Foto: Publicitātes attēli

Traktori, tanki, motocikli un filmās iekadrētas retro automašīnas ir vairāku Latvijas muzeju īpašnieku un privātkolekcionāru gods un lepnums, turklāt lielākā daļa no ekspozīcijās atrodamajiem senlaicīgajiem transportlīdzekļiem atjaunoti pašu spēkiem. Lai izvēlētos sev piemērotāko tehnikas muzeju, "Tūrisma Gids" interesentiem sagatavojis pārskatu par pašreizējo piedāvājumu Latvijā. Vienlaikus jāpiebilst, ka lielākā daļā ekspozīciju saimnieku kolekciju apskatei lūdz interesentus pieteikties iepriekš.

Sventes muiža un militārās kara tehnikas muzejs

Militārās kara tehnikas muzejs ar iespaidīgo ekspozīciju iekārtots bijušajā grāfu Plāteru-Zībergu Jaunsventes muižas saimniecības ēkā. Muzeja tīmekļvietnē teikts, ka ekspozīcijā aplūkojami tanki, pašgājēji un lielgabali, kas atrasti bijušo kauju laukos un pēcāk restaurēti. Apmeklētājiem tiek piedāvāts apskatīt divus unikālus padomju armijas tankus, kas nosaukti par godu Staļinam – "ИС" un "ИС-2М", kā arī tanks "Т-34".

Foto: DELFI

Latvijas Lauksaimniecības muzejs

Talsu novadā atrodas Latvijas Lauksaimniecības muzejs, kura ekspozīcijā rodama visdažādākā zemes apstrādes, kopšanas un ražas novākšanas tehnika. Kā "Tūrisma Gidam" atklāja muzejā, tā lepnums ir Anglijā ražotā pašgājēja lokomobile "Garrett" kuļmašīnas vilkšanai un darbināšanai un stacionārā lokomobile "MARSHAL-SON". Senāko traktoru kolekciju veido Anglijā ražotie "Fergusson" un "Fordson", Vācijas "Lanz Buldog", Krievijā ražotie traktori Universal 2, CXTЗ.

Foto: Publicitātes attēli

Retro auto muzejs

Muzejs, kura restaurētās automašīnas izmantotas vairāku pašmāju un ārzemju filmu uzņemšanā, tās piedalījušās vairākās retro auto parādēs un vēl, un vēl. Tas ir Retro auto muzejs, kas atrodas Rīgā. Muzeja ekspozīcijā aplūkojamas automašīnas sākot ar 1915. gadu, tostarp "La France Roadster Typ12", "Ford Eifel", "Wanderer", un citas.

Foto: Publicitātes attēli

Auto-moto ekspozīcija "Draudzība"

Valdemārpils pusē aplūkojama biedrības "Draudzība" retro auto-moto izstāde. Viens no kolekcijas, ko veido vairāk nekā 20 pašu spēkiem atjaunoti eksponāti, lepnumiem ir 1968. gada "Volga".

Foto: Publicitātes attēli

Aviācijas tehnikas muzejs

Mārupes pašvaldībā "Tūrisma Gids" noskaidroja, ka Aviācijas tehnikas muzejā aplūkojamā padomju aviācijas tehnika ir lielākā, kas atrodama ārpus NVS robežām. Muzejā ir 47 eksponāti, ir iespēja apmeklēt Mi-6 helikoptera kabīni. Muzejā ir aplūkojams arī helikopters Mi-24A, kas faktiski ir lidojošs tanks – smagākais, ātrākais un efektīvākais kaujas helikopters pasaulē.

Foto: Publicitātes attēli

Atpūtas komplekss "Miķelis"

Bauskas novada Gailīšu pagastā atrodas atpūtas komplekss "Miķelis", kurā iespējams aplūkot ne tikai zemnieku sētu, bet arī seno un ekskluzīvo spēkratu muzeju. "Miķelis" tīmekļvietnē norādīts, ka šis ir viens no lielākajiem privātās kolekcijas muzejiem Baltijā, kurā aplūkojami vairāk nekā 100 dažādi spēkrati.

Foto: Publicitātes attēli

Retro motociklu un senlietu kolekcija Atašienē

Retro motociklu un senlietu kolekcijā atrodami vairāki desmiti motociklu, formas tērpu, kā arī padomju laika liecības. Kolekcijā rodami galvenokārt 20. gadsimta motocikli. Vecākais no tiem ražots 1936. gadā bet jaunākais – 1991. gadā.

Foto: Publicitātes attēli

Motosporta ekspozīcija Pastendē

Kolekcijā iespējams redzēt ap 30 dažāda veida motociklus, no kuriem daļa atklāj motosporta vēsturi. Interesanti, ka starp eksponātiem ir arī ledus sacīkšu spēkrati un daudzi citi. Vecākais no kolekcijā esošajiem motocikliem ražots 1952. gadā.

Foto: Publicitātes attēli

Rīgas motormuzejs

Rīgas motormuzejā aplūkojama Latvijā un, iespējams, arī Baltijā lielākā spēkratu ekspozīcija. Kā norādīts tīmekļvietnē, muzejā iespējams aplūkot neskaitāmus eksponātus, tostarp 1913. gadā būvētu ugunsdzēsēju auto, 1938. gada "Auto Union" CD V16, bruņoto limuzīnu ZiS 115, un daudzus citus. Kopējā muzeja platība ir 4000 kvadrātmetri un tā neatstās vienaldzīgus ne bērnus, ne pieaugušos.

Foto: Publicitātes foto

Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs

Dzelzceļa muzejs atrodas Rīgā un Jelgavā. Šobrīd Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja ritošā sastāva kolekcija aptver 47 ritošā sastāva vienības, to skaitā 37 platsliežu lokomotīves, vagonus, drezīnas un speciālās mašīnas, kā arī vairākus šaursliežu ritekļus. Turklāt, kā skaidrots muzeja mājaslapā, gandrīz visi muzeja ritošā sastāva kolekcijas priekšmeti 20. gadsimtā ir izmantoti Latvijas dzelzceļos, ar tiem nodrošinot gan pasažieru, gan kravu pārvadājumus, kā arī veicot sliežu ceļu uzturēšanu.

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!