Liepniekvalka krastos atrodams viens no neparastākajiem Latvijas ģeoloģiskajiem objektiem – smilšakmens atsegums, kurā avoti izskalojuši netipisku alu un pazemes eju labirintu. Atsegums ir ap piecus metrus augsts un 20 metrus plats. Interesanti, ka, lai arī uz šo vietu ved norādes, daudziem alu labirinti Dundagas pusē ir pārsteigums.

Arī Gints Mucenieks, kas pavisam nesen pabijis alās, stāsta, ka iepriekš par tām neko nav zinājis un informāciju uzgājis Latvijas tūrisma portālā "Latvia.travel".

"Šī ala man arī bija kā jaunums. Es iebraucu Dundagā no Talsu puses. Tur ir norāde pa kreisi ar alu nosaukumu "Liepniekvalka alas" apmēram deviņus kilometrus no Dundagas. Uz alām ved trepes uz leju, bet pakāpienu nav daudz. Ar kustību traucējumiem cilvēkiem gan būs grūti tur piekļūt. Kā nokāp lejā pa trepēm, tā uzreiz pa kreisi redzama ala, līdz kurai ir vien pāris soļu. Apskates laiks ar visu nokāpšanu, objekta apskati un fotografēšanu aizņem apmēram 20 minūtes," stāsta Gints.

Alas veido Devona, Arukilas un Burtnieku svītas pelēcīgais smilšakmens. Tā ir sarežģīta šauru pazemes alu sistēma ar piecām ieejām, teikts tīmekļa lapā "Vietas". Alu kopgarums sasniedz 70 metrus – tas ir viens no garākajiem dabisko alu labirintiem Latvijā. Interesanti, ka alā izveidojušies vairāki pīlāri un smilšakmens stabi.

Liepniekvalka jeb Peldangas alas atraktas un tīrītas 1988. gadā, tomēr tās apskatāmas tikai no ārpuses, jo dziļākās ejas aizbirušas ar smiltīm, teikts "Latvia.travel". Turpat iekārtota arī vieta piknikam un informācijas stends

Atrašanās vieta: Liepniekvalka labajā krastā, 0,5 kilometrus augšpus ceļa tilta pie Liepnieku mājām
Atcerieties – šis ir valsts aizsargājams dabas objekts, tādēļ apmeklētāji tiek aicināti izturēties saudzīgi pret dabu un tās pieminekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!