Foto: Shutterstock

Mežtaka ir pārgājienu maršruts, kas ved cauri Latvijas un Igaunijas skaistākajiem mežiem. "Lauku ceļotājs" ir nupat atvēris Mežtakas mājaslapu ar informāciju pastaigu un pārgājienu plānošanai un aicina doties mežā jau tuvākajās brīvdienās – vispirms tepat, Latvijas maršruta daļā.

Lai gan Mežtaka šobrīd vēl nav marķēta, jo to ir plānots darīt šajā vasarā, šobrīd Mežtakā var doties, izmantojot aprakstus, kartes un lejupielādējamus GPX maršrutus. Mežtaka joprojām ir tapšanas stadijā, tādēļ mājaslapā informācija var nebūt pilnīga – piemēram, var trūkt foto vai aprakstu dažās no paredzētajām valodām. Dažas maršruta daļas vēl tiek precizētas Igaunijā, taču Latvijā Mežtakā droši var doties jau tagad.

Plānojot brīvdienu pārgājienu tuvākajā laikā, var izmantot aprakstos norādīto kontaktinformāciju, lai iepriekš sazinātos ar nepieciešamo pakalpojumu sniedzējiem – piemēram, naktsmītnēm, ēdinātājiem – un pārliecinātos, ka tie darbojas.

Mežtakā var doties gan īsā pastaigā, gan dienas vai nedēļas nogales pārgājienā, gan aizstaigāt cauri mežainiem apvidiem no Rīgas līdz pat Igaunijas robežai. Gājiena plānošanu var sākt, vispirms mājaslapas kartē izvēloties kādu no Mežtakas reģioniem. Mežtaka Latvijā šķērso Gaujas nacionālo parku, Ziemeļgaujas un Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidu. Katrs reģions sīkāk sadalīts vidēji 20 kilometru dienas gājuma posmos.

Katrai Mežtakas dienai ir apraksts – sākuma un beigu punkti, cik ilgs paredzams gājiens, kāds būs ceļa segums, ko vērts apskatīt pa ceļam. Par interesantākajām un nozīmīgākajām vietām, ainavām, dabas vērtībām var izlasīt vairāk informācijas un skatīt foto, lai gājienā skatus nepalaistu garām. Ne mazāk svarīgi – katrai dienai atrodama arī informācija par vietām, kur paēst, nopirkt ūdeni un našķus, kā arī pārnakšņot. Aprakstā un kartē redzams, kuri posmi ir piemēroti un sasniedzami arī īsākām pastaigām.

Mežtakas kopējais garums ir aptuveni 1060 kilometri un tās mērošanai visā garumā noejami aptuveni 1,3 miljoni soļu. Kad robežas būs atvērtas, būs iespējams baudīt arī Igaunijas mežus un āres: Hānjas augstieni, Setu zemi (Setomā,) Ziemeļigaunijas piekrasti, Lahemā nacionālā parka pussalas, visbeidzot nonākot Tallinā. Igaunijā Mežtaka atpazīstama kā "Metsa Matkarada". Tā ir starptautiskā Eiropas garo distanču pārgājienu maršruta E11 daļa.

Mežtaku veido 10 partneri – Dabas aizsardzības pārvalde, A/S "Latvijas valsts meži", Vidzemes plānošanas reģions, Rīgas plānošanas reģions, Igaunijas Lauku tūrisma organizācija (MTÜ Eesti Maaturism), nevalstiskā organizācija "Peipsimaa Turism", "Setomaa Turism", MTU "Okokuller" – Lahemaa Nacionālajā parkā, Pohja- Eesti Turism un Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" kā vadošais projekta partneris.

Mežtaka tiek veidota projekta "Garās distances pārrobežu pārgājienu maršruts "Mežtaka"" ietvaros, kas tiek realizēts ar Eiropas Savienības un Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!