Sestdien, 12. martā, Liepājā apmeklētājiem durvis vērs 17.-19.gadsimta interjera muzejs “Hoijeres kundzes viesu nams”, "Tūrisma Gidam" vēsta jaunā muzeja vadītāja Ieva Dzintare.

Pēc vairāku gadu pamestības, apjomīgajiem restaurācijas un muzeja ekspozīcijas iekārtošanas darbiem vēsturiskā ēka Kungu ielā 24 būs atvērta un kalpos kā Liepājas vēstures izzināšanas avots un nozīmīgs tūrisma objekts, stāsta Dzintare.

Līdztekus muzejam ēkā darbosies "Hoijeres kundzes krogs", kur varēs nobaudīt maltīti 17.-18. gadsimta noskaņās, kā arī malkot kafiju un tēju ar izsmalcinātām kūkām un smalkmaizītēm Stendera ģimenes konditorejā, kas veidota atbilstoši 19. gadsimta atmosfērai nama otrajā stāvā.

Liepājas 17.-19. gadsimta interjera muzejs "Hoijeres kundzes viesu nams" ir pirmais tik plaša mēroga restaurācijas projekts pilsētas vēsturē, kur lielu daļu savas artavas ieguldījusi ne tikai pilsētas pašvaldība, būvprojekta un restaurācijas speciālisti, bet arī Liepājas muzeja kolektīvs, muzeja direktore Dace Kārkla un restaurācijas projekta vadītāja, arhitekte Liesma Markova.

Projekta gaitā veikti ne tikai ievērojami restaurācijas un būvniecības darbi, bet kopumā atrasti 126 dažādi arheoloģiskie atradumi. Atjaunots ēkas 1. stāva 17. gadsimta beigu plānojums un 2. stāva 19. gadsimta otrās puses telpu plānojums. Labiekārtota pagalma teritorija. Veikti daudzveidīgi ēkas saglabāšanas un atjaunošanas darbi: nostiprināti pamati, izbūvēts pagrabs, veikta sienu un pārsegumu protezēšana, siju nomaiņa, attīrīti esošie māla dakstiņi, uzmontēti jaunie dakstiņi, pārmūrēts mūra skurstenis, atjaunots manteļskurstenis un vīna pagrabs.

Veikta logu, durvju, to elementu restaurācija un izgatavošana pēc vēsturiskajiem paraugiem, esošo grīdu un griestu restaurācija, jauno kāpņu izbūve, integrējot vēsturiskos elementus. Īpaši smalks darbs bijis vēsturiskās grīdas krāsojuma veikšana trafareta tehnikā, apgleznoto koka sienu, griestu fragmentu restaurācija, vēsturisko tapešu rekonstrukcija. Visi darbi veikti saskaņā ar restaurācijas darbu programmu, iepriekš veicot arhitektoniskās izpētes analīzi un veicot vēl citus darbus, lai maksimāli saglabātu vēstures liecības par ēku.

Liepājas muzejs vairākus gadu garumā mērķtiecīgi strādājis, lai meklētu priekšmetus muzeja interjeram. Gan Latvijā, gan ārvalstīs, gan kopīgi ar kolekcionāriem, antikvariātiem un muzejiem tikušas meklētas, atlasītas un restaurētas mēbeles un sadzīves priekšmeti, kas šobrīd ieņēmuši savu pastāvīgo vietu muzeja vidē.

Apmeklētājiem būs iespēja aplūkot gan vēsturiskus 17. un 18. gadsimta priekšmetus – spoguli, koka lādes, kroņlukturus, baroka stila bufetes un skapjus, gaismas blakerus, Delfta un holandiešu fajansa traukus, gan arī 19. – 20. gadsimta mijas bīdermeijera sarkankoka mēbeles, toneta krēslus un galdus, riekstkoka izšūšanas galdiņus un porcelāna servīzes nama otrā stāva ekspozīcijā.

Muzejs apmeklētājus vedīs cauri divu gadsimtu un divu ģimeņu – Hoijeru un Stenderu dzīvesstāstiem, kas saistīti gan ar ēkas vēsturi, gan nama īpašnieku dzimtām. Ēkas pirmajā stāvā sastapsimies ar 17. gadsimta noskaņām, kur iespēja izbaudīt kroga gaisotni un analogu ēdienu piedāvājumu, ielūkoties atraitnes Margarētas Hoijeres privātajās istabās un telpās, kas tika atvēlētas viesu nama ciemiņiem.

Pirmajā stāvā varēs apskatīt arī istabas (kambarus), kur, visticamāk, 1697. gadā savas Lielās sūtniecības laikā uzturējies cars Pēteris I. Savukārt ēkas otrajā stāvā, kas saistīts ar ēkas vēlāku laiku - 19. gadsimta apbūvi, ir iekārtots notāra Kristofa Vilhema Stendera radinieku ģimenes dzīvoklis un interjers.

Muzejs "Hoijeres kundzes viesu nams" apmeklētājiem būs atvērts no trešdienas līdz svētdienai no pulksten 10 līdz 18. Ieejas biļete 1. stāva ekspozīcijā – 1,50 eiro, 2. stāva ekspozīcijā 1,50 eiro, kopējā ekspozīcijas biļete – 3 eiro, tiks piedāvāta arī ģimenes biļete (divi pieaugušie un divi bērni) – 5 eiro, kā arī kopējā Liepājas muzeja filiāļu dienas biļete 8 eiro, kas derīga izmantošanai vienu dienu.

Jaunizveidotajā muzejā pieejams arī grupu apmeklējums gida pavadībā, iepriekš veicot rezervāciju, zvanot 29570855 vai rakstot uz e-pastu: interjeramuzejs@liepaja.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!