Foto: DELFI
Kazdanga ir neliels ciems Kurzemē, kur vienas dienas izbraukumā būs ko darīt un redzēt. Par to šovasar pārliecinājāmies, iebraucot tur darbdienas vidū un izstaigājot gan dabas taku, pili un parku, gan sarīkojot pikniku atpūtas laukumā. Lūk, maršruts, kas noderēs kādai atvaļinājuma dienai!

Vienmēr šķitis, ka šī ciema nosaukums ir visai īpatnējs. Un patiesi, ar Kazdangu saistīta leģenda, kuras attēlojumu koka skulptūrā var apskatīt pie pils.

Foto: Andra Briekmane

Proti, reiz barons ar kundzi devies izbraukumā pa saviem īpašumiem. Kādā skaistā pļavā kazas ganījusi jauna meita vārdā Danga. Baronese lūgusi piestāt un aprunājusies ar meiteni. Otrā dienā atkal viņa gribējusi braukt papļāpāt ar Dangu un uzaicinājusi to uz muižu par kalponi. Tā nu Danga visu mūžu nokalpojusi baronesei muižā, kur bijusi dikti ieredzēta, un baronese, kā viņu ieraudzījusi, iesaukusies: "Lūk, kur kazu Danga!" un vienmēr ar viņu aprunājusies. No tā arī cēlies vārds Kazdanga. Bet pie pils redzama koka skulptūra, kurā attēlota meitene ar trim kazām, kas tikpat labi gan varētu būt arī aitiņas.

Foto: Andra Briekmane

Pati Kazdangas pils ir liela un iespaidīga. To nav grūti atrast – ja braucat no Rīgas puses, pie veikala "Top" un autobusa pieturas, kurā, šķiet, parasti pulcējas runīgi vīri ar plastmasas traukos pildītiem dzērieniem, jāgriežas pa labi. Turpat jau būs stāvlaukums, bet tālāk ejiet caur liepu aleju pa senu tiltu un galā redzēsiet iespaidīgo pili. Tajā ir muzejs un arī tūrisma informācijas centrs, kur var sarunāt ekskursijas gida pavadībā.

Foto: Andra Briekmane

Ieejot pa pils durvīm, sastapsiet šādu sagaidītāju.

Informācijas centrā var paņemt bezmaksas kartes ar apskates objektiem tuvākā un tālākā apkaimē. Tāpat te var iznomāt velosipēdus un izbraukāt Kazdangu ar tiem, jo daudz kur izbūvēti veloceliņi.

Muižas pils celta ap 1800. gadu, un piederējusi ļoti bagātiem un politiski ietekmīgiem Kurzemes baroniem Manteifeļiem. Vēlāk tur bijis arī tehnikums. Pašlaik tā atvērta apskatei.

Foto: Andra Briekmane

Gravā pie pils izveidota arī jauka atpūtas vieta ar nelielu dīķīti, kurā zied ūdensrozes un peld oranžas zivis, bet blakus atrodas soliņš nesteidzīgai atpūtai.

Foto: Andra Briekmane

Tālāk brauciet uz Dzirnavezeru, kas atrodas Skrundas-Aizputes ceļa otrā pusē. Tajā var izbraukt ar ūdens riteņiem vai laivu un baudīt fantastisku mieru, bet pašā ezera krastā sākas dabas taka, kas ved cauri atpūtas vietai, kur ir arī volejbola laukums un labiekārtotas piknika vietas.

Foto: Andra Briekmane

Tur var atstāt arī auto. Pa ceļam var apskatīt vairākas interesantas koka skulptūras – vardi, dzērvi un citas, kopā 10 skulptūras. Ik pēc neliela gabaliņa izvietotas norādes un apskates vietu plāns, kas neļaus nomaldīties.

Foto: Andra Briekmane

Gar nelieliem dīķīšiem (parkā tādu esot ap 20) jādodas virzienā uz grotu, bet pa ceļam atradīsiet arī avotu, Velnalu un vecus, ļoti romantiskus akmens tiltiņus.

Foto: Andra Briekmane

Parkā apskatāma arī smilšakmens vāze (1850.g.) ar sengrieķu auglības dievietes Dēmetras attēlu. Ejot pa taku, dažbrīd sāk šķist, ka šī varētu būt viena no zaļākajām vietām, kur pabūts – it visur var redzēt visdažādāko toņu zaļo.

Foto: Andra Briekmane

Kad jau noiets kāds kilometrs no atpūtas vietas, atradīsiet Imanta Ziedoņa dižkoku atbrīvotājiem veltītu piemiņas akmeni un varenus ozolus, kas slejas Valātas pilskalnā. Izteikts minējums, ka pilskalnā atradusies Rīmju hronikā minētā 1263. gadā vāciešu nodedzinātā Lažas pils, teikts Kazdangas mājaslapā.
Foto: Andra Briekmane

Un turpat "ap stūri" atradīsiet arī grotu – pakalnā izbūvētu akmens atpūtas vietu. Grota veidota 1914. gadā. Šeit barons fon Manteifels pēc rīta izjādes mēdzis dzert tēju un klausīties, ko pilī runā.
Vēl nedaudz tālāk atrodams viens no diviem Kazdangas riņķa krustiem.

Foto: Andra Briekmane

Atceļā varat doties pa nelielo dīķu otru pusi un pēcāk – atgūt elpu atpūtas vietā, kā arī apskatīt "Kazdangas sirdi".

Foto: Andra Briekmane

Izsalkušie var iestiprināties ēdnīcā, kas atrodas turpat pie pils un pārsteidz ar lielajām porcijām.

Foto: Andra Briekmane

Ja vēl ir spēks un vēlēšanās redzēt ko interesantu, var aizbraukt līdz netālu esošajai Aizputei un tās centrā apskatīt pandas skulptūru, kā arī aiziet līdz Aizputes muižai un nobaudīt tās pagrabos darināto vīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!