Foto: Delfi kolāža

Sestdien, 2. jūlijā, pulksten 11.00 ar svētku dievkalpojumu svinīgi tiks atklāta atjaunotā kultūrvēsturiskā pērle – Katlakalna evaņģēliski luteriskā baznīca, kas pēc rekonstrukcijas ir atguvusi savu sākotnējo vēsturisko spožumu, pastāstīja Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Vineta Bērziņa.

Foto: Publicitātes foto

Katlakalna baznīca ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas ir celta pēc arhitekta Kristofa Hāberlanda projekta 1794. gadā. Tā ir unikāla ar savu Latvijas baznīcām neraksturīgo, apaļu – Romas panteonam līdzīgu – formu. Tagad vēsturiskā ēka restaurēta, pirms tam veicot nopietnus un ilgus tās izpētes darbus, apzinot vēsturiskos sienu krāsojumus, pārbaudot pamatu un sienu mūrējumu stāvokli.

Restaurācija ilgusi divus gadus, un tās laikā baznīca atjaunota no pamatiem līdz jumtam. Restaurēta altāra glezna un vēsturiskais tornītis virs baznīcas kupola – uz tā tagad atrodas apzeltīts, arhibīskapa Jāņa Vanaga iesvētīts krusts.

Foto: Publicitātes foto

Zvanu tornī uzstādīti divi jauni baznīcas zvani, kas turpmāk no deviņiem rītā līdz deviņiem vakarā iezvanīs katru stundu. Zvanu izgatavošana izmaksājusi gandrīz 10 000 eiro, un viena lielā zvana izveidi finansējusi Ķekavas novada pašvaldība.

Tāpat restaurēti logi, durvis, grīdas, altāris, ērģeļu balkons un visas citas koka daļas. Īpašu logu restauratoru uzmanību piesaistīja 220 gadus vecie logu stikli, kuri nav ideāli gludi un kuros ir gaisa burbulīši. Tāda vēstures elpa izraisa īpašas sajūtas, tāpēc vecos stiklus iespēju robežās meistari centušies saglabāt, skaidroja Bērziņa.

Ēkas vēsturisko koka logu un durvju restaurācijai, kā arī baznīcas pieejamības nodrošināšanai cilvēkiem ar kustību traucējumiem draudze piesaistīja finansējumu no Eiropas finanšu programmas 45 tūkstošu eiro apmērā.

Restaurācijas ietvaros virs kanceles izveidots vēsturiskais baldahīns un ierīkota apskaņošanas sistēma, kas ļaus turpmāk baznīcā rīkot koncertus. Pašlaik vēl restaurāciju gaida ērģeles.
Pēc draudzes datiem, kopumā restaurācija bez papildu darbiem izmaksājusi vairāk nekā 1,2 milj. eiro.

Baznīcas iesvētīšanas dievkalpojumā 2. jūlijā piedalīsies bīskaps Pāvils Brūvers, prāvests Andris Krauliņš, mācītāji – profesora Roberta Feldmaņa audzēkņi, Ķekavas novada domes pārstāvji, kultūras darbinieki un novada ļaudis.

Katlakalna baznīca ir Kristofa Hāberlanda devums baznīcu celtniecībā Rīgas pievārtē. Tā tapusi 1791. –1794. gadā. Miniatūrā veidā tajā atkārtota Romas Panteona ideja – tā ir apaļa būve, kas pārsegta ar kupolu. Baznīca būvēta klasiskās formās ar cilindrisku telpu un mūra kupola pārsegumu. Pie baznīcas apbedīts virsmācītājs, profesors Roberts Feldmanis, kurš ap baznīcu izveidojis dārzu ar vairāk nekā 320 koku un krūmu sugām, un dekoratīvām formām. Šis ir viens no lielākajiem un vērtīgākajiem dendroloģiskajiem objektiem Latvijā, kur aug viena no bagātīgākajām citzemju kolekcijām Latvijā.

Par to, ko vēl apskatīt Ķekavā, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!