Foto: LETA

Trešdien, 10.jūnijā, balsta tornī tika pacelta Irbenes radioteleskopa antena. Tagad, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, Ventspils Augstskolas Starptautiskais radioastronomijas centrs varēšot kļūt par pilntiesīgu "Eiropas Lielās bāzes interferometrijas tīkla" partneri, kas sekmēšot zinātnisko darbību un ļaušot pilntiesīgi iesaistīties Eiropas kosmisko tehnoloģiju un pakalpojumu nozarē, kas Latvijai ir stratēģiski nozīmīga pētniecības joma, uzsver Izglītības un zinātnes ministrija.

Foto: LETA

Antenas pacelšana balsta tornī un nostiprināšana bijis daudz sarežģītāks process nekā nocelšana rekonstrukcijai, skaidro Ventspils augstskolā. Gandrīz 80 tonnu smago antenu balsta tornī novietoja SIA Arsava celtnis, kura nogādāšanai Irbenē bija nepieciešamas 30 smagās kravas automašīnu vienības un visas nedēļas laikā notika sagatavošanās process, lai pacelšanu varētu veiksmīgi realizēt. Šāda mēroga antenas rekonstrukcijas darbi līdz šim nav veikti, tādēļ piesaistīti Ventspils Augstskolas inženieri un zinātnieki, kā arī speciālisti no ārvalstīm. 

Irbenes radioteleskops ir Krievijas armijas pamests objekts, kurā ietilpst divi grozāmi paraboliski antenu reflektori 32 un 16 metru diametrā. Ir minējums, ka padomju armija šīs antenas izmantoja spiegošanai - signālu un informācijas pārtveršanai no pretinieka satelītiem. Pašlaik šīs antenas ir Ventspils Augstskolas pārraudzībā, kura tās lieto radioastronomijai, teikts tā mājaslapā.

 Starptautiskā radioastronomijas centra galvenie darbības virzieni ir fundamentālie pētījumi astronomijā un astrofizikā, lietišķie pētījumi kosmosa tehnoloģiju jomā, augstas veiktspējas skaitļošanas un lietišķās inženierelektronikas pētījumi. 

Pašlaik ir iespējamas ekskursijas uz abām antenām. Vairāk par iespējamajām ekskursijām un to izmaksām lasiet šeit.

Radioteleskopa rekonstrukcijas darbi norisinājās Informācijas, komunikāciju un signālapstrādes tehnoloģiju valsts nozīmes pētniecības centra izveides projekta aktivitātes "Zinātnes infrastruktūras attīstība" ietvaros. Izglītības un zinātnes ministrija šiem darbiem 2014.gada decembrī piešķīra papildu finansējumu 988 000 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!