Projekta "Mangaļi ūdens dižvietas" ietvaros 20.maijā notiks ekspedīcijas "Diena ar ūdens dižvietām", kurās ikviens ir aicināts apmeklēt dižvietas Latvijā, kas izvēlētas par Latvijas ūdens vēstnesēm. Šajā dienā būs iespēja gidu pavadībā doties uz Vējiņu pazemes ezeriem Straupē, ar laivu nokļūt Sv.Meinarda salā Daugavas vidū, apceļot Lubānu un uz dienu iejusties dabas pētnieka lomā, kā arī labāk iepazīt Ventas rumbu un Alekšupītes ūdenskritumu vai Gauju pie Ērgļu klintīm. Visi pasākumi šajā dienā ir bezmaksas, informē organizatoru pārstāve Inese Ozoliņa.

Šīs un vēl daudzas citas ūdens dižvietas ir atrodamas kartē www.mangalidizvietas.lv, ko kopā ar iedzīvotājiem ir izveidojis minerālūdens ražotājs "Mangaļi". Šīs ir vietas ar stāstiem par labākajām Latvijas ūdens dižvietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Tās ir vietas, kas vislabāk raksturos Latviju, apvītas ar leģendām un stāstiem un iedvesmos iedzīvotājus vairāk novērtēt mūsu ūdeni. Karte vienlaikus būs labs palīgs Latvijas apceļošanai un iepazīšanai.

Ekspedīcija uz Sv. Meinarda salu

Foto: Inga Šulca

Sv. Meinarda sala ir unikāla, jo šī ir vieta, kur vēsturiski Latvijā sākusies kristietība. No kristietības pirmsākumiem un pirmās baznīcas ir saglabājušās drupas Daugavas vidū. 20. maijā paredzēts brauciens no Ikšķiles uz Sv. Meinarda salu ar 50 vietīgu kuģīti, kā arī izzinošs stāstījumu par šo vietu. Pulksten 11.00, 13.00 un 15.00 došanās ar kuģīti uz salu, ko kājām šajā laikā nav iespējams sasniegt.

Ekspedīcija uz Vējiņu pazemes ezeriem

Vējiņu pazemes ezeri ir unikāls un vienīgais šāds veida pazemes veidojums Baltijā. Šī ir lieliska iespēja gida pavadībā bezmaksas tos apmeklēt. Pulksten 11.00, 13.00 un 15.00 pavadoņa vadībā paredzēta došanās uz alām, stāstījums par alu izcelsmi un unikalitāti, pazemes alu apmeklējums. Ekskursijas ilgums ir ap 1 līdz 1,5 stundu atkarībā no grupas lieluma, kas ir attiecīgajā laikā. Uz vietas pie informācijas centra viesi tiks sagaidīti ar uz ugunskura vārītu zupu.

Ekspedīcija uz Lubānu

Lubāna mitrāja apskate ar putnu vērošanu lieliem un maziem. Pulksten 11.00, 13.00 un 15.00 došanās gida pavadībā mitrāja apkārtnē ar putnu vērošanu. Vienas ekskursijas laiks ap 1 līdz 1,5 stunda. Pēc pastaigas apmeklētājus gaidīs silta zupa. Papildus tam uz vietas varēs bez maksas doties arī nelielā izbraucienā ar laivu pa Lubāna ezera neitrālo zonu.

Ekspedīcija par Ventas rumbu un Alekšupītes ūdenskritumu

Ventas rumbas un Alekšupītes ūdenskrituma apskate ar teikām, to rašanos un stāstījumu par šo apkārti un šīm divām nozīmīgajām vietām. Tikšanās punkts Baznīcas iela 34, Kuldīga, netālu no Alekšupītes ūdenskrituma. Pulksten 11.00, 13.00 un 15.00 došanās gida pavadībā uz Alekšupītes ūdenskritumu, kas ir augstākais ūdenskritums Latvijā. Stāstījums par šīs apkārtnes ūdenskritumu daudzveidību un bagātību. Pēc tam došanās uz Ventas rumbu. Ekskursijas ilgums ap 1 līdz 1,5 stunda.

Ekspedīcija uz Ērgļu klintīm pie Gaujas

Ērgļu sarkanīgās klintis un dabas taka ir skaista pastaigu vieta, kur izbaudīt Latvijas dabas skaistumu un daudzveidību. Pulksten 11.00, 13.00 un 15.00 gida pavadībā došanās uz klinšu skatu platformu, no kurienes paveras plašs skaistu ainavu horizonts ar īpaši gleznainu upes Gaujas līkumu, stāstījums par šo vietu. Pēc tam došanās gida pavadībā pa Ērgļu klinšu pastaigu takām, kur iespējams uzzināt vairāk par skaisto un seniem stāstiem apvīto Gaujas upi, interesantajiem augiem un šeit mītošajiem putniem. Ekskursijas ilgums aptuveni divas stundas.

Izmaiņām un aktuālajai informācijai par katru no ekspedīcijām var sekot "Mangaļi" "Facebook" lapā pasākumu sadaļā un www.mangalidizvietas.lv.

Minerālūdens "Mangaļi" uzsācis jaunu projektu "Mangaļi dižvietas" un aicina iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus par labākajām ūdens vietām, lai līdz Latvijas simtgadei kopīgi izveidotu tai dāvanu – unikālu karti jeb dižceļvedi ar vismaz 100 dižvietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!