Foto: DELFI
Rīgas tūristu gidi ir ļoti atbildīgi, un līdz šim veikto pārbaužu laikā visiem vienmēr ir bijuši atbilstoši sertifikāti, pastāstīja Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) pārstāvis Mārtiņš Dzērve.

Saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem "Par tūristu gidu pakalpojumu sniegšanu Rīgas pilsētā", kas stājās spēkā šā gada 1.aprīlī, Rīgas tūristu gidam ir jābūt sertifikātam, kas apliecina sertifikāta īpašnieka profesionālo kvalifikāciju un dod tiesības sniegt informāciju par Rīgas tūrisma objektiem.

Kā norādīja Dzērve, Rīgas tūristu gidi regulāri tiek pārbaudīti - ja RPP darbinieki patrulējot redz ekskursiju vadītājus, tie vienmēr tiek pārbaudīti.

"Var minēt, ka Rīgas tūristu gidi ir ļoti atbildīgi, pārbaužu laikā vienmēr visiem ir bijuši atbilstošie sertifikāti. Kā arī nav saņemta neviena sūdzība par viņu darbu, ka kāda persona cenšas veikt gida pienākumus nelegāli. Tāpat nav piemērotas soda sankcijas vai veikti preventīva rakstura pārrunas," pastāstīja Dzērve.

Kā ziņots, lai kļūtu par sertificētu Rīgas gidu, šī amata pārstāvjiem jāspēj apliecināt atbilstošas zināšanas, piemēram, jābūt iegūtai augstākajai izglītībai šajā jomā, jebkuras augstskolas diplomam un ne mazāk kā trīs gadu pieredzei tūristu gida darbā. Sertifikātu var iegūt arī interesenti bez augstskolas diploma, taču ar ne mazāk kā desmit gadu pieredzi tūristu gida darbā un tamlīdzīgi. Izsniegtais sertifikāts apliecina gidu profesionālo kvalifikāciju un zināšanas par Latvijas galvaspilsētu, tās vēsturi, apskates vietām, tūrisma objektiem un aktuālajiem notikumiem.

Pilsētas ielās gidi atpazīstami pēc īpašas identifikācijas zīmes. Kopumā RTAB līdz aprīļa sākumam bija saņēmis 357 pieteikumus. Rīgas tūrisma gida sertifikāts ir derīgs trīs gadus, pēc tam gidam savas zināšanas un prasmes ir jāpilnveido, lai varētu pagarināt savu statusu. Maksa par sertifikāta saņemšanu pirmajā reizē ir 70 eiro, bet par tā atjaunošanu būs jāmaksā 50 eiro.

Gidiem, kuri pakalpojumu sniegs bez nepieciešamā sertifikāta, policija sākotnēji var izteikt brīdinājumu, bet atkārtotu pārkāpumu gadījumā viņiem var tikt piespriests administratīvais sods.

Ar domes lēmumu Rīgā noteiktas sešas zonas, kurās gida pakalpojumus varēs sniegt tikai sertificēti speciālisti, - Rīgas vēsturiskais centrs, Ķīpsalas vēsturiskā apbūve, Mežaparks, Brāļu kapi, Ziemeļblāzmas kultūras nama apbūves ansamblis ar parku, kā arī Kalnciema ielas kvartāls. Šāda sertifikācija ir nepieciešama, lai apliecinātu tūristu gidu profesionālās zināšanas un nodrošinātu kvalitatīvu informācijas sniegšanu pilsētas apmeklētājiem.

Lai sertifikātu iegūtu, gidam ne tikai jāiesniedz dokumenti, bet arī jāpierāda savas zināšanas par kultūras un vēstures objektiem pārrunās ar komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!