Latvija ir bagāta ar skaistu dabu un vairākiem interesantiem apskates objektiem, kas vilina gan mūs pašus, gan viesus no ārzemēm. Tomēr daudzas vietas gadu gaitā zaudējušas savu godību un klusi zūd krūmājos un mežvīteņos, lēnām drūp aizmirstībā. Es pati pirms vairākiem gadiem, atpūšoties Mazirbē, staigāju pa jūrmalas kāpu mežiņu un neviļus nonācu "laivu kapsētā" – vietā, kur ir dabā paslēpušās satrūdējušas un zemē "ieaugušas" laivas. Atminos, ka toreiz pie sevis nodomāju: ko vēl Latvijas zeme ņem sev līdzi?

Par zūdošām vietām un objektiem man atkal atgādināja dabas tūrisma un aktīvās atpūtas entuziaste Krista Gailīte, kurai sekoju "Instagram" (bet viņa ir arī "TikTok", abos var atrast kā "TravelWithKkrista"), kad viņa pavasarī ievietoja video ar pamestām vietām Latvijā. Kopš tā laika šad tad atminējos, ka ir šādas vietas, kas, lai gan zaudējušas savu kādreizējo spozmi, joprojām var pievilināt interesentus. Tādēļ uzrunāju Kristu, lai viņa padalās informācijā par zudušajiem apskates objektiem, kurus arī tu vari atrast un apskatīt. "Nav nekāds noslēpums, ka tieši tie apskates objekti, kuri paslēpušies no cilvēku acīm, ir tie, kas interesi piesaista vairāk," tā Krista.

Rumbenieku kaļķu cepļa drupas, Kuldīgas novads, Rumbas pagasts, Rumbenieki

Savādās Rumbenieku kaļķu cepļa drupas, kas atrodas Kuldīgas novada Rumbas pagastā, patiks tiem ceļotājiem, kuri izbauda pārgājienus pie dabas un neierastus galamērķus – kaļķu cepļa drupas ir meža ieskautas, Veldzes upes un Riežupes satekas malā. Lai sasniegtu drupas, jāmēro neliels ceļa gabals cauri brikšņiem un pa taciņu, kas jau gadu gadiem nav kopta un aizaugusi. Līdz mūsdienām ir saglabājies tikai kaļķu cepļa tornis, kurš stalti rēgojas virs koku galotnēm, pārējās ēkas laika gaitā ir sabrukušas, par tām liecina tikai drupas, kuras paslēpušās augstajā zālienā. Turpat blakus atrodas arī Veldzes ūdenskritums un Riežupes rumba, kas būs lielisks papildinājums šim pārgājienam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!