Foto: Ilze Cerbule

Dodoties uz Rīgas jūras līča Vidzemes piekrasti no Kalngales līdz pat Lilastei, sanāks burvīgi pavadīt laiku Carnikavas novadā. Turklāt šis maršruts noderēs ne tikai nesteidzīgiem atpūtniekiem, bet arī tiem, kas nolēmuši piedalīties gaidāmajā taku skrējienā "Stirnu Buks", kas norisināsies 30. martā. Carnikava ir sens zvejnieku ciems, kas Latvijā pazīstams kā populāra nēģu zvejas vieta vairāku simtu gadu garumā. Ko tur apskatīt? Lūk, jaunatklāti dabas objekti un nemainīgas vērtības.

Garciema koka pastaigu taka


Foto: Ilze Cerbule

Pavasara saules stari pie jūras? Izklausās fantastiski. Tomēr sajūtas būs vēl patīkamākas, ja līdz jūrai dosies pa pagājušā gada nogalē izveidotajiem koka celiņiem Garciemā. Takas sākums meklējams uz Aizvēju ielas, kur, ejot tālāk pa 650 garu celiņu, tiksi līdz jūrai. Ceļš ved cauri dabas parkam "Piejūra" un mežainajām piejūras kāpām, kas ir Eiropas Savienības aizsargājams biotops.

Dodoties pastaigā, būs iespējams ne vien saelpoties svaigo priežu mežu gaisu, bet arī aplūkot Eimuru kanālu, kas gar koka platformām pavadīs tevi līdz jūrai, tāpat pastaiga dos iespēju apskatīt augstās kāpas, kas dažviet sasniedz pat 15,6 metrus virs jūras līmeņa. Takas galvenais mērķis ir samazināt antropogēno slodzi uz zemsedzi un nodrošināt iedzīvotājiem ērtu pārvietošanos līdz jūrai. Plašāku informāciju meklē te.

Latvijā garākā promenāde uz jūru


Foto: Gints Mucenieks

Ja sanācis paviesoties šajā pusē, nevar neapmeklēt rekordistu savā kategorijā – Carnikavā atrodas Latvijā garākā promenāde uz jūru ar cieto segumu. Krāsaino betona plātņu ceļš stiepjas 1800 metru garumā un caur dabas parku "Piejūra", kas atrodas "Natura 2000" teritorijā, ved līdz baltajām smiltiņām un bangojošajai jūrai.

Foto: Gints Mucenieks

Runājot par promenādes segumu, tajā ietverts Līvu ceļa raksta koncepts, attēlojot trīs krāsu – melna, balta, sarkana – vilni kā Gaujas un piekrastes simbolu. Cieto segumu kāpu zonā nomaina koka laipas, savukārt pirms noejas uz jūru ir izveidota koka skatu platforma. Vairāk lasi šeit.

Gājēju tilts pār Gauju

Foto: Carnikavas pašvaldība


Lūk, vēl viena vieta, kur izpaužas Carnikavas diženums. Carnikavā atrodams Latvijā garākais gājēju un velosipēdistu tilts pār Gauju. Tas savieno Carnikavas novada administratīvo centru ar Gaujas ciemu. Tilts ir 220 metru garš un četrus metru plats. Tilts tika atklāts 2014. gadā un vēl joprojām neviens tam nav atņēmis zīmīgo titulu.

Foto: DELFI

Šī būve ir nozīmīgs posms "Eiro Velo 13" Dzelzs priekškara maršrutā, kas iezīmē simbolisku robežu starp Eiropas Austrumiem un Rietumiem. Kopumā šis velomaršruts šķērso 20 Eiropas valstis vairāk nekā 10 000 kilometru garumā un aicina ikvienu velobraucēju apceļot Baltijas valstu piekrasti.

Carnikavas Novadpētniecības centrs

Foto: DELFI


Ja ir vēlēšanās iepazīt Carnikavas novada vēstures un kultūras mantojuma liecības, vērts doties uz Novadpētniecības centru Jomas ielā 7. Novadpētniecības centrs atklāts pirms vairākiem gadiem, bet tā ēka veidota kā kopija netālu no Gaujas grīvas 19. gadsimta vidū būvētajai zvejnieka un pārcēlāja mājai "Cēlāji". Gar jūras līci senāk gājis zemes ceļš no Rīgas uz Pērnavu, un pie "Cēlājiem" bija viena no trim nozīmīgākajām Gaujas lejteces pārceltuvēm. Ēkas oriģināls novērtēts kā izcils 20. gadsimta Vidzemes zvejnieku dzīvojamās mājas paraugs.

Foto: Sandra Baltruka

Novadpētniecības centrā iespējams apskatīt ekspozīciju, pieteikt muzejpedagoģisko programmu, noorganizēt braucienu pa Gauju zvejnieku laivā un pieejamas citas aktivitātes.

Carnikavas muižas parks

Foto: Carnikavas pašvaldība

Sajust sendienu smalkumu un pasapņot par aizgājušajiem laikiem var, dodoties pastaigā pa Carnikavas muižas parku, kas ir valsts nozīmes mākslas piemineklis.

Līdz 1917. gadam Carnikava varēja lepoties ar greznāko muižu Vidzemē, kuru 18. gadsimtā uzcēla Ernsts Reinholds fon Mengdens, taču diemžēl Pirmā pasaules kara laikā muižu nopostīja un nekad vairs arī neatjaunoja. Mūsdienās no skaistās Mengdena muižas Carnikavā ir palicis viens kolonnas kapitelis, klēts vietā uzcelts tautas nams, kā arī atjaunots muižas parks, kur novada iedzīvotāji atpūšas, svin svētkus un pulcējas uz dažādiem pasākumiem.

Muižas parks ir attīstīts par lielisku pastaigu vietu un piepildīts ar atpūtas laukumiem ģimenēm ar bērniem, jauniešiem un dabas mīļotājiem. Parkā atrodas ap 200 gadu veci koki, kuru tuvumā var skriet, braukt ar riteni, skrituļot, nūjot, skeitot vai arī izvēlēties kādu citu sev tīkamu nodarbi.

Bijusī PSRS mācību raķešu bāze Mežgarciemā

Foto: Sandra Baltruka


Šī ir bijusī padomju armijas pretgaisa aizsardzības karaspēka daļas pilsētiņa, kur savulaik atradās bāze armijas mācību vajadzībām. Daļā no teritorijas atrodas sēta ar iebetonētām bildēm, kuras liecina par dzīvi Padomju Savienības pastāvēšanas laikā. Bāzē atrodas kādreizējais kontrolpunkts, pāris sargu būdas, lielas garāžas un trīs angāri.

Foto: Carnikavas pašvaldība

Aplūkojot bijušo armijas bāzi, var pamanīt, ka vairākas ēkas ir pa pusei ieraktas kalnā un apkārt teritorijai atrodas palielas bedres un vaļņi. Mūsdienās teritoriju ieskauj vaļņi, un tajā gida pavadībā var apskatīt padomju militārā mantojuma atstātos objektus, piemēram, raķešu angārus un bunkurus.

Gaujas ieteka jūrā

Foto: DELFI

Vai esi putnu vērotājs, laivotājs, dabas mīļotājs vai vienkārši atpūtnieks? Gaujas ieteka jūrā būs kā piemērota tieši tev. Līdz šai dienai ir saglabājies Gaujas grīvas dabiskais izskats – upi no abām pusēm ieskauj Piejūras dabas parks, ko papildina arī floras un faunas dažādība.
Foto: DELFI

Vērts piebilst, ka savulaik Gauja kalpoja kā vieta jūras braucējiem, kur atpūsties no bangojošās jūras. Kā zināms, Carnikava sākotnēji veidojusies kā zvejnieku ciems, kurā Gauja ar tās ieteku jūrā zvejniekiem kalpojusi par būtisku peļņas avotu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!