Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 22. oktobrī, pulksten 18 Červonkas luterāņu baznīcā Jēkabpils novadā, Rubenes pagasta Kaldabruņā, paredzēts īpašs pasākums – "Gaismas pārgājiens" baznīcā, kurā kristīts Rainis. Krēslainajā un miglainajā vakarā visi aicināti ierasties ar savām svecītēm, jo baznīcā pieejams tikai dabiskais apgaismojums, un noklausīties Agneses Rutkēvičas lasīto dzeju, kā arī Rūdolfa Macata muzikālos priekšnesumus.

Pēc pasākuma viesi būšot laipni aicināti uz tējas tasi un sarunām biedrības "Ūdenszīmes" mājvietā Kaldabruņas skolā, pastāstīja biedrības pārstāve Ieva Jātniece.

Šis notikums esot izaudzis plenēra "Raiņa pirmais ceļojums" laikā. Plenērā grupa radošu cilvēku – Agnese un Madara Rutkēvičas, Artūrs Lūsis, Liene Rūce, Kārlis Kazāks, Jānis Ķīnasts, Alise Upmale un daudzi citi braukuši izpētes braucienā pa Raiņa pirmo dzīves gadu vietām. Ceļš vedis no Tadenavas līdz Červonkas baznīcai, kurā kristīts mazais Jānis Pliekšāns. "Baznīca ir piedzīvojusi daudzveidīgus laika griežus – gan aktīvu draudzi, gan minerālmēslu noliktavas periodu. Atmodas laikā ar ārzemju latviešu ziedojumu palīdzību tika uzsākti atjaunošanas darbi, taču – finansējuma un draudzes enerģijas tomēr pietrūka. Šobrīd Červonkas baznīca vairs netiek izmantota; iekštelpas ir skarbi kailas, tomēr tā saglabājusi brīnumainu gaisotni, kas jau pietiekami ilgi ir gaidījusi, lai to pamana un atklāj no jauna," stāsta Jātniece.

Ideja par pasākumu baznīcā, kur kristīts lielais dzejnieks, piederot Agnesei Rutkēvičai. Tā guvusi atbalstu un pašlaik draudze kopā ar Rubenes pagasta pārvaldi strādājot pie baznīcas un apkārtnes sakopšanas, arī koncerta organizācijā – dekorācijās, tehniskajā nodrošinājumā, cienasta sagādāšanā piedaloties daudzi ieinteresēti cilvēki. "Pie tam šķiet, ka "Gaismas pārgājiens" nebūt nebūs pēdējais pasākums Červonkas baznīcā," nākotnē cerīgi raugās Jātniece.

Nākamajā rītā pēc koncerta, piektdien, 23. oktobrī, pulksten 11 Kaldabruņas skolā notikšot arī diskusija, kurā tikšot apspriestas tūrisma maršruta "Raiņa pirmais ceļojums" norāžu dizains un maršruta apraksts. Plānots, ka jau nākamvasar šajā ceļojumā varēs doties ikviens interesents.

Projektu "Raiņa pirmais ceļojums" īsteno biedrība "Ūdenszīmes", finansiāli to atbalsta Zemgales kultūras programma un Jēkabpils novada pašvaldība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!