Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Latvijā, kā zināms, ir gana daudz vietu, kur aizbēgt no ikdienas steigas, mierā un klusumā atvelkot elpu pēc garas darba nedēļas. Turklāt vasara nav iedomājama bez atpūtas pie jūras, vai ne? Viena no šādām vietiņām atrodas Tukuma novadā, Lapmežciemā. Tur starp ezeru un jūru ir uzbūvēti trīs namiņi, par kuriem rūpi uzņēmusies Baložu ģimene – Gints un Ieva.

2000. gads Baložu ģimenei bija īpašs, jo tas bijis laiks, kad tā apvienojās, savu ligzdiņu uzvijot Lapmežciemā. 2004. gads ģimenei nāca ar jaunām vēsmām – tika iegādāts zemesgabals starp jūru un Kaņiera ezeru, kur dzima sapnis – radīt atpūtas vietu. Zeme gan bijusi aizaugusi un diezgan degradēta, tāpēc, skatoties uz to, licies, ka nu nekad, nekad nekas tur neizdosies... Bet, kā stāsta saimnieki, bija cilvēki, kas atbrauca un apgalvoja: "Nav jau te tik traki, ir tikai jāstrādā, un viss būs labi!" Baložu ģimene paļāvās uz šiem vārdiem, un jau 2019. gadā radās iespēja uzrakstīt projektu un sākt piepildīt savu sapni.

Bez šaubām, arī naktsmītnes nosaukums "Pie Putniem" ir zīmīgs. Kad pie Baložu ģimenes ciemos devušies draugi, viņi teikuši, ka "brauks ciemos pie Putniem". Tādēļ ciemos "Pie Putniem" nu ir gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Tāpat nosaukuma izvēli ietekmējis tas, ka blakus atrodas Kaņiera ezers, kas ir viens no putniem bagātākajiem Latvijas ezeriem, turklāt piemājas mežiņā var sastapt gana daudz lidoņu. Pavasarī viesi saimniekiem atklājuši: "Bija tik fantastiski no rīta piecelties, klausīties putnu dziesmās un dzert kafiju."

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Pandēmijas laikā bija jāpieņem svarīgākais lēmums


Kā stāsta Gints un Ieva, 2019. gadā radās iespēja iesniegt projektu Lauku atbalsta dienestam. Pieteikušies LEADER projektam ar domu, ka visdrīzāk jau līdzfinansējumu nesaņems. "Kad mums paziņoja, ka šis finansējums ir piešķirts, drīz vien sākās pandēmija. Kā tagad zinām, mēs bijām vislabāk uzrakstījuši projekta pieteikumu, par kura īstenošanu 2021. gadā saņēmām arī LEADER gada projekta balvu. Tur gan jāsaka lielais paldies biedrībai "Partnerība laukiem un jūrai". Mūsu konsultante bija Ilze Turka, kura mūs ļoti iedrošināja. Katrā ziņā mums nebija pieredzes šajā jomā, tāpēc tas bija diezgan liels izaicinājums!" stāsta saimnieks Gints.

Projekta apstiprinājums bija laba finansiālā bāze, uz kuras atsperties, lai ietu tālāk. Tad jau nākamais solis bija iegūt pārējo finansējumu. Lūk, arī "Altum" projektu apstiprināja pandēmijas sākumposmā. Tad gan bija jāpieņem svarīgais lēmums – veidot vai neveidot šo atpūtas vietiņu? Bez šaubām, bijis ļoti bail, jo apstākļi visā pasaulē bija neskaidri un neparedzami. Tomēr nolēmuši riskēt!

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Pamatmērķis – lai var atbraukt ģimenes ar bērniem

Baložu ģimene atzīst, ka pirms tam diezgan daudz ceļoja kopā ar bērniem un saskārās ar problēmu, ka ir diezgan sarežģīti ar naktsmītni, ja ģimenē ir pieci cilvēki. Ja četriem iespējas ir lielas, tad jau ar pieciem sākoties problēmas. Tādēļ viņu galvenais mērķis bija radīt naktsmītni, kurā var paciemoties ģimenes kopā ar bērniem. "Tas pamatiņš ir tāds, ka atbrauc mamma, tētis un, maksimums, pieci bērni, bet droši vien varētu sagulēt arī vairāk..." stāsta Baloži.

Izrādās, jau domājot par projektu, abi sapratuši, ka uz zemesgabala varēs izbūvēt trīs mājiņas, lai būtu vismaz 10 gultasvietas, kas bija arī viens no projekta nosacījumiem. Arī vīzija par to, kā tas viss varētu izskatīties, jau bija. Tika piesaistīta arhitekte, kura pārzīmēja saimnieku izveidoto skiču projektu. Patiesībā – pielaboja! Proti, nemainīja mājiņu izkārtojumu, bet pamainīja celiņus. Ja saimnieki tos bija izveidojuši taisnā līnijā, tad beigu beigās celiņi savijās tādos kā līkumos, kas mežam, kurā mājiņas atrodas, piešķīra papildu dzīvīgumu. "Tā skaisti iesēdināja mūsu namiņus!" smaidot saka saimniece Ieva.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Protams, mēs arī ar saviem viesiem daudz runājam, lai nebūtu tā, ka atbrauc viena kompānija, kas ir ļoti skaļa, un otra savukārt blakus ļoti mierīga. Kopš mēs strādājam, mums ir izdevies sabalansēt, ka viens otram netraucē," priecājas īpašnieki. "Pie Putniem" var ciemoties arī lielāka kompānija. Var ļauties savām vēlmēm: izlikt vasaras galdus un būt visi kopā, bet tajā pašā laikā katrs var paslēpties savā namiņā, kas rada privātuma sajūtu. Citiem vārdiem, var rast līdzsvaru starp kopā būšanu un pabūšanu katram atsevišķi.

Mierīgā ielokā, prom no cilvēku pūļiem


Viesi, kas ciemojušies naktsmītnē "Pie Putniem", atzīst, ka lielākā vērtība ir miera ostas sajūta, ko sniedz ezera un jūras klātesamība. Līdz jūrai var aiziet astoņās minūtēs. Tiesa, jūra dažkārt mēdz būt arī nikna un tumša. Šeit ir iespēja no tās patverties! Esi it kā šķietami ļoti tuvu, bet tajā pašā laikā atrodies meža ielokā, aiz kāpas, priežu apaugušā vietā. Nav pat jūtams jūras pūtiens!

"Ļoti daudzi novērtē mieru. Mēs esam pieraduši kaut kur nepārtraukti skriet, bet te ir iespēja pabūt mierā un klusumā," stāsta namiņu saimnieki. Viņi ir arī novērojuši, ka dažkārt uzņēmēji sniedz saviem darbiniekiem dažādas iespējas. Vienu uzņēmumu darbinieki balvā saņem relaksējošas radošās brīvdienas "Pie Putniem", bet citu uzņēmumu darbinieki kempingā strādā attālināti, jaunā un patīkamā darba vidē, pusdienlaikā izbaudot pastaigas gar jūru, bet vakarā – relaksējoties siltā burbuļkublā vai peroties pirtiņā. Un liela pievienotā vērtība ir tā, ka mežs pavasarī viesiem sniedz svaigas bērzu sulas, ar ko veldzēties un attīrīties, bet vasaras sezonā mellenes, kuras var iet un lasīt uz nebēdu. Tātad – arī dabas veltes ir tepat vien blakus.

Ierīkojot namiņus, par visu padomāts


Mājiņās ir guļamistabas ar ērtām gultām un matračiem, visas labierīcības un virtuvīte, trauki, vīna glāzes, trauku mašīna. Karstām vasaras dienām noderēs gaisa kondicionieris, kurš vēsākā laikā strādā kā siltumsūknis. Drēgnos vakaros var iekurt omulīgu kamīnkrāsniņu. Siltā laikā uz terases būs šūpuļtīkls, āra galds un sols, blakus grils ar grila piederumiem. Pagalmā batuts, šūpuļtīkli un sauļošanās gultas.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Kā smej saimnieku pāris, trešais namiņš ir pat ieguvis romantikas apvītu auru. Tur reiz izskanējis bildinājums, savukārt citu reizi ciemojies jaunais pāris, kas bija nupat apprecējies. Interjers "Pie Putniem" ir gaišās krāsās, mierīgs un atturīgs, uz kura fona var uzburt visdažādāko noskaņu. Šīs vasaras lielākais Baložu ģimenes prieks "Pie Putniem" notiks arī pirmās kāzas. Ir noīrēti namiņi, kā arī viesi cels lielo pasākuma telti un svinēs trīs dienu garumā.

Kā atklājas sarunas laikā, Baložu ģimene mazo ģimenes biznesu atpūtas un izklaides jomā uzsāka ar pārvietojama džakuzi kubla nomu. Silto kublu viņi vēl aizvien piedāvā atpūtai. Tātad – "Pie Putniem" var arī plunčāties! Tāpat ir iespēja nomāt mucas formas pirti uz riteņiem.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Galvenais ir viesis, lai viņš atbrauc ciemos un viņam šeit patīk! Ļoti daudzi viesi atklājuši – ir daudz labāk nekā bildēs! Tas varbūt daudz ko pasaka par mūsu bilžu kvalitāti... (Smejas.) Taču mēs cenšamies nemānīties ar to, kas mums ir, bet rādīt tiešām to, kas ir. Mūsu mērķis ir ne tik daudz nopelnīt, bet sagādāt prieku cilvēkiem, kas pie mums atbrauc. Un, viesiem aizbraucot, mūsu lielais prieks ir, ka viņi arī atgriežas. Tas ir tas darba piepildījums, jo pagaidām neesam tie, kas baigi pelnītu, tāpēc smejamies, ka tas būs mūsu pensijas fonds vai uzkrājums bērnu augstskolai," atklāj Baložu ģimenes vecāki.

Ko apskatīt, ciemojoties "Pie Putniem"?

Kā stāsta saimnieki, viņi visiem klientiem izsniedz adresi, kur pa tiešo no vietējiem aroda meistariem var iegādāties svaigi kūpinātas zivis. Turklāt ar slepeno paroli esot iespēja iegūt nelielu atlaidīti!

Tad ar pilniem punčiem var doties mini ekskursijā. Piemēram, tie, kam vienkārši patīk pastaigas svaigā gaisā, var izvēlēties Kaņiera ezera Niedru taku, Zaļās kāpas taku, Raganu purva Sēra dīķu taku, Ragaciema sedumu, Lielā Ķemeru tīreļa laipu un citas pastaigu iespējas. Savukārt Lapmežciema muzejā var iepazīt pagasta kultūrvēsturiskās vērtības, īpašu uzmanību pievēršot zvejniecībai.

Putnu vērotājiem visu cauru gadu būs, ko darīt, jo pie Kaņiera ezera ir divi putnu vērošanas torņi. Makšķernieki var noīrēt laivas Kaņiera laivu bāzē, bet ģimene izbraukt ar ūdens velosipēdu un vērot putnus no ezera vidus. Romantiķi var pastaigāties gar jūru, vērot saullēktu un gulbjus. Savukārt kaislīgiem kalnu slēpotājiem Milzkalns ir vien 20 minūšu brauciena attālumā.

"Te ir unikāla vieta, kur pie jūras var sagaidīt gan saullēktu, gan saulrietu. Aizejot no mums trīs kilometrus līdz Ragaciema ragam, no viena punkta var vērot, kā saule riet un lec," atklāj saimnieki.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Sīkāku informāciju par namiņu rezervācijām un piedāvātajām iespējām vari atrast te, kā arī vari sekot jaunumiem un aktualitātēm ''Pie Putniem'' ''Facebook'' un ''Instagram'' kontos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!