Vēsturisko parku un dārzu dienas Latvijas pilīs un muižās notiks otro reizi. Tās organizē Latvijas Piļu un muižu asociācija, lai Latvijas sabiedrībā radītu labāku izpratni par kultūras mantojumu, veicinātu dārzu un parku izpēti, atjaunošanu un ilgtspējīgu izmantošanu, kā arī sekmētu vietējo tūrismu. Vēsturisko parku un dārzu dienās 4. un 5. jūlijā piedalīsies 26 pilis un muižas no visiem Latvijas reģioniem.

Pēc krietni piebremzētā ikdienas skrējiena un ierobežotās fiziskās klātbūtnes Latvijas Piļu un muižu asociācija aicina uz izcilām vietām nesteidzīgai pastaigai, atpūtai un izziņai pašā vasaras plaukumā.

Uz kurām muižām un pilīm doties?

Kurzemē viesus gaidīs Dundagas pils, Durbes pils, Jaunauces pils, Jaunmoku pils, Kazdangas pils un muižas parks, Kukšu muiža, Spāres muiža, Tāšu muiža, Tiņģeres muiža un Ventspils Livonijas ordeņa pils;

ZemgalēAbgunstes muiža, Elejas muižas Tējas namiņš, Ērberģes muiža, Lielplatones muiža, Lielzalves muiža, Pālena muiža, Vecauces pils, Vecmēmeles muiža, Vilces muiža, Vircavas muiža un Zaļā (Zaļenieku) muiža;

VidzemēAlūksnes pils, Cesvaines pilsmuiža, Krimuldas muiža un Ungurmuiža;

LatgalēVarakļānu muižas pils.

Ikviens dalībnieks ir atradis savu stāstu un stāstnieku par loloto parku un dārzu, kā arī tajā padarītajiem un ieplānotajiem darbiem; savas smaržas un garšas dobēs, uz šķīvjiem un glāzēs; savas skaņas nošu rakstos, instrumentos un cilvēku balsīs; savas radošās darbnīcas, aizraujošas galda un dārza spēles, kā arī sportiskus turnīrus, ar ko ikvienu interesentu iepazīstināt, iepriecināt un iesaistīt abās dienās vai tikai vienā no tām. Varēs arī apskatīt izstādes, muzeju ekspozīcijas, iepirkties stādu un labumu tirdziņos.

Vēsturisko parku un dārzu dienu programmas apkopotā veidā ir pieejamas asociācijas mājaslapā šeit. Tās meklējamas arī dalībnieku – piļu un muižu – vietnēs un sociālajos tīklos. Latvijas Piļu un muižu asociācija aicina pirms došanās ceļā sazināties ar dalībnieku norādīto kontaktpersonu informācijas precizēšanai.

Kā skaidro Latvijas Piļu un muižu asociācijas pārstāvji, dalībnieki parūpēsies par valstī noteikto epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu, bet arī apmeklētājus aicina būt atbildīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!