Foto: Publicitātes foto
Mežtaka ir pārgājienu maršruts, kas tā gājējus ved no Tallinas Igaunijā cauri Latvijai un Lietuvai līdz Lazdijas pilsētai pie Lietuvas un Polijas robežas. Līdz šim atpūtniekiem bija pieejama pārgājiena karte, kas ved cauri Latvijas un Igaunijas mežiem, bet nu izdota maršruta turpinājuma karte ''Mežtaka – Dienvidu daļa''. Līdz ar šo izdevumu gājējiem ir pieejamas kartes visā Mežtakas garumā, informēja ''Lauku ceļotājs''.

Mežtaka ir Eiropas garās distances pārgājienu maršruta E11 daļa Baltijas valstīs, kas ved cauri Latvijas, Lietuvas un Igaunijas skaistākajiem mežiem un nacionālajiem parkiem. Viens maršruta galapunkts ir Tallinā, Igaunijā, bet otrs – pie Lazdiju pilsētas netālu no Lietuvas un Polijas robežas. Maršruts ir ejams abos virzienos. Mežtakā var doties gan īsā pastaigā, gan dienas vai nedēļas nogales pārgājienā.

Kādu informāciju sniedz karte


Jauniznākusī karte iezīmē dienvidu daļas maršrutu, pagarinot esošo Mežtakas Ziemeļu daļas posmu Tallina–Rīga. Dienvidu daļas kopējais garums ir 1088 kilometri, un maršruts veicams 52 dienās, noejot aptuveni 20 kilometru dienā. Ja kilometrāža ir garāka, to iespējams sadalīt divu dienu gājienā. Latvijā Mežtakas Dienvidu daļas maršruta garums ir 341 kilometrs, bet Lietuvā – 747 kilometri.


Mežtakas Dienvidu daļas maršruts ir sadalīts posmos, kas atšķiras ar ainavu, dabas vidi un vietējo kultūrvēstures kolorītu. Šie posmi ir:

Dzūkijas etnogrāfiskais reģions
Vismežainākais Lietuvas reģions un visneskartākā savvaļas daba. Ainavu veido Dzūkijas augstiene, Nemunas upes ieleja, daudzie ezeri. Druskininki – iecienīts veselības un SPA kūrorts.

Gar Nemunas lokiem
Mežtaka ved caur Nemunas loku reģionālo parku gar Nemunas krastiem, ar skatu uz upes ieleju un seniem pilskalniem, cauri Alītai, Prieniem un Birštonas dūņu terapijas un SPA kūrortam.

Kauņa un apkaime
Cauri mājīgām pilsētiņām, Kauņas lagūnas reģionālajam parkam un Rokai mežam Mežtaka nonāk Kauņā. Panemunes sils, Ozolu parks un Laisves aleja – galvenā gājēju iela. No Kauņas Mežtaka iziet cauri vecpilsētai, gar Lampedis karjeru un tālāk ved gar Nemunas upes krastiem.

Pa Dubīsas ielejas krastiem
Mežtaka ved cauri mazpilsētām, gar Dubīsas upes krastiem ar pilskalniem un vēsturiskām baznīcām Dubīsas reģionālajā parkā. Tītuvēnu reģionālā parka ainava pazīstama ar daudzajiem pakalniem, purvājiem, ezeriem un Šiluvu – slavenu svētceļojumu vietu.

Žemaitijas etnogrāfiskais reģions
Žemaitija atšķiras no pārējās Lietuvas ar tradīcijām un valodu. Kalnaina ainava ar pilskalniem, mežiem un ezeriem. Kurtuvēnu, Varņu, Salantu reģionālie parki, Žemaitijas Nacionālais parks.

Dienvidkurzeme
Mežtaka šķērso Rietumkursas augstieni, ko caurvij mazu upīšu dziļās gravas. Šis ir mežiem vismazāk klātais Mežtakas posms. Tā ved pa lauku un meža ceļiem, caur Kurzemes mazpilsētām ar vēstures liecībām no 17. gadsimta.

Kuldīga un apkārtne
Šī reģiona "odziņa" ir Kuldīgas vecpilsētas šarms ar 16. –17. gadsimta apbūvi, Eiropā platākais ūdenskritums un 19. gadsimta sarkano ķieģeļu tilts pār Ventas upi. Aiz Kuldīgas līdz Rendai Mežtaka šķērso neapdzīvotu mežainu apvidu.

Abavas senleja
Gājējus priecēs Abavas senleja ar plašām panorāmas ainavām, kas savieno divas mazpilsētas Sabili un Kandavu. Ainavai savdabīgu šarmu piešķir vīnogu lauki. Vērts apskatīt Pedvāles mākslas parku un Meža muzeju Jaunmoku pilī.

Tukums un Ķemeru Nacionālais parks
No Tukuma līdz Rīgas jūras līča krastam Mežtaka ved pa maziem meža ceļiem un takām. Bigauņciemā Mežtaka savienojas ar Jūrtakas maršrutu – E9. Ap Milzkalni pauguri mijas ar dziļām ieplakām. Ķemeru Nacionālajā parkā atrodas viens no lielākajiem Latvijas mitrājiem.

Jūrmala un Rīga
Jūrmala ir vasaras atpūtnieku iecienīta pilsēta – tās smilšaino liedagu un daudzo SPA, viesnīcu, restorānu, izklaižu vietu un vēsturiskās koka arhitektūras dēļ.

Karte izdota piecās valodās – latviešu, angļu, vācu, lietuviešu, krievu. Tā lejuplādējama bez maksas www.baltictrails.eu/lv/forest/publications. Turpat arī Mežtakas Ziemeļu daļas ceļvedis ar karti un citi Mežtakas izdevumi.

Šobrīd aktīvi notiek maršruta marķēšana Kurzemē. Mežtakas marķējums ir balti-oranžs-balts krāsojums uz kokiem vai citām virsmām. Marķēšanas darbi turpinās, to pabeigšana atkarīga no laika apstākļiem.



Visa pārgājienu plānošanai nepieciešamā informācija atrodama vietnē www.baltictrails.eu. Tajā ir visu maršrutu posmu apraksti, karte, GPS, naktsmītņu un ēdināšanas pakalpojumi, transporta iespējas un cita praktiski noderīga informācija. Ejot pārgājienā, ieteicams līdzi ņemt izdrukātu attiecīgā posma aprakstu un karti, kas noderēs vietās, kurās ir vājš interneta pārklājums.

Aktuālajai informācijai par Mežtaku vari sekot līdzi mājaslapā www.meztaka.lv, ''Instagram'' vai ''Facebook''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!