Rucavas novada slava tālu izskanējusi ar tā bagāto tradicionālās kultūras mantojumu – krāšņo tautastērpu, rakstaino cimdu pūru, Rucavas balto sviestu un piejūrai raksturīgajām zvejas tradīciju atstātajām liecībām. Tradīcijas turpinās, un ar tām ir iespējams iepazīties un izbaudīt arī tagad. Ko tad tur apskatīt? Konsultējoties ar Rucavas novada tūrisma speciālistiem, piedāvājam interesantākos tūrisma objektus.

Piejūras kultūras liecības

Lai izvējotos ārpus pilsētas, apmeklē ainavu dārguma pērli – Papes Ķoņu ciemu. Kopš 1998. gada, daļa Papes Ķoņu ciema teritorijas noteikta par valsts nozīmes arhitektūras pieminekli. Te saglabājušās tautas celtniecības tradīcijas, kas reti kur vairs apskatāmas dabiskajā vidē. Tajā ietilpst Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja zvejnieku sēta "Vītolnieki", kurā aplūkojama vēsturiska vienkoču laiva, sadzīves priekšmeti un izvietoti dažādi zvejas rīki. Par muzeja apmeklējumu var vienoties, zvanot +371 29262283.

Savukārt "Mikjāņu sētas" saimnieka vadībā var doties ekskursijā apskatīt ne tikai Papes Ķoņu ciemu, bet arī vēsturisko zivju pieņemšanas un pārstrādes ēku "Dzintarvēji", kas pēc restaurācijas ir pārvērtusies par vietu, kur iepazīties ar zvejniecības vēsturi Papes ciemā. Ja vēlies iepazīt vēsturi gida pavadībā, ekskursiju var pieteikt, zvanot +371 26759199.

Izbaudi pastaigu gar jūras krastu novada pludmalē. Pastaigas laikā Papē noteikti jāapskata arī Papes bāka. Pirmā Papes bāka, kas reiz bija no koka, tika uzcelta 1887. gadā un to sauca par Robežu bāku. Pašreizējā bāka – balts dzelzs cilindrs, kuru stiprina kniedēta dzelzs režģu konstrukcija – celta 1910. gadā. Tās augstums ir 21 metri virs jūras līmeņa. Papes bāka no visām Latvijas bākām pašreiz atrodas vistuvāk jūrai, pastāstīja Rucavas novada tūrisma speciālisti. Pie bākas izveidota labiekārtota autostāvvieta ar atpūtas vietām. GPS 56.154924, 21.023278

Nidas oļainā pludmale. Pie Nidas atrodas savdabīgs akmeņainās pludmales posms – ģeoloģiskais un ģeomorfoloģiskais dabas piemineklis. Tas sākas pie Latvijas un Lietuvas robežas un stiepjas ziemeļu virzienā trīs kilometru garumā. Kopš 1962. gada tas ir atzīts par aizsargājamu ģeoloģisko objektu 8,2 hektāru platībā. GPS 56.096176, 21.053431

Papes un Nidas ciemi ir iekļauti Papes dabas parka teritorijā. Šeit ir iespēja iepazīt savvaļas zirgus, doties garākā vai īsākā pārgājienā. Piemēram, izejot dabas procesu taku, var nokļūt vietā, kur Nidas purvs tiekas ar jūru. Šis skats ir unikāls!

Rucavas Evaņģēliski luteriskā baznīca un Bārtas baznīcas drupas


Rucavas Evaņģēliski luteriskā baznīca celta 1874. gadā. Pēc ugunsgrēka 1927. gadā, pilnībā atjaunota 1932. gadā. Baznīcas torņa augstums sasniedz 45 metrus. Baznīcā ir iespējams apskatīt 1936. gadā būvētas ērģeles, kas ir vērtīgs mākslas piemineklis. Ērģeļu prospekts ir Latvijā pirmais, kas, izmantojot Jūlija Madernieka ornamentu paraugus, kokgriezēja Pētera Lankupa izpildījumā izveidots latviskā gaumē. Rucavas baznīcā apskatāma 19. gadsimta 3. ceturkšņa altārglezna "Kristus ar Svēto vakarēdienu" un divas Indriķa Zeberiņa gleznas "Jēzus pie krusta" un "Jēzus svētī bērnus". Par apmeklējumu var vienoties, zvanot +371 29134903. GPS 56.160117, 21.162543

Bārtas baznīcas drupas atrodas uz Bārtas un Dunikas pagasta robežas. Pirmā baznīca šajā vietā uzcelta 1560. gadā. Laika gaitā bijuši vairāki dievnami, līdz 1892. gadā uzcelta mūra baznīca pēc pazīstamā Liepājas arhitekta Maksa Paula Berči projekta. Baznīcas ēka sagrauta 1945. gadā un vairs nav atjaunota. Apskatot drupas, ir jāievēro drošība! GPS 56.3287, 21.30965

Rucavas arborētums


Kopš 1996. gada Rucavā aizsākta arborētuma izveide. Par piemērotākajām vietām toreiz izraudzījās Muižas kalnu un pamatskolai piegulošo mežu. Turpmākajos gados apstādījumi veidoti arī Rucavas centrā. Arborētuma izveides mērķis ir pētīt un vērtēt augu saimniecisko nozīmi, dekorativitāti, piemērotību vietējiem apstākļiem un aklimatizēšanās spēju šajā reģionā. Ik gadu stādījumi tiek papildināti ar jauniem un eksotiskiem augu eksemplāriem no visas pasaules. Šobrīd jau savu ziedēšanu ir sākuši rododendri pie Rucavas pamatskolas, kur aug arī viens no simtgades ozoliem. Lielākā arborētuma daļa izvietota Rucavas Muižas kalnā. Šobrīd pa jaunizveidoto laipu iespējams nonākt uz skatu platformas, no kuras paveras plašs skats uz arborētumu un Lietuvu. Pastaigu var turpināt, dodoties lejup no Muižas kalna līdz Sventājai, kur ierīkota pastaigu taka ar atpūtas vietu, pašā upes krastā.

Arborētuma daļas:

  • Rucavas centra stādījumi, GPS 56.159915, 21.164493
  • Skolas stādījumi, GPS 56.156099, 21.153086
  • Muižas kalna stādījumi, GPS 56.158357, 21.222509

Dunikas purvs


Maģiska un pārsteidzoša vieta Dunikas pagastā ir Dunikas purva dabas taka, kas atrodas dabas liegumā "Dunika". Takas garums ir vairāk nekā pieci kilometri. Aplūko mazās, neparasta izskata priedītes, kas patiesībā ir vairākus simtus gadu vecas, purva ezeriņus un augus.

Dunikas purvā aug dažādas aizsargājamo augu sugas, migrācijas laikā apmetas putni. Baudi klusumu un putnu balsis, apsēžoties kādā no purva atpūtas vietām.

Viens takas gals sākas, ejot cauri Luknes skābaržu audzei. Latvijā šī ir vienīgā vieta, kur 11 hektāru platībā parastais skābardis aug tīraudzē. Luknē tas sasniedzis savas izplatības galējo ziemeļrietumu robežu. Plašāk par šo taku lasi te.

Foto: Alise Lūse
  • Pastaigai uzreiz purvā, GPS 56.280956, 21.382829
  • Pastaiga, kas sākas cauri Luknes skābaržu audzei, GPS 56.240102, 21.403041

Rucavas garša


Rucavas garša visspilgtāk izbaudāma tradīciju namā "Zvanītāji". "Zvanītāju" saimes istaba saglabāta senajā izskatā (māja celta 1888. gadā), ar tam laikam raksturīgo iedzīvi, etnogrāfiskajiem priekšmetiem. No tās dveš senatnes elpa. Rucavas viesiem tiek piedāvāta tradicionālās kultūras programma "Rucavas goda mielasts", kuras laikā tās dalībniekiem ir iespēja iejusties tradicionālajā Rucavas kultūrvidē, iepazīt Rucavas kultūras mantojumu, nobaudīt īstu lauku rupjmaizi ar medu vai arī kādu no kurzemnieku iecienītajiem ēdieniem un kopīgi to visu izdziedāt Rucavas dziesmās.

Ir iespējamas meistardarbnīcas tradicionālo Rucavas ēdienu gatavošanā. Apmeklējums jāpiesaka, iepriekš zvanot +371 26814051.

Ja kārdina svaigi ceptas maizes smarža un ir vēlme izgaršot malkas krāsnī ceptas maizes garšu, tāda iespēja tiek sniegta maizes ceptuvē "Alejas". Par savu vēlmi sazināties, zvanot +371 29383994.

Ja vēlies pēc pastaigas svaigā gaisā sasildīties, var doties uz radošo darbnīcu "Ligate", kur var ne tikai paēst un baudīt siltu dzērienu, bet arī iegādāties vietējos rokdarbus un suvenīrus. Šī vieta atrodas pašā Rucavas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!