Foto: DELFI

Raķešu šahtas, pussagruvušas ķieģeļu ēkas un aizauguši lidlauki nav vienīgais padomju armijas mantojums, kādu vēl šodien var ieraudzīt Latvijas reģionos. Liepājas pusē, Priekules novada Paplakā, bijušajā virsnieku garnizona pilsētiņā starp krūmiem un gruvešiem ir paslēpies pamatīgs no ķieģeļiem būvēts cietoksnis, kas celts kā šeit nomitināto padomju armijas karavīru bērnu spēļu laukums.

Padomju armija Paplakā saimniekoja jau kopš 1939. gada rudens, kad Savstarpējās palīdzības pakta jeb tā sauktā “bāzu līguma” ietvaros Paplakā tika izvietots viens tanku bataljons. 2. pasaules kara laikā Paplakā tika apmācītas Latviešu leģiona vienības, bet pēc kara tur atkal saimniekoja padomju spēki, kas Paplaku pameta tikai 1993. gadā. Paplakā atradās gan padomju armijas sakaru daļa, gan arī lidlauku personāla apmācības skola un inženierdienests. Uz īsu brīdi 1980. gadu beigās Paplakā bāzējušies arī armijas helikopteri, kuri, kā atceras vietējie, pamatīgi biedējuši vietējās govis.

Bērnu laukumiņš atrodas bijušā tā sauktā augšas garnizona teritorijā, kurā līdz 1993. gadam mitušas aptuveni 5000 militārpersonas. Garnizonā bijušas sešas trīsstāvu dzīvojamās ēkas un viena septiņstāvu ēka, kas bija domāta virsniekiem un viņu ģimenēm. Šī garnizona apbūve celta 1970. gadu sākumā, un, visticamāk, šajā laikā tapis arī bērnu laukumiņš. Pēc 1993. gada visas dzīvojamās ēkas ir nojauktas.

Atrast Paplakas bērnu cietoksni nav nemaz tik viegli. Vietējie rausta plecus, sakot, ka neko tādu nezina, līdz kāds vietējā veikalā uzrunāts puisis atminas, ka pie “virsnieku kotedžām” ir kaut kādas ķieģeļu mājiņas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!