Vieta, kas ilgu laiku bija populārais kūrorts Neibāde, 21. martā ieguvusi jaunu nosaukumu – Saulkrasti. Tas noticis 1933. gadā un šo datumu varētu dēvēt arī par Saulkrastu vārdadienu, pastāstīja pilsētas tūrisma informācijas centrā.

Saulkrastu novada bibliotēka novadpētniecības materiālos atrodams apdzeltējis laikraksts "Valdības Vēstnesis", 1933. gada 24. marta numurs, kura 1. lapā lasāms šāds paziņojums: "Ar 1933. gada 21. martu Neibādes biezi apdzīvotā vieta pārdēvēta par Saulkrastu biezi apdzīvotu vietu."

Ingas Zemītes grāmatā "Saulkrasti – no vissenākajiem laikiem līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai" teikts, ka ideja izvēlēties tieši Saulkrastu nosaukumu nākusi no E. Cīruļa lugas "Ziedu laiks" darbības vietas – Saulkrastes. Bijusi ideja arī izvēlēties Pēterupes nosaukumu.
"Viens no nostāstiem vēsta, ka starp Pēterupes un Saulkrastu vārda gribētājiem tika noslēgtas derības – kurš pirmais no rīta atnesīs savu vēlamo nosaukumu [uz dzelzceļa staciju], tam būs iespēja ciematu nosaukt. Ja mācītājs esot stacijā ieradies, vēl saulītei austot, tad stacijas priekšnieks jau rādījis tur pirms tam atnesto zīmi – Saulkrasti.

Otrs stāsts vēsta, ka strīda karstumā par vārda došanu neviens nav manījis, ka, ienākot stacijā vilcienam, to sagaidījis liels uzraksts – Saulkrasti. Tad jau vairs neko. Vienīgi E. Cīrulis lugā "Ziedu laiks" mainīja darbības vietu, tagad tā bija Dzintarkraste. Drošāk, ka neviens nemeklēs prototipus," teikts grāmatā.

Protams, par godu nosaukuma maiņai bijuši svētki muižas parkā.

Arī mūsdienās Saulkrasti ir viena no populārākajām atpūtas vietām Latvijā. Tur notiek arī populārais džeza festivāls, kā arī citi interesanti pasākumi.

Ko Saulkrastos apskatīt un izbaudīt lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!