Foto: Publicitātes foto
Dodoties ceļojumos, mēs nebeidzam apbrīnot Eiropas pilis un Āzijas tempļus, taču bieži vien nespējam novērtēt skaistās muižas, kas atrodas tepat Latvijā. Visi vēsturiskie Latvijas novadi var lepoties ar muižām un pilīm, kuras no muižnieku dzīvesvietām un rezidencēm pārvērtās par vēstures un mākslas muzejiem, skolām un brīnišķīgām viesnīcām.

Lai arī uz kurieni vestu ceļi, visos novados var atrast kādu muižu vai pili. Taču par piļu galvaspilsētu var uzskatīt Zemgali, kur atrodas gan Versaļas līdziniece – Rundāle, gan viens no lielākajiem arhitektūras pieminekļiem Baltijā – Jelgavas pils. Ne tik grandioza, bet tikpat interesanta ir arī Bauskas pils, kuras pakājē Lielupē saplūst Mūsa un Mēmele.

Arī Kurzeme var lepoties ar savām atjaunotajām un tūristiem atvērtajām muižām un pilīm. Te ir gan majestātiskā Kazdangas un Jaunmoku pils, gan pavisam maziņā, bet unikālā Popes muiža.

Savukārt Vidzeme aicina apskatīt nesen atjaunoto Cesvaines pili. Tikpat skaistas un interesantas ir Alūksnes, Bīriņu un Stāmerienas pils. Novadā atrodas arī daudz mazas muižas, kuras noteikti jādodas apskatīt.

Kaut arī Latgalē atrodas maz muižu, tomēr tās nav mazāk saistošas. Piemēram, Krāslavas pils arhitektūra eleganta un askētiska, bet no tās paveras skats un Daugavas lokiem. Savukārt Lūznavas muiža pārsteidz ne vien ar arhitektūru, bet arī parku, bet Krustpils pils ir tikpat majestātiska kā Zemgales arhitektūras pērles.

Raksta turpinājumā piļu un muižu stāsti no apjomīgā "Tūrisma Gids" stāstu arhīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!