Foto: Ventspils TIC arhīvs
Meklē ideju pavasarīgai pastaigai, taču nevari izdomāt, kurp doties? Apsverams variants ir dabas taka "Rīvas loki", kuras augšup un lejup vedošie ceļi atklāj ainaviskus skatus. Tā sadalīta vairākos posmos, taču pēdējie divi kilometri varētu būt īpaši saistoši ekstrēmāku pārgājienu cienītājiem.

Jūrkalnes pusē, pie Labraga, jūrā ietek viena no skaistākajām Latvijas mazupītēm - Rīva. Tur, kur tai pāri iet lielceļš, blakus ir unikāls atgāžņu tipa koka tilts un lielu ēku drupas. Tur kādreiz celta papes fabrika un izčibējusi neiekustināta kā vēl daudz kas cits. Blakus čalo ūdenskritums un pastaigā aicina romantiskā Rīvas upes ieleja, kas veidojusies, upei laužot ceļu uz jūru cauri Labraga stāvkrastam. Pie Ulmales-Labraga luterāņu baznīcas sākas dabas taka "Rīvas loki".

Šeit Rīva, plūstot caur kanjonveidīgu gravu, izveidojusi neskaitāmus līkločus. Taka vijas augšup un lejup pa upes ielejas stāvajiem krastiem, atklājot brīnišķīgus dabas skatus. "Rīvas loki" ir pieejami visu gadu, katram gadalaikam piešķirot savu nokrāsu dabas paletē. Pavasarī un rudenī šeit būs iespēja satikt arī kādu laivotāju kompāniju, jo Rīva ir populāra laivošanas upe.

Augu valsts mainās ar katru nostaigāto kilometru, sākot ar skujkoku audzēm jūras tuvumā un pamazām pārejot uz lapkoku audzēm ar acis priecējošiem melnalkšņu puduriem. Vērīgāks ceļotājs, iespējams, pamanīs arī dzīvnieku valsts pārstāvjus. Rīvā laiskojas foreles, virs tās laidelējas zivju dzenīši un ūdensstrazdi, savukārt upes krastus iecienījušas stirnas.

Foto: Ventspils TIC arhīvs

Vienvirziena taka ir nosacīti sadalīta trīs posmos. Ņemot vērā stāvos kāpumus un kritumus, tās pieejamība ir ierobežota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Ir tikai pāris vietas, kur var piekļūt ar transportlīdzekli un baudīt elpus aizraujošus skatus. Ģimenēm ar maziem bērniem, lai izietu dabas taku, ieteicams izmantot slingus.

Pirmie trīs kilometri ir visvieglākie, tos bez grūtībām būs iespējams pieveikt arī senioriem. Nākošie trīs kilometri jau ir atraktīvāki, tos kātojot, ieteicams lietot trekinga nūjas. Šie abi posmi ir marķēti ar zaļu krāsu. Turpretim pēdējie divi kilometri jau ir saldais ēdiens ekstrēmāku pārgājienu cienītājiem - bez marķējuma, ar daudziem šķēršļiem upes krastos.

Tā kā pastaigu maršruts ir vienvirziena, ir padomāts arī par nokļūšanu uz atsevišķiem takas posmiem vai atvešanu no tiem. Par šo un citiem pakalpojumiem var jautāt netālu esošajā viesu namā "Imantas". Grupām tiek piedāvāts pārgājiens vides gida pavadībā un uz ugunskura vārīta zupa Rīvas krastā. Apmeklējot dabas taku, ieteicams lietot ērtu, pārgājieniem piemērotu apģērbu un apavus. Tāpat noteikti nevajadzētu aizmirst paņemt līdzi ūdens pudeli, jo šo nevarētu saukt par parastu pastaigu. Ir padomāts arī par izalkušajiem, jo divi no četriem Jūrkalnes krodziņiem - Rīvas krogs un Zivju krogs atrodami turpat blakus upei.

Vairāk informācijas par dabas taku "Rīvas loki" atradīsi feisbuka lapā.

Raksts tapis sadarbībā ar "Rīvas dabas taku" un vides gidu Ingu Antonoviču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!