Foto: Shutterstock

Jēkabpils novada Kaldabruņas ciemā, kādreizējās Kaldabruņas pamatskolas saimniecības telpās, ko tagad apsaimnieko biedrība “Ūdenszīmes”, atklāta Latvijā vēl nebijusi vieta mākslai – Šķūņa mākslas galerija.

"Šķūņa mākslas galerijā" ir apskatāmas gan irnteresantas pašdarinātas lietas, gan vecas lietas ar savām leģendām (labā stāvoklī), kā arī uzlabotas lietas ar mainītu vēsturi un pavisam dīvainas lietas ar stāstu, skaidro viena no projekta autorēm Ieva Jātniece.

Šī galerija ir tikai viens no objektiem, ko iespējams aplūkot, iegriežoties Kaldabruņas skolas telpās un teritorijā. Vispirms noteikti ir vērts apskatīt Pļavas muzeju, kura ekspozīcija ir veidota līdzībā ar cilvēka dzīves ciklu. Tajā apskatāma un piedzīvojama Smilgu ekspozīcija, Bērnības gaismas objekts, Kaldabruņas Māras josta ozola dobumā, Vārdnieku vainags, Pūra vainags, Aizsargājamo un retāk sastopamo augu ekspozīcijas. Katrs objekts pārsteidz ar neparastu vizuālo un emocionālo iespaidu. Teritorijā ir iekārtots ārstniecības augu dārzs un aizsargājamo augu paraugkolekcija, baskāju taka, dažādi vides objekti.

Ņemot vērā to, ka visu šo pārsteidzošo vietu apsaimnieko biedrība, apmeklētāji tiek gaidīti no otrdienas līdz piektdienai no plkst. 9. 00 līdz 15.00. Taču – par apmeklējumu varot vienoties arī citos laikos, iepriekš piesakoties pa tālruņiem – 29548967( Ieva), 26223948(Indra), 20257903(Ilze). 

Foto: Publicitātes foto

Pie tam esot iespējams ne tikai apskatīt Pļavas muzeju, Šķūņa mākslas galeriju un dārzus, bet piedalīties arī radošā darbnīcā, nobaudīt cienastu un pat saunu. Ekskursija grupām kurās ir vairāk par pieciem cilvēkiem izmaksās 2,00 eiro par, savukārt par pārējiem labumiem varot vienoties.

Tuvākie pasākumi Kaldabruņā:

21. jūnijā no plkst. 10.00 paredzēts Saulgriežu pārgājiens uz Kaldabruņas pilskalnu, ārstniecības augu vākšana, pušķu, vainagu un pirtsslotu izgatavošana;

No 30. jūnija līdz 4. jūlijam notiks Siena skulptūru plenērs "Siena dienas" –četras dienas lieli un mazi dabas, mākslas un dzīves mīļotāji var izgatavot lielformāta siena skulptūras, kuru izstāde būs skatāma līdz Rudens Saulgriežiem;

4. jūlijā plkst.12.00 paredzēts Siena dienu noslēguma koncerts, kurā uzstāsies Kārlis Kazāks.

17. un 18. jūlijā notiks radošās domas plenērs "Raiņa pirmais ceļojums". Tā laikā izstrādāsim īpašu tūrisma maršrutu no Raiņa dzimtās mājas Tadenavā līdz Červonkas/Kaldabruņas baznīcai, kur kristīts Latvijas lielākais dzejnieks. 18. jūlijā plkst. 12.00 notiks arī plenēra rezultātu svinēšanas publiskais pasākums.

7. augustā plkst. 20.00 tiks svinēti "Zvaigžņotie dārza svētki"- Ziemeļitālijas skaistāko dārzu iespaidi, pūtēju orķestra koncerts, zvaigžņu pilnas augusta nakts debesis….ierašanās – garās kleitās un cepurēs, ņemot līdzi mājas kūkas. (kungiem kleitas nav obligātas). 

Līdzdalība visos 'Ūdenszīmju" pasākumos ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!