Foto: Publicitātes attēli

Valmieras novada Rubenē atrodas Rubenes evaņģēliski luteriskā baznīca – vieta, kur saplūst vēsturiskais ar mūsdienīgo, kur baznīcas apmeklējums var kļūt par piedzīvojumu. To, kas šajā baznīcā unikāls, Valmieras novada pašvaldībā noskaidroja "Tūrisma Gids".

Rubenes evaņģēliski luteriskā baznīca celta 13. gadsimtā, un tā ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Sākotnēji tā bijusi koka ēka, bet tagadējo izskatu baznīca ieguvusi 1739. gadā.

Baznīcas un draudzes pirmsākumi saistīti ar Livonijas hronikas autoru Latviešu Indriķi, kurš senajā Imeras novadā kopā pulcināja latgaļus, aizsākot Rubenē kristīgās draudzes tradīcijas. Vēsturnieki gan pieļauj, ka draudzes sanākšanas vieta sākotnēji atradusies pie netālajiem Mujāniem Ķikutu Baznīcas kalnā, tomēr pārsvarā nostiprinājies uzskats, ka vēsturē pirmā latviešu draudze sanākusi turpat, kur tagadējā Rubenes baznīca.

Foto: Publicitātes attēli

Starp citu Livonijas Indriķa hronika ir Latvijas un Igaunijas vēstures pirmavots. No šī latīņu valodā rakstītā teksta caurmērā izriet zināšanas, kas aptver Latvijas un Igaunijas teritoriju laika posmā no 1180. līdz 1227. gadam. Diemžēl paša autora rakstītais eksemplārs līdz mūsdienām nav saglabājies.

Vēl kāda ievērojama vēsturiska persona, kas saistīta ar Rubenes baznīcu, ir Kristofs Herders. Viņš Rubenes mācītājmuižā izveidojis mājas grāmatu spiestuvi, no kuras izdots pirmais kalendārs latviešu valodā, pirmā latviešu valodas ābece un cita izglītojoša literatūra. Turklāt Herders ir autors arī pirmajām matemātikas mācību grāmatām un pirmajai pavārgrāmatai latviešu valodā.

Cauri laikam baznīca piedzīvojusi vairākas pārvērtības un atklājumus. Cita starpā Rubenes baznīcas grīdas atjaunošanas laikā 2000. gadā tika atrastas senas kapenes, par kuru pastāvēšanu līdz šim nebija ziņu. Leģendas vēsta, ka tajās varētu būt apglabāts pats Latviešu Indriķis, taču to, protams, pierādīt nav iespējams.

Foto: Publicitātes attēli

Lielākās pārvētības baznīca pieredzēja no 2018. līdz 2020. gadam, kad ar Eiropas Reģionālās attīstības fona atbalstu veikta Ŗubenes baznīcas restaurācija, apkures sistēmas ierīkošana un automašīnu stāvlaukuma izbūve. Restaurēta arī Rubenes draudzes kalpotāju māja.

Tagad baznīcā ir izveidota multimediāla ekspozīcija “Pa hronikas pēdām”, kas integrēta atjaunotā interjerā un ar interaktīvi vadāmu videoprojekciju palīdzību stāsta par apkārtnes vēsturi no 13. gadsimta līdz mūsdienām, īpaši akcentējot Livonijas Indriķa ieguldījumu.

Restaurēts un uzstādīts baznīcā ir arī vēsturisks ekspozīcijas skapis ar valsts nozīmes priekšmetu atdarinājumiem un Rubenes baznīcas vēsturei nozīmīgiem priekšmetiem. Tāpat baznīcā aplūkojams arī restaurētais baznīcas gailis, baznīcas zvans, kroņlukturis un citi unikāli objekti. Vienlaikus apmeklējuma vērts ir arī baznīcas tornis, kur iespējams uzkāpt visu diennakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!