Ja visi zina, kur meklēt Abavas un Ventas rumbu vai Alekšupītes augsto ūdenskritumu, tad Daudas ūdenskritums, kas pēc augstuma ir trešais lielākais ūdenskritums Latvijā, daudziem varētu būt atklājums. Tas atrodas Daudas upes gultnē, pie Siguldas.

Ūdenkritums atrodas ļoti skaistā vietā, ir sajūta, ka atrodies kaut kur tālu prom no pilsētas, jo neko citu kā kokus, mežu un uzartus laukus ūdenskrituma teritorijā nemaz nevar saskatīt, tomēr šis objekts atrodas pašā Siguldas pievārtē.

Dauda ir Gaujas kreisā krasta pieteka, kas tek pa dziļu kanjonveida gravu. Tā pazīstama arī ar nosaukumu Lākturu upe, tāpēc nereti pats ūdenskritums saukts arī par Lākturu upes ūdenskritumu.
Tā augstums ir 2,4 metri, platums – 1,5 līdz 2,5 metriem. Ūdens krīt pāri divām smilšakmeņu kaskādēm, kas padara skatu uz ūdenskritumu vēl iespaidīgāku.

Jāpiebilst, ka tiem, kas pirmo reizi apmeklēs šo vietu, jābūt uzmanīgiem, lai nepabrauktu garām ceļam, kas aizved uz Daudas ūdenskritumu. Braucot pa ceļu, kas ved no Siguldas uz Nurmižiem, jānogriežas pa kreisi. Ceļa malā būs sarkanas krāsas zīme, pēc tam vēl aptuveni 500 metrus jādodas kājām.

Kad dodamies uz Daudas ūdenskritumu, naktī lijis, tāpēc brīžiem jāuzmanās, lai nepaslīdētu kājas, īpaši tad, kad pieejam pie paša ūdenskrituma – tur izveidotas koka kāpnes, kas ir diezgan slidenas. Ja ir vēlme ūdenskritumu apskatīt no visām pusēm, jārēķinās, ka, iespējams, nāksies samērcēt kājas ūdenī. Karstai vasaras dienai ūdenskrituma apmeklējums būs īpaši piemērots un atspirdzinošs, tomēr tad tas neizskatīsies tik krāšņs un ūdeņiem bagāts kā pašlaik.

Ūdenskrituma apkārtnē izveidota piknika vieta, nojumīte, soliņi. Skaists ir arī skats, kas paveras pretī – lauks, pļavas ziedi un koki tālumā. Nebūt nešķiet, ka jau pēc dažiem kilometriem atkal būsim Siguldas pilsētā.

Daudas ūdenskritums ir īpaši skaists arī ziemā, jo, ja ārā bijis sals, ir iespējams redzēt sasalušu ūdeni, kas izskatās ļoti iespaidīgi.

Netālu ir arī iespaidīgā Kraukļu aiza, par ko vairāk varat lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!