Foto: Privātais arhīvs

Brīvdienu māja "Empagi", kas atrodas Limbažu novadā, pirmos viesus uzņēma šī gada februārī, veiksmīgi uzsākot savu pirmo sezonu. Kas šajā namiņā saimnieko un ko tas piedāvā? Par to turpinājumā!

Brīvdienu māja "Empagi" atrodas klusā vietā, mežā pie Lādes ezera. To apsaimnieko Jānis un Inga Pavloviči. Ideja radusies pirms pieciem gadiem, kad abi nakšņojuši teltī pie ezera. Romantiskais pikniks uz ezera laipas, putnu dziesmas un rīta migliņa virs ezera raisījušas domas, cik burvīgi būtu, ja varētu tur uzbūvēt māju. Konkrētas aprises šī doma ieguvusi vēl pēc dažiem gadiem, kad abi izlēmuši to realizēt un Lauku atbalsta dienestā iesnieguši "LEADER" projektu. Galvenais idejas autors bija Jānis, taču apjomīgais projekts realizēts kopīgiem spēkiem. Jāņa pārziņā ir tehniskās un finanšu lietas, savukārt Inga ir tas cilvēks, kas sazinās ar viesiem, tīra māju un atbild par saimniecisko pusi. "Projekta realizācija bija izaicinājumu un grūtību pilna, taču tas norūdīja mūs un deva spītu pabeigt kaut ko patiešām lielisku. Viss izdevās labāk nekā plānots," tā Inga.

"Domājot par māju, zinājām, ka tā būs neliela un tikai viena. Paši ik pa laikam kaut kur braucam un meklējam vietas, kur varētu atpūsties netraucēti un komfortabli. Nonācām pie secinājuma, ka tādu vietu ir maz. Pārsvarā ir lielas viesu mājas vai kempingi, kur ir daudz mājiņu blakus viena otrai, vai arī morāli novecojuši namiņi ar zemu komforta līmeni. Tādēļ nolēmām radīt tādu vietu paši – kur būtu tikai viena māja un apkārt neviena cita cilvēka, kā arī mūsdienīgs dizains un kvalitatīvs iekārtojums. Izvēlētā vieta bija kā radīta šim nolūkam – kluss ezera līcītis, kurā mājo putni, visapkārt tikai mežs. Tolaik uz ezermalu veda tikai šaura taciņa, nācās būvēt ceļu, kas izrādījās liels izaicinājums purvainajā augsnē. Vide noteica arī mājas konceptu – maksimāli pietuvināti dabai, daudzi risinājumi ir radušies, ieklausoties un ieskatoties apkārtējā vidē. Piemēram, ēkas ārsienu toņa izvēli ir iedvesmojusi blakus augošo melnalkšņu mizas krāsa," stāsta Inga.

Foto: Privātais arhīvs

Projektējot ēku, Pavloviči necentās veidot arhitektūras šedevru, jo mājas pamatfunkcija ir palīdzēt viesiem ieraudzīt dabas krāšņumu visapkārt, neatsakoties no komforta. Tāpat arī saimnieki centušies saglabāt visus tur esošos kokus – māja ir burtiski iesēdināta starp tiem. Brīvdienu mājiņas saimnieki apzināti apkārtni atstājuši pēc iespējas neskartu – nekādu puķu dobju un gludu mauriņu.

Foto: Privātais arhīvs

"Empagi" ir neliela māja, tomēr tajā ir viss nepieciešamais romantiskai atpūtai divatā vai ģimenei līdz 4 cilvēkiem. Īpašu odziņu piešķir burbuļvanna, kas atrodas istabā pie lielajiem logiem – var sēdēt vannā un vērot dabu vai raudzīties kamīnā. Viesi novērtē arī omulīgo pirtiņu ar mīksto tvaiku, ko rada žadeīta akmens. Savukārt paši saimnieki visvairāk ir sajūsmā par silto kublu ezera krastā, kas tiek pildīts ar avota ūdeni. Netālu no mājas atrodas arī "Zaļais dzelzceļš", tāpēc tiek plānots viesiem piedāvāt velosipēdus izbraucieniem, bet ziemā – pārgājienu slēpes. Protams, atrašanās ezera krastā ir priekšrocība, kas jāizmanto – Pavloviči plāno jau tuvākajā laikā viesiem piedāvāt SUP dēļus un laivu.

Sekot līdzi brīvdienu mājiņas jaunumiem var viņu mājaslapā un "Facebook" lapā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!