīt vēl un vēl. Taču starp neskaitāmajām dabas takām, kas vijas gar Gauju, strautiem, iežiem un alām, atrodas unikālā Lielā Ellīte, kas pārsteidz ar dabiskām smilšakmens arkām, kuras sedz seno alu un strautu, kas iztek no tās.

Lielā Ellīte atrodas Cēsu novada Liepā. Kaut arī pats ciemats nav liels, tomēr tajā atrodas Latvijas mērogā nozīmīgs ģeoloģisks dabas piemineklis – Lielā Ellīte jeb Velna ceplis. Kas, starp citu, ir ne vien skaists, bet arī aizsargājams dabas objekts.

"Lielās Ellītes arkas ir vienīgās dabiskās smilšakmens arkas Latvijā. To veido 23 metrus gara ala, arkāde, kā arī avots. Šeit viena otrai blakus atrodas trīs arkas, kas kopā veido arkādi. Kopējā alas grīdas platība ir 55 kvadrātmetri," vēsta Cēsu Tūrisma informācijas centrs (TIC).

Unikālā ģeovieta varētu būt pat 6,5 līdz septiņus tūkstošus gadu sena, lēš Cēsu TIC. Tā kā no alas iztek pamatīgs avots, tā izsenis bija nozīmīga svētvieta, jo cilvēki senatnē ticējuši, ka avotam piemīt dziedniecisks spēks.

"Tāpat līdz pat mūsdienām saglabājušās leģendas par Lielo Ellīti. Viens no stāstiem vēsta par velnu, kurš paslēpies alā un nekādas mācītāju lūgšanas nav varējušas to izdzīt. Tomēr reiz atnācis mācītājs, kuram nav bijis neviena grēka – tad gan velns bēdzis prom," atklāj "Enter Gauja".

Turklāt "Enter Gauja" stāsta, ka Lielā Ellīte zināms apskates objekts bija jau sen. Piemēram, vecākie ieskrāpētie uzraksti uz alas sienām tiek datēti ar 1500. gadu.

Savukārt musdienās tā ir lieliska vieta, kur doties atpūtā ar ģimeni. Tā ir gan unikāls dabas objekts, gan labiekārtota vieta, kur ir stāvlaukums automašīnām un neliela vieta piknikam vai siltas tējas baudīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!