Foto: Foto: Nataly Hlapkovska
Ja meklē un vēlies brīvdienās izstaigāt kādu taku, iespējams, der apsvērt ideju par došanos uz Inčukalna pusi un Mednieku spēka takas iepazīšanu. Līdztekus klusajai apkārtnei un dabas spēkam, iepazīsi arī Velnalu un Inčukalna medību pili.

Mednieku takas sākums atrodas aiz Inčukalna medību pils (adrese: Inčukalns Kārļzemnieki 4). Tur, nokāpjot pa kāpnītēm, ieraugot ceļa sākumu takai, ir iespēja kādu laiciņu pakavēties un izpētīt informācijas stendu pastaigas takas sākumā. Takas pirmie metri ir taisni, taču pēcāk tā kļūst interesantāka un izaicinošāka: pa kāpnēm, pa šaurām takas vietiņām, gar kraujas malu, ar palēcieniem pāri koku saknēm...

No vēstures: Mednieku spēka taka savieno Inčukalna medību pili ar Inčukalna Velnalu. Pilij ir nedaudz vairāk kā 100 gadus ilga vēsture, bet ala Gaujas svītas devona smilšakmens slānī izveidojusies jau pirms 5-6 gadu tūkstošiem.

Puskilometru garā taka savieno Medību pili ar kulta vietu Inčukalna Velnalu, ar automašīnu stāvvietu. Takas sākuma posmā, varenu ozolu ielokā izvietotajā pļaviņā, iekārtota vigvama tipa atpūtas vieta ar ugunskura vietu un soliem, bet ejot pa taku, kura vijas caur cilvēku maz skartu mežu, tās apmeklētāji var iepazīties ar vairākiem interesantiem apskates objektiem otrā pasaules kara laika ierakumiem, smilšakmens atsegumiem, avotiem, avoksnājiem, varenu egļu audzi un Kārļzemnieku dižegli. Arīdzan iepretim Velnalai iespēja aplūkot Gaujas vecupes ezeru, sauktu par Auksto dīķi, kā arī gar ielejas pamatkrastu tek neliela Stalšēnupīte. Taču tikai vērīgākajiem un uzmanīgākajiem takas apmeklētājiem var izdoties sastapt arī daudzus un dažādus meža iemītniekus.

Ar ko taka atšķiras no citām Latvijas dabas takām? Šai takai nav apļveida maršruts, tā ir līnjveida, sākot maršrutu pie pils, to sanākt beigt pie zirgu saimniecības. Proti, šī nav taka: kur sākam, tur beidzam.

Foto: Publicitātes foto
Lūk, ielūkojies foto galerijā, cik skaista un neskarta daba ir Inčukalna tuvumā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!