Foto: Publicitātes attēli

Madona ir viena no visaugstākajām pilsētām virs jūras līmeņa Latvijā. Augstuma ziņā tā dažviet sasniedz pat 193 metrus virs jūras līmeņa. Lai sajustu Madonas reljefu, vislabāk doties pastaigā pa 1,2 kilometrus garo Raiņa ielu.

Ielas garumā atradīsiet 12 augstuma atzīmes, kurās ar interesantiem salīdzinājumiem norādīts konkrētās vietas augstums virs jūras līmeņa, piemēram: "Tu esi 161 m virs jūras līmeņa tāpat kā Ziemassvētku vecīša ofiss Lapzemē." Atzīmes atrodas abās ielas pusēs.

Tāpat, dodoties par Raiņa ielu, apskatīt var kādreizējo cietumu un Likteņēkas. Tās ir trīs blakus esošās sarkano ķieģeļu mājas Blaumaņa ielā, celtas 20. gadsimta sākumā. Mājā ar nosaukumu "Asaras" (Blaumaņa iela 10) atradās Madonas cietums, blakus tam esošajā namiņā – cietuma pirts (tagad diennakts lūgšanu kapela), "Nopūtas" (Blaumaņa 12) strādāja izmeklēšanas tiesnesis, bet trešajā ēkā ar nosaukumu "Smaidi" (Blaumaņa iela 14) atradās tā laika lepnākā pilsētas bufete.

Foto: Publicitātes attēli

Iegriezties der arī Mīlestības graviņā. Tās centrālais elements ir lielā strūklaka, kas tumšajā laikā izgaismota ar krāsainām gaismām. Ejot pa taku gar strūklaku, var nonākt pie vides objekta "Lazdu laipa". Šī ir vēsturiskā lazdu laipas vieta no rakstnieces Ilzes Indrānes romāna ar tādu pašu nosaukumu.

Foto: Publicitātes attēli

Raiņa ielas pastaigā apskatīt var arī Lūgšanu kapelu, kas atvērta visu diennakti un savulaik būvēta kā cietuma pirts. Pa ceļam pamanīsiet arī Blaumaņa pieminekli un bijušo aizsargu namu jeb tagadējo kultūras namu.

Gardēži Raiņa ielā var piestāt krodziņā "Šlāgeris" ar bulciņu beķereju, lauku labumu veikaliņā "Ceplis" vai mājas vīnu darītavā "Domu pietura", kur, veicot rezervāciju, vīnus iespējams arī degustēt.

Vairāk par tūrisma iespējām Madonas novadā iespējams uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!