Uz Līgatni vienmār vērts braukt baudīt dabas krāšņumu un klinšainu ainavu, kāda citur Latvijā reti sastopama. Te apbrīnas cienīgas ir ne tikai dabas takas, Vienkoču parks, Karošu darbnīca, bet arī daudzās alas. Ne velti 8. jūlijā jau sesto reizi pēc kārtas notiks orientēšanās pasākums "Alu gājējs". Arī "TūrismaGids" piedāvā iepazīties ar dažām no neparastajām alām Līgatnē.

Viens no Līgatnes neparastākajiem apskates objektiem ir pagrabalas, kas ir cilvēku veidotas un izmantotas par pagrabiem – vietējie iedzīvotāji runā, ka tādu visā Līgatnē esot ap 300. Cilvēki tos rūpīgi izkaluši rūsganajās smilšakmens klintīs un izmanto pavisam praktiskiem mērķiem. Daudzas no tām ir pat vairākus metrus garas.

Pirms došanās uz Līgatni vērts izpētīt, kur tad varētu būt interesantākās pagrabalas. Tomēr, kā vēlāk atklājas Līgatnes Tūrisma informācijas centrā, principā tikai divās vietās brīvi iespējams apskatīt šos interesantos veidojumus. Pārējās vietās apskate notiek gida pavadībā, iepriekš piesakoties ekskursijai. Tas tādēļ, ka šīs vietas ir salīdzinoši bīstamas, kā arī vienlaicīgi tikai noteikts skaits cilvēku tās drīkst apmeklēt, lai nenodarītu pārāk lielus postījumus.

Lustūzis

Interesants objekts atrodas pašā Līgatnes centrā – tā ir smilšakmens klints Lustūzis.

Tajā ir izveidotas gan alas, gan arī pagrabi, kuri iedzīvotājiem kalpo kā personīgo lietu glabātuve. Pirmie pagrabi veidoti aptuveni 18. gadsimta vidū, galvenokārt praktiskām vajadzībām. Interesanti ir tas, ka šeit pagrabalas kaltas pat divos līmeņos. Vienā no šādiem pagrabiem ir izveidots vīna veikals un vasarā arī neliela kafejnīca, kur sveču gaismā var baudīt vietējo ražotāju darinātus vīnus vai kādus citus dzērienus.

Lustūzis kalpo ne tikai kā pagrabiņu un alu objekts, bet arī kā skatu vieta, jo pa taku iespējams uzkāpt pašā klints augšā. Pretim Lustūzim atrodas Līgatnes dīķis, kuru par mājvietu sev izvēlējušās gan pīles, gan arī gulbji.

Rīgas kalns

Vēl viena vieta, kur bez maksas apskatīt pagrabalas, ir Rīgas kalna iežos.

Tie veidoti 19. gadsimta beigās. Arī šeit savulaik paši iedzīvotāji izkaluši aliņas un tajās ierīkojuši pagrabus. Dažiem no pagrabiem priekšā ir nelieli vārtiņi. Atrodoties iekšā, rodas īpatnēja sajūta, jo ala ir salīdzinoši gara, tajā brīvi var pārvietoties un malās atrodas durvis, aiz kurām iedzīvotāji glabā sev nepieciešamās lietas, ēdienu, raksta Simona Čeičiniece. Vairāk par šīm un citām Vidzemes alām lasiet šeit.

Pats Rīgas kalns ir interesants ar to, ka šeit, atrodoties virsotnē, augstums ir vienā līmenī ar Rīgas Pēterbaznīcas torņa skatu platformu.

Šajā teritorijā apskatāmi arī divi atjaunoti tilti – Eižens un Vilhelms, kas tomēr ir saglabājuši savu vēsturisko veidolu. Arī vecais Papīrfabrikas ciemats ir interesanta pastaigu vieta. Mūsdienās tiek piedāvātas ekskursijas pa Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturisko centru zinoša gida pavadībā. Līgatnes viesiem iespējams doties garā pastaigā pa ražotni, apskatīt tādas publiskās iestādes kā dzemdību namu, aptieku, izglītības iestādes, kultūras namu, kā arī apskatīt smilšakmens atsegumos veidotās pagrabu alas. Līgatnes papīrfabrika ir viens no vecākajiem papīra ražošanas uzņēmumiem visā Eiropā. Vairāk lasiet šeit.

Interesanti, ka netālu esošajā Vienkoču parkā var apskatīt arī Papīrfabrikas ciemata maketu, senās Paltmales muižas maketu un arī mazas vēsturiskās dzirnavas. Par parku lasiet šeit.

Alu gājējs Līgatnē

8. jūlijā, tradicionāli jau sesto gadu pēc kārtas, Līgatnes takās notiks komandu orientēšanās un izklaides spēle "Alu gājējs". Vienīgajā vietā Latvijā, kur atrodas vairāki simti alu pagrabu katrs ar savu stāstu, kur pilsētas centrā slejas klintis, šajā spēlē dalībnieki varēs ko vairāk uzzināt par alu pagrabos turētajiem labumiem, kurus gadsimtu gaitā glabāja līgatnieši, kā arī atrast un iepazīt mazāk zināmas vai pat nezināmas novada un tā tuvākas apkārtnes vietas, stāsta Līgatnes tūrisma informācijas centra pārstāve Ramona Vasiļjeva.

Komandas varēs sacensties ne tikai ātrumā un attapībā, bet arī zināšanās un prasmēs. Kontrolpunkti, atzīmēti ar īpašām zīmēm, būs ne tikai alas, klintis un populāri tūrisma objekti, bet arī mazpazīstamas, aizmirstas un pat nezināmas vietas.

Interesanti būs ne tikai ciemiņu komandām, bet arī vietējiem novada iedzīvotājiem.
"Lielais alu gājējs" (aptuveni 85 kilometri) paredzēts komandām (1-7 cilvēki) ar automašīnām, kontrolpunkti izvietoti visa novada teritorijā. Vērtējums – pēc apmeklēto vietu un iegūto punktu skaita.

"Velo alu gājējs" (aptuveni 30 kilometri) paredzēts komandām (1-7 cilvēki) ar velosipēdiem, kontrolpunkti izvietoti pilsētas centrā un 6 km rādiusā ap to. Vērtējums – pēc apmeklēto vietu un iegūto punktu skaita.

"Mazais alu gājējs"( aptuveni četri kilometri) paredzēts kājām gājēju komandām (1-7 cilvēki) pilsētas centra teritorijā uz laiku. Sevišķi gaidītas ģimenes ar bērniem.

Nepieciešamie rekvizīti: komandas nosaukums un noformējums, fotoaparāts vai mobilais telefons ar iebūvētu fotokameru, labs garastāvoklis, ērti apavi, attiecīgi maršrutam – auto vai velosipēdi kā arī šā gada "odziņa" – savs alu iemītnieks-komandas talismans (zīmēts, līmēts, gatavots, rotaļlieta un tml.), kuri pasākuma laikā būs kopējā izstādē kultūras namā.

Starts pie Līgatnes tūrisma informācijas centra Spriņģu ielā 2 no pulksten 11 (atkarībā no pārvietošanās veida), finišs līdz pulksten 16 pie kultūras nama. Pie pilsētas estrādes būs ugunskura vieta, kur varēs cept līdzpaņemtās desiņas. Veiklākajiem un zinošākajiem – vērtīgas balvas tūrisma inventāra izskatā, kā arī novada uzņēmēju specbalvas. Pēc finiša dalībnieki varēs baudīt Līgatnes alu pagrabu labumu zupu. Apbalvošanas ceremonija un "Alu gājēju 2017" kopbilde pulksten 17.

Piesakoties sacensībām līdz 26. jūnijam, iegūsiet 15 procentu atlaidi. Papildu atlaide paredzēta Līgatnieša kartes īpašniekiem 25 procentu apmērā. Informācija un pieteikšanās pa tālruni 64153169, 29189707, e-pasts: info@visitligatne.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!