Foto: Mazsalacas novada Tūrisma informācijas centrs
Starptautiskajās gidu dienas atzīmēšana Mazsalacas novadā varētu kļūt par jaunu tradīciju, tas secināts pēc mazsalaciešu un pilsētas viesu atsaucīgās dalības ekskursijā pa Mazsalacu.

21.februārī uz ekskursiju kopā pulcējās Mazsalacas vēstures interesentu pulks. Pārstāvot dažādas paaudzes, lielākā daļa bija vietējie no Mazsalacas pilsētas un Skaņkalnes pagasta, taču bija arī pārstāvji no Matīšiem, Cēsīm, Brocēniem un Rīgas.

Ekskursijas gides bija projekta "Radām novadam" komandas "Jauniešu vētra" dalībnieces: Liene Lakstīgala, Gundega Vācere un Laila Skujiņa, kas interesentus veda izzinošā pastaigā pa Mazsalacas pilsētu.

Tika apskatīts koktēlnieka Valtera Hirtes muzejs. Seno dzimtas koku mājā uzņēma muzeja krājumu glabātāja Renāte Obelene, kura pastāstīja par iespaidīgo ap 1300 suvenīru un rotaļu peļu kolekciju, ko dāvinājusi Kanādas latviete Ilga Andersons, un par mednieka Arņa Šteinberga dāvāto trofeju kolekciju, kā arī par Nellijas Nurmikas veidoto dzimtas koku izstādi.

Pasākuma noslēgumā komandas "Jauniešu vētra" dalībnieces iepazīstināja ar jauno Mazsalacas tūrisma maršrutu, kurš būs pieejams pilsētas viesiem jaunajā tūrisma sezonā.

Starptautiskās gidu dienas atzīmēšana dažādos formātos varētu kļūst par jauku tradīciju Mazsalacas pusē, uzskata organizatori. "Tas mudinātu vietējos vēstures zinātājus dalīties ar savām zināšanām, vēstures stāstiem, kas savukārt veicinās Mazsalacas novada mantojuma spodrināšanu un jaunu tūrisma pakalpojumu izveidi," uzskata Mazsalacas novada Tūrisma informācijas centra vadītājs Rimants Lūsis.

Pasākumu rīkoja Mazsalacas novada Tūrisma informācijas centrs un projekta "Radām novadam" komanda "Jauniešu vētra".

Konkursu "Radām novadam" organizē "JCI Latvia" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkursu atbalsta "Erasmus+". Projekta partneri ir Latvijas Universitāte un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola.

Konkursa noslēgumā - 2016.gada vasarā - žūrija vērtēs padarīto, proti, darba vietas, piesaistīto finansējumu un citus iesaistīto novadu ieguvumus. Kopējais konkursa balvu fonds ir 50 000 eiro.

Lai gan sacensības jau sākušās, vēl arvien ir iespēja pievienoties gan jau esošajām komandām, gan izveidot jaunas. Sazināties ar konkursa organizatoriem iespējams "Radām novadam" interneta mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!