Beidzot klāt pavasaris, kokiem plaukst lapas un zemi zilu iekrāso vizbulītes, turklāt kalendārs rāda, ka priekšā virkne brīvdienu. Tāpēc šoreiz iesakām doties tālākā izbraukumā – uz Kārsavu.

Dabas objektus un skaistākās vietas, ko apskatīt šajā pierobežas novadā, iesaka tūrisma informācijas centra speciālisti. Kārsavas novadā atradīsiet gan nostāstiem apvītas muižas ar seniem parkiem, gan īpašus dabas un interesantus vides objektus.

Par citiem aktīva dzīvesveida piekritējiem interesantiem objektiem draudzīgajā un viesmīlīgajā Latgalē lasiet šeit. Savukārt par vietām, kur var atrast "Latgales garšu" un nobaudīt dažādus gardumus – šeit.

Malnavas muižas parks

Malnavas muižas parks plešas 18 hektāru platībā un ir viens no lielākajiem muižu parkiem Latvijā. Tas stādīts 1830. gadā grāfa Šadurska laikā, tajā var atrast retas baltegļu un dzīvības koku sugas, etiķkoku, tatāru kļavu, Kanādas apsi, valriekstu kokus un citu. Parku veido arī dīķis ar strūklaku un meža nogabals. Muižas apbūve veidota simetriski apkārt apaļajam parādes pagalmam. Otrajā pasaules karā postīta, līdz ar to agrākais interjers nav saglabājies. Ēkai klāt piebūvēti (1928) sānu korpusi lauksaimniecības skolas vajadzībām. Malnavas muižas galvenajā ēkā šobrīd saimnieko Malnavas koledža.

Par to, kāpēc tiek uzskatīts, ka šajā muižā uzturējies nacistiskās Vācijas diktators Ādolfs Hitlers, lasiet šeit.

Salnavas muiža un parks

Salnavas muiža 18.gadsimta piederēja poļu muižnieku Šadursku dzimtai. No muižas kompleksa līdz mūsdienām saglabājusies 1785. gada celtā kungu māja un atsevišķas saimniecības ēkas.

Salnavas parks ir neregulāra plānojuma parks, kurā aug reti svešzemju koki un krūmi, kā arī divi dižkoki – liepa un ozols. Parka centrā atrodas dižakmens un dīķis ar saliņām, kurp var nokļūt pa nelieliem tiltiņiem.

Dabas parks 'Numernes valnis'


Dabas parks ir "NATURA 2000" teritorija un tajā atrodami Latvijā īpaši aizsargājami biotopi – priežu meži ar asinssārto gandreni un meža silpureni.

Dabas parkā atrodas skatu tornis, kas ir 20 metrus augsts, un no tā paveras plašs skats uz Kārsavas novadu. Ne visi zina, ka blakus skatu tornim ir uzstādīti divi zvaigžņu vērošanas krēsli, kas dienā ļaus aplūkot skaisto panorāmu, bet nakts melnumā palīdzēs dabasmīļiem ieraudzīt krītošās zvaigznes.

Nomarķētais vietējais velomaršuts nr. 776 izved riteņbraucējus pa skaistākajām dabas parka vietām un ļauj izbaudīt Numernes vaļņa pauguraino reljefu.

Dabas parka "Numernes valnis" teritorijā ir izveidota dabas taka aizved pie vides instalācijas objekta "Uguns", kas tika uzstādīts Ziemeļlatgales novados ar īpašu vēstījumu – ieklausīties dabā, cienīt tās teikto, apjaust to, ka cilvēks nav vienīgais dabas iemītnieks un mums visapkārt ir daudz saudzējama un kopjama. Projekts "Loba doba Zīmeļlatgolā jeb atklāj dabas pētnieku sevī!" veltīts Latvijas simtgadei. Vairāk par to lasiet šeit.

Jāpiebilst, ka 28. aprīlī Kārsavas novadā tiks atklāta jaunā tūrisma sezona. Gardēžiem būs iespēja palutināt savas garšas kārpiņas ar tradicionāliem Latgales ēdieniem un dzērieniem, dabas pētnieki atklās jaunus objektus un klausīsies nedzirdētos stāstos, aktīvās atpūtas entuziasti varēs izstaigāt dabas takas un aplūkot skaistās ainavas, tautas mūzikas mīļotāji ļausies dejām un rotaļām.

Sīkāk par pasākumu var izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!