Foto: Alise Lūse
Ja ir vēlēšanās kārtīgi izlocīt kājas un doties garākā pastaigā, tad pavisam noteikti ir vērts mērot ceļu uz Dunikas purva taku, kur pabaudīt dabu un atslēgties no ikdienas kņadas.
Dunikas purva laipa ir 5 kilometrus gara un ved caur Tīrspurvu Dunikas pagastā. Koka laipa ir vienvirziena – tas nozīmē, ka jārēķinās ar to, ka būs jāiet gan turp, gan arī atpakaļ.

Taku var mērot, sākot gan ar tās dienvidu, gan ziemeļu pusi. Izvēloties otro variantu, taka noslēdzas ar Latvijā unikālo Luknes skābaržu audzi, kas ir vienīgā Latvijā un ir jau 150 gadu veca, stāsta Kurzemes plānošanas reģiona projekta "Dabas tūrisms visiem" vadītāja Alise Lūse. Laipas posms, kas ved caur skābaržu audzi, ir tikko atjaunots.

Foto: Alise Lūse

Tiesa, laipas vidusdaļā šobrīd nākas laiku pa laikam skatīties zem kājām, jo dēļi nu jau ir krietni palietojušies un sākuši lūzt, tomēr taka ir brīvi izejama. Taka ir viegla, lai gan diemžēl nav pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem un vecākiem, kas ceļo ar bērnu ratiņiem, jo laipa nav pietiekami plata un starp dēļiem brīžiem ir palielas šķirbas, kur var iesprūst ritentiņi.

Foto: Alise Lūse

Gan pa ceļam, gan arī abos takas galos ir atpūtas vietas ar soliņiem un informācijas stendi, kā arī vieta automašīnu novietošanai. Tāpat uz šo vietu var doties arī ar sabiedrisko transportu, braucot ar starppilsētu autobusu maršrutos, kas iet uz Duniku. Uz purvu visai ērti var nokļūt ar navigācijas ierīcēm, bet gar ceļu novietotas arī norādes.

Foto: Alise Lūse

Bet kas tad šajā vietā tik īpašs? "Pašai šoreiz visspilgtāk palika atmiņā sirreālās purva ainas saullēktā. Visiem iesaku vienreiz izmēģināt piecelties ļoti agri no rīta un braukt izbaudīt purvu, kad aust saule. Tas rada īpašu, savdabīgu noskaņu un nedaudz pavelk uz meditāciju, kad gribas ieritināties siltā džemperī un vienkārši sēdēt uz soliņa ar kafijas krūzi rokā, izbaudot purva burvību, klajumu, miglu, klusumu, smaržu," piedzīvotajā dalās Lūse.

Šobrīd Kurzemes plānošanas reģions veic visu Kurzemes dabas taku apsekošanu, lai nākošā gada sākumā izdotu ceļvedi, kurā tiks iekļautas vairāk nekā 50 Kurzemes un Ziemeļlietuvas dabas takas, tai skaitā, protams, unikālā Dunikas purva laipa. Ceļvedis sniegs informāciju par taku garumu, maršrutu, pieejamību, grūtības pakāpi, marķējumu, labiekārtojumu, tuvumā esošajiem apskates objektiem u.c. un būs brīvi pieejams internetā un Kurzemes novadu tūrisma informācijas centros.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!