Foto: DELFI

No 15. augusta līdz 15. septembrim, atsaucoties Ogres pašvaldības lūgumam, AS "Latvenergo" nodrošinās pazeminātu ūdenslīmeni Rīgas HES ūdenskrātuvē. Ūdens līmenim pazeminoties, iespējams kājām aiziet arī līdz Svētā Meinarda salai Ikšķiles novadā.

Šajā periodā, kad pašvaldība organizēs Ogres upes straumvirzes dambja izbūvi, plānota ūdens līmeņa pazemināšana ūdenskrātuvē augstuma atzīmju robežās no 16,25 līdz 16,75 metriem LAS-2000,5 (Latvijas normālo augstumu sistēmā), kas būs 1,4 līdz 1,9 metriem zemāk par ūdenskrātuves normālo uzstādinājuma līmeni. Ūdens līmeņa pazemināšana un atjaunošana Rīgas HES ūdenskrātuvē notiks pakāpeniski.

Sv. Meinarda sala ir unikāla, jo šī ir vieta, kur vēsturiski Latvijā sākusies kristietība. No kristietības pirmsākumiem un pirmās baznīcas ir saglabājušās drupas Daugavas vidū.

Foto: DELFI

Pirms vairāk nekā 800 gadiem Baltijā nepazina akmens celtniecību, tādēļ bīskaps Meinards uzaicināja meistarus no Gotlandes, un tie uzcēla pirmo mūra celtni Baltijā – ar lielu nocietinājumu apjoztu baznīcu. To nopostīja tikai 17. gadsimtā krievu-zviedru karā, pēc tam atkārtoti Lielā Ziemeļu kara un Pirmā pasaules kara laikā.

Foto: DELFI

Mūsdienās saglabājušās tās drupas, kas pēc Rīgas HES vajadzībām paaugstinātā Daugavas ūdens līmeņa, tagad atrodas uz salas, bet, kad ūdens līmenis tiek pazemināts, atkal iespējams aiziet līdz salai kājām pa ceļu, kura malās saglabājušies bijušās koku alejas celmi, un iztēloties, kā te izskatījies senatnē.

Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!