Foto: Publicitātes foto

Filandmuižas Zilais akmens atklāts 2019. gadā, un tas atrodas Ludzas novada Pildas pagastā. Tā virszemes tilpums ir aptuveni 11 kubikmetri, kas atbilst dižakmens kritērijiem un ir aizsargājams dabas piemineklis. Dižakmens izceļas ar savu īpatnējo zilgano nokrāsu, bet nokļūšana līdz tam – ar Latgalei piemītošo meža pastaigu burvību.

Latgales tūrisma organizatori stāsta, ka kopējais Filandmuižas Zilā akmens dabas takas garums vienā virzienā ir 1,3 kilometri un tā ved pa skaistu un reljefainu vidieni. Tuvākajā nākotnē takas sākumā ir plānots uzstādīt informatīvo planšeti ar informāciju par taku un dižakmeni, kā arī tuvējās apkārtnes objektiem. Savukārt otru planšeti plānots uzstādīt pie paša Filandmuižas Zilā akmens, atklājot tā dabas nozīmi.

Apkārtnē, kur bija daudzi Ludzas igauņu ciemi un, kura ir ainaviski skaista sava kalnainā reljefa dēļ, ceļš no Niriniem uz Filandmuižu gāja gar šo dižakmeni akmenim. Dzirdēti daudzu vietējo iedzīvotāju stāsti par atpūtu pie šī dabas brīnuma.

Dabas taka ir atbrīvota no nokritušajiem kokiem un zariem, kā arī nomarķēta ar dzeltenas krāsas marķējumu. No kritušajiem kokiem izveidoti trīs vienkārša tipa soliņi, lai takas apmeklētājiem būtu iespēja atpūsties un nobaudīt līdzņemto tēju un našķus.

Par to, kā tika atklāts dižakmens, skaties video:
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!