Foto: Publicitātes attēli
Ejot kājām, var atklāt vietas, par kurām iepriekš neko neesi zinājis, pat ja esi liels kājāmgājējs. Doties pārgājienos ir cita veida ceļošanas pieredze un salīdzinoši nesen to pilnvērtīgi var darīt arī Latvijā, jo te vijas garās distances pārrobežu pārgājienu maršruts "Mežtaka", kas Latvijā sadalīts dienvidu un ziemeļu daļā. Šoreiz tuvāk izzināsim dienvidu daļu un vietas tajā, kur rast spilgtākos iespaidus.

Viss maršruts vai atsevišķi tā posmi ir kā radīti cilvēkiem, kas vēlas doties garas distances pastaigā, bet nezina, kur doties un kā pašam izplānot maršrutu. Mežtakas mājaslapā pieejama informācija pastaigu un pārgājienu plānošanai, atsevišķu posmu apraksti, kā arī no tās var lejupielādēt GPX failus, kuros redzams pārgājiena maršruts un karte.

Dienvidu daļa sadalīta 52 atsevišķos posmos un katrs no tiem veicams kā atsevišķs maršruts, tāpēc tajā var doties gan īsā pastaigā, gan dienas vai nedēļas nogales pārgājienā. Viens posms ir apmēram 20 kilometrus garš un veicams vienā vai divās dienās. Lai noietu visu dienvidu daļas maršrutu Latvijā, nepieciešamas 52–56 dienas, un tas kopumā ir 341 kilometru garš.

Dažādiem maršruta posmiem ir atšķirīgas grūtības pakāpes, tādēļ var izvēlēties sev piemērotāko, jo pārgājienam var izvēlēties jebkuru posmu – viss ir tavā ziņā. Dabā orientēties palīdz Mežtakas balti-dzelteni-baltais marķējums uz kokiem vai citiem objektiem vai uzlīmes ar Mežtakas nosaukumu. Maršruts veidots tā, lai, ejot pa marķēto posmu, tu vari no tā nedaudz novirzīties, lai apskatītu interesantus apskates vai tūrisma objektus.

Turpinājumā – dienvidu daļas reģionos esošie posmi, kurus izstaigāt.

Foto: Publicitātes attēli

Dienvidkurzeme


Dienvidkurzemē dodies pa Rietumkursas augstienes pauguriem un upju ielejām – reģions ir 111 kilometru garš un tajā dominē lauksaimniecības ainavas ar retiem mežainiem apvidiem. Šeit spilgtākos iespaidus var rast Rietumkursas augstienē, grants karjeros Gramzdā, Ruņupes ielejā un Kazdangas parkā, kā arī Aizputē ar tās vēsturisko koka arhitektūru un vīna darināšanas tradīcijām.

Ejamie posmi:
Lietuvas–Latvijas robeža–Gramzda (viegls, 13 kilometri, 3–4 stundas);
Gramzda–Priekule (viegls, 18 kilometri, 5–6 stundas);
Priekule–Kalvene (grūta, 29 kilometri, 7–8 stundas);
Kalvene–Aizpute (viegla, 17 kilometri, 4–6 stundas);
Aizpute–Snēpele (grūta, ja vienā dienā, viegla, ja divās dienās, 34 kilometri, 9–12 stundas);

Foto: Publicitātes attēli

Kuldīga un tās apkārtne


Kuldīgas puses maršruts kopumā ir 53 kilometrus garš un to raksturo šarmantā Kuzemes viduslaiku pilsēta Kuldīga ar tās skaisto vecpilsētu un platāko ūdenskritumu Eiropā – Ventas rumbu, bet aiz tās – plašie Kurzemes mežu masīvi. Izejot šo reģionu, spilgtākos iespaidus var rast Snēpeles pusē strausu fermā, Pelču muižā un Alekšupītes krastos, Īvandes ūdenskritumā Rendā, Kuldīgā uz tās vēsturiskā ķieģeļu tilta pār Ventas rumbu, kā arī garākajā pazemes alu labirintā Latvijā Riežupes smilšu alās.

Ejamie posmi:
Snēpele–Kuldīga (viegla, 21 kilometrs, 5–7 stundas);
Kuldīga–Renda (grūta, 32 kilometri, 8–11 stundas).

Foto: Publicitātes attēli

Abavas senleja


Abavas senlejas reģions ir 70 kilometrus garš – tas ved gar vīnogu laukiem un skaistajām senlejas ainavām. Šajā posmā var gūt iespaidus no krāšņām ainavām un izbaudīt vairākas aktivitātes – vīnu un sidru degustāciju Sabilē, rodeļu nobraucienu Zviedru cepurē, Meža muzeja un Pūres šokolādes muzeja apmeklējumu.

Ejamie posmi:
Renda–Sabile (vidēja, 25 kilometri, 6–8 stundas),
Sabile–Kandava (viegla, 21 kilometrs, 5–7 stundas),
Kandava–Jaunmokas (viegla, 24 kilometri, 6–8 stundas).

Foto: Publicitātes attēli

Tukums un Ķemeru Nacionālais parks


Reģions ir 56 kilometrus garš un maršruts ved cauri vienam no daudzveidīgākajiem mitrājiem Latvijā un labākajiem apkaimes sēņu un ogu mežiem – šis ir zaļākais Mežtakas posms Kurzemē. Šajā reģionā ir skaistas muižas un piļu alejas, viduslaiku nocietinājums Šlokenbergas muižā un Ķemeru vēsturiskā kūrorta parks.

Ejamie posmi:
Jaunmokas–Tukums (viegla, 14 kilometri, 4–5 stundas),
Tukums–Jāņukrogs (viegla, 14 kilometri, 4–5 stundas),
Jāņukrogs–Bigauņciems (grūta, ja vienā dienā, viegla, ja divās dienās, 28 kilometri, 7–9 stundas).

Jūrmala un Rīga


Mežtakas posms 51 kilometra garumā iet cauri vēsturiskajai kūrortpilsētai Jūrmalai, populārākajām pludmalēm Latvijā un cauri mežiem uz galvaspilsētu. Šajā reģionā jābauda Jūrmalas koka arhitektūra un Ragakāpas dabas parks ar laipu taku, Ķīpsalas vēsturisko apbūvi, Vecrīgu, Jūgendstila arhitektūru Rīgā un Centrāltirgu.

Ejamie posmi:
Bigauņciems–Dubulti (viegla, 15 kilometri, 3–5 stundas),
Dubulti–Lielupe–Bulduri (viegla, 15 kilometri, 5–7 stundas),
Bulduri–Rīgas centrs (vidēja, 23 kilometri, 8–10 stundas).

Dodoties vairāku dienu pārgājienā, ar atsevišķiem naktsmītņu saimniekiem iepriekš var vienoties par transporta pakalpojumiem un mantu pārvešanu uz nākamo vietu. Ja nepieciešams uzlādēt telefonu, izžāvēt slapjās un izmazgāt netīrās drēbes un zābakus, papildināt dzeramo ūdeni vai saņemt pirmās palīdzības aptieciņu, to var izdarīt pie tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, kuriem piešķirta zīme "Gājējiem draudzīgs".

Mežtaka ir Eiropas garās distances pārgājienu maršruta E11 daļa Baltijas valstīs, kas ved cauri Lietuvas, Latvijas un Igaunijas skaistākajiem un neparastākajiem mežiem un nacionālajiem parkiem. Tā sākas no PolijasLietuvas robežas pie Lazdiju pilsētas, ved cauri Latvijai, un nonāk Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Kopumā maršruts ir 2141 kilometrus garš, no kuriem 674 kilometri ved cauri Latvijai un izved cauri Kurzemes vēsturiskajā novadā esošajam Ventas ielejas dabas liegumam, Riežupes un Abavas senlejas dabas parkiem. Piejūras zemienē tā šķērso Ķemeru Nacionālo parku, bet Vidzemes vēsturiskajā novadā – Gaujas Nacionālo parku, Ziemeļgaujas un Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidu.

Raksta tapšanā izmantoti materiāli no ceļveža "Mežtaka: Dienvidu daļa" un mājaslapā publicētās informācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!