Foto: DELFI
Rummu ir neliela pilsētiņa tikai 45 kilometru attālumā no Tallinas. Tur atrodams bijušais karjers - tagad dziļš ezers ar kristālskaidru ūdeni un interesantu gultni, ko iecienījuši nirēji, īpaši tādēļ, ka tur atrodams nogrimis cietums.

stromvergleich

Skatoties no krasta, nevar pat iedomāties, kas ir paslēpts zem ūdens. Tomēr tur atklājas pavisam cita pasaule - neskaitāmas celtnes, režģi, ūdenszālēm apaugušas stieples un telpas, kas kādreiz piederēja Murru cietumam. Tāpat nirstot ar akvalangu var apskatīt arī dažādas iekārtas un ekipējumu, kas piederējis karjera racējiem un cietuma iemītniekiem.

Šajā vietā, tieši cietumnieku un padomju kareivju acu priekšā, kādreiz tika iegūts kaļķakmens, bet, Igaunijai atgūstot neatkarību, raktuves tika slēgtas. Karjers ātri vien piepildījās ar ūdeni, un drīz arī bijušais cietums nogrima ezerā. 

Mūsdienās vietējie šo vietu dēvē par "zilo lagūnu", jo ezers ir tirkīzzilā krāsā – dziļš un skaidrs. Šī kļuvusi par ļoti populāru peldvietu vasarā, bet nirēji no visas pasaules brauc uz šo objektu visu gadu. Arī vairākos ASV un Rietumeiropas tūrisma portālos un ceļvežos Rummu ir atzīmēta, kā unikāla un interesanta vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!