Lielvārdes novadā meklējama saimniecība "Lūšu drava", kura nule nākusi klajā ar lielisku tūrisma objektu – lielformāta Latvijas karti.

No pagājušā gada pavasara "Lūšu dravas" saimnieki sākuši uzņemt viesus. Pie viņiem pieejama gan medus nodarbība, gan vaska sveču darbnīca, gan disku golfa spēle. Medus nodarbības laikā saimnieki runā par biškopja arodu, apskata darbarīkus, iepazīstina ar bites dzīves ciklu un tās nozīmīgumu pasaules uzbūvē. Tāpat interesenti var nodoties degustāciju priekam un gardākos kārumus arī nopirkt. Aktīvākai atpūtai tiek piedāvāts iziet disku golfa trasi "Lūšu taka" ar deviņiem groziem. Disku golfa spēles laikā ar diskiem jeb lidojošajiem šķīvīšiem no starta līdz grozam jātiek ar pēc iespējas mazāku metienu skaitu. Iesācējiem tā ir jauka pastaiga mežā, vienlaikus piedaloties interesantā spēlē. Tomēr šajā gadā saimnieki pastrādājuši pie kāda visai interesanta projekta – Latvijas lielkartes pļavā.

Šobrīd "Lūšu dravā" attīstības stadijā ir Latvijas lielizmēra karte, kuru iespējams izstaigāt vai izskriet. Kā radās ideja? "Mūsu ģimenei ir divas palielas pļavas, kuras lauksaimniecībai netiek izmantotas. Ļaujam tajās ganīties mūsu bitēm. Mana mamma – Līga Lūse – ir biškope ar vairāk nekā 46 gadu stāžu. Cītīgi domājām, kā šo platību varētu interesanti izmantot. Ideja par Latvijas lielizmēra karti radās manai sievai Leldei. Lolojām to jau kopš ziemas, jo, uzņemot skolēnu grupiņas saimniecībā, vajag dot iespēju bērniem izskrieties, izkustēties. Tā nu veidojās šī ideja. Pašreiz jau ir idejas arī orientēšanās spēlei, lai ar tās palīdzību veicinātu bērnu zināšanas Latvijas ģeogrāfijā. Pamazām veicam pilsētu norāžu uzstādīšanu uz lielkartes. Pļavā izveidotās Latvijas kontūras platums ir nepilni 200 metri, bet perimetrs – 600 metri," saimnieks Jānis Lūsis atklāja "Tūrisma Gidam". "Starp citu – Latvijas kontūra ir novietota precīzi ziemeļu virzienā, gluži tāpat kā mūsu valsts uz zemeslodes. Līdz ar to šobrīd atliek gaidīt, kad kādu dienu "Google Maps" caur satelītiem vēlreiz nobildēs mūsu zemes pleķīti un mūsu mazā Latvija būs redzama arī virtuālajās "Google" kartēs," tā Lūsis.

Saimnieks stāsta, ka, lai izveidotu karti, jau pavasarī ar mērnieku tika atzīmēti gandrīz 300 punkti, lai iezīmētu vajadzīgās kontūras, līnijas un pagriezienus, bet pēc tam tika veikti pļaušanas darbi. Izaicinājums būs nekļūdīgi saglabāt šīs kontūras vēlā rudenī un arī ziemā, taču pie risinājuma jau tiek strādāts, teic Lūsis.

Saimnieki lūdz pirms viesošanās savu apmeklējumu pieteikt. Detalizēta informācija par piedāvātajiem pakalpojumiem pieejama šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!