Foto: Privātā arhīva foto
Maizes ceptuves "Lāči" teritorijā ierīkots un apmeklētājiem pieejams putnu vērošanas tornis, uz kuru ved īpaši izveidota pastaigu taka. No torņa iespējams ar tālskati vērot apkārtnē dzīvojošos putnus, kuri šeit apskatāmi kuplā skaitā, jo Babītes ezera teritorija ir nozīmīga putnu barošanās un ligzdošanas vieta, pastāstīja uzņēmuma pārstāvji.

Kopumā Babītes ezerā un tā apkārtnē novērotas gandrīz 200 dažādas putnu sugas. Ezera apkaimē ligzdo aptuveni 35–40 sugu putni, tai skaitā arī 15 Eiropā apdraudētas putnu sugas. No torņa saskatāmo putnu vidū ir meža pīles, Kanādas zoss, lielais un mazais dumpis, grieze, niedru lija, melnais zīriņš, paugurknābja gulbis, ragainais dukuris, gaigala, krīklis un daudzi citi. Lai atpazītu putnu sugas, "Lāči" izveidojuši arī īpašu informatīvo materiālu ar putnu attēliem un īsu aprakstu.

Ceptuves saimnieks Normunds Skauģis par jaunuzbūvēto dabas objektu stāsta: "Domāju, ka tieši šobrīd cilvēki vēlas būt tuvāk dabai, iepazīt un apjaust mūsu pašu zemes skaistumu un dāsnumu. Arī mums tepat līdzās, Babītes ezera krastā, ir tāda brīnišķīga vieta, kur mājo daudz dažādu putnu sugu. Tā arī mums radās ideja ierīkot taku un putnu vērošanas torni – lai būtu vēl viena vieta, uz kuru doties izzinošā, veselīgā pārgājienā, lai ietu vērot un iepazīt dabā notiekošos procesus, un lai ieklausītos dabas mūzikā un apbrīnotu tās skaistumu. Un šeit bez putnu vērošanas ir iespēja arī ieklausīties dabā, redzēt, kā dažādos gadalaikos mainās ezers, vērot pasakainus saulrietus."

Putnu vērošanas torni var apmeklēt gan individuāli, gan nelielās grupās, tāpat arī iespējams rezervēt ekskursiju ar gidu un noīrēt tālskati putnu vērošanai. Ekskursijas laikā var uzzināt interesantus faktus par putniem, izgatavot savu putnu būrīti, nogaršot ''Lāču" maizi. Sīkāka informācija un pieteikšanās, zvanot pa tālruni 29256676 vai rakstot uz epastu izklaide@laci.lv.

Pie maizes ceptuves biroja šobrīd ligzdo baložu mamma, kurai drīzumā šķilsies cālīši. Pie ligzdas novietota kamera, ar kuras palīdzību tiešsaistē (''Lāči'' ''Youtube'' kontā) ikviens var vērot perēšanas procesu. Lūk, tiešraide:

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!