Vēlies brīvdienās pavadīt dabā un bez cilvēku pūļiem? Te būs pieci ieteikumi no Baldones un Vecumnieku tūrisma informācijas punktiem par vietām, kas varbūt nav tūrisma galamērķu topu augšgalā, bet ļaus izbaudīt ceļošanas prieku.

Ņemot vērā "Covid-19" izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt vajadzību apmeklēt publiskas vietas un šajā laikā būt piesardzīgiem, saudzējot gan sevi, gan citus.

Baldones Ceriņu parks un tā sēravoti

Baldones Ceriņu parks ir neliels parciņš Baldones pilsētas centrā, kur atrodas Baldones sēravots ar trīs mazām strūklakām, ko darinājis mākslinieks Tālis Muzikants. No strūklakām izplūst sērūdens avots. Jā, tā smarža ir īpatnēja, bet tieši ūdens saturs ir tas, kāpēc pirms 220 gadiem tieši Baldone kļuvusi par kūrvietu.

Pastaiga Riekstukalna apkārtnē un tornis

Tāpat vērts dodies uz Riekstukalnu baudīt varenās ainavas. Ej pa daudzajām Riekstukalna iestaigātajām un nemarķētajām taciņām, izbaudi pilnīgu mieru un klusumu! Apkārtnē atradīsi arī observatoriju. Lai gan tā būs slēgta, tomēr ir vērts to aplūkot! Aprīļa sākumā plānots interesentiem piedāvāt arī Riekstukalna vasaras atrakcijas brīvā dabā.

Lilliju, Kausu un citi ezeri Baldonē

Blakus Riekstukalnam pie Lilliju ezera ir noslēpusies varena atpūtas vieta. Lilliju ezers pēc būtības ir milzīga karsta kritene un jauks dabas nostūris, kur atpūtu, visticamāk, neviens netraucēs. It sevišķi, ja atbrauksi jau no rīta.

Ja ir vēlme redzēt, ko nozīmē īsts meža un purva ezers, dodies uz Kausezeriem. Tur, priežu meža ieskauti, atrodas divi nelieli ezeriņi. Viens vasarā ir peldams, bet otrs gandrīz, gandrīz aizaudzis ar sfagniem, tā vidū akacis vien ir palicis.

Bārbeles sēravots

Bārbeles sēravota tuvumā jau Kurzemes hercoga Jēkaba valdīšanas laikā darbojās neliela ūdensdziednīca. 1736. gadā hercogs E. J. Bīrons pavēlēja avota apkaimē celt peldu māju. 18. gadsimtā tas bija dziednieciski visspēcīgākais minerālavots Latvijā. Pirmā pasaules kara laikā šī vieta tika nopostīta. Tagad pie avota iekārtota laipa, lai varētu pasmelt ūdeni un iepazīties ar interesantiem sēravota nostāstiem.

Ānes – Mēmeles muižas parks

Ēnainu un noslēpumainu vietu pārpilns ir gleznainais Ānes – Mēmeles parks, kura varenie koki un paparžu puduri rūpīgi sargā muižas leģendas. Parks, paslēpies no cilvēku burzmas, dāvā iespēju izbaudīt netraucētu dabas un meža tuvumu. Vērīgi apmeklētāji šeit saskaitīs vairāk nekā divdesmit stārķu ligzdas! Te iespējams apskatīt neparastus kokus – dižkoku kļavu un neparastas priedes, kuras augšanai par piemērotu atzinušas tieši šo parku. Garām plūstot Mēmeles upītei, katram netraucēti ir iespēja baudīt košo gadalaiku maiņu Lietuvas robežas pievārtē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!